Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Νοε-2019 14:53

  Πρακτικά ΕΚΤ: Πηγή ανησυχίας τα χαμηλά επιτόκια

  Πρακτικά ΕΚΤ: Πηγή ανησυχίας τα χαμηλά επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασαν την ανησυχία τους τον περασμένο Οκτώβριο, στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, ότι τα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να πλήξουν τις τράπεζες της Ευρωζώνης και να αυξήσουν τους κινδύνους στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

  Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σημείωσαν ότι οι επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων στη χρηματοοικονομική σταθερότητα "θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά", καθώς "η υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών θα μπορούσε να πιέσει τα περιθώρια των τραπεζών πέρα από την επαρκή κάλυψη κινδύνου", σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

  Επιπλέον, οι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε τομείς εκτός του τραπεζικού τομέα, "όπου οι πιο χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες και η αναζήτηση για απόδοση επίσης δημιουργούν κινδύνους".

  Παράλληλα, τα μέλη της ΕΚΤ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η οικονομική αδυναμία της Ευρωζώνης να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει τον ήδη αδύναμο πληθωρισμό, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

  Αυτή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Μάριο Ντράγκι ο οποίος παρέδωσε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας στην Κριστίν Λαγκάρντ, έχοντας παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της ανάπτυξης με την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων και την επανέναρξη των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

  Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου έγινε έκκληση για υπομονή προκειμένου "να επιτραπεί στα μέτρα που υιοθετήθηκαν το Σεπτέμβριο να γίνουν αισθητά στην οικονομία, υποστηρίζοντας μιας στάση αναμονής στην παρούσα συγκυρία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ