Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Νοε-2019 17:18

  Έβο Μοράλες: Ένας αγαπητός ηγέτης που πιθανώς διέλυσε τη χώρα του

  Έβο Μοράλες: Ένας αγαπητός ηγέτης που πιθανώς διέλυσε τη χώρα του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, να αναχωρεί από τη Λα Πας για το Μεξικό, το άσυλο του σε μια άλλη περιοχή της Λατινικής Αμερικής σηματοδοτεί το τέλος ενός κεφαλαίου και την αρχή ενός άλλου στο αφήγημα της Βολιβίας, γράφει ο Guardian. Ενώ επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί η κρίση της διακυβέρνησης στη Χιλή, η Βολιβία μπορεί να παραμείνει ασταθής για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, εν πάση περιπτώσει μέχρι να συγκληθούν νέες εκλογές από την προσωρινή πρόεδρο της χώρας, ηγέτη Τζανίν Άνες, μια δεξιά γερουσιαστή της αντιπολίτευσης. Ο Μοράλες, ο οποίος είναι θύμα της ίδιας του της άρνησης να παραδώσει την εξουσία, έχει αφήσει τη Βολιβία στα όργανά της, αλλά υπάρχει ήδη μια ορμή αντίδρασης προς την προσωρινή κυβέρνηση.

  Για να είμαστε δίκαιοι, ο Μοράλες ήταν επιτυχημένος ηγέτης. Ένας συνδικαλιστής με οικογενειακές ρίζες που ανάγονται στους αυτόχθονες της χώρας, εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος το 2005 και επανεξελέγη δύο φορές με μεγάλη πλειοψηφία. Έλαβε εύσημα από το ΔΝΤ για την επίτευξη δραστικής μείωσης της φτώχειας μεταξύ των αγροτών και των καλλιεργητών κακάο, κυρίως μια κοινωνική επανάσταση που μεταμόρφωσε την κατάσταση των πολυάριθμων εθνοτικών μειονοτήτων της χώρας. Μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών, πολιτικές ανατροπές, ανταρσία της αστυνομίας και κρίσιμη απόφαση του στρατού να αποσύρει την υποστήριξή του, ο Μοράλες εγκατέλειψε οικειοθελώς την περασμένη Κυριακή και αυτοεξορίστηκε στο Μεξικό.

  Η Βολιβία τώρα μπαίνει σε διαδικασία αναζήτησης λιμανιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μοράλες είπε ότι εγκατέλειψε τη χώρα επειδή φοβόταν για τη ζωή του και τώρα ισχυρίζεται ότι ήταν θύμα "πραξικοπήματος" και ότι η παραίτησή του δεν είχε επισημοποιηθεί. Περιέγραψε επίσης τη σωστά συσταθείσα προσωρινή κυβέρνηση της Άνιες ως "δικτατορία". Αυτή η ανατροπή κινδυνεύει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη βία μεταξύ των υποστηρικτών του και των δυνάμεων ασφαλείας, που στοίχισε ήδη πέντε ακόμη ζωές, την περασμένη Παρασκευή. Ο Μοράλες δρώντας με μία μεταστροφή προσωπικότητας σε κάτι που θυμίζει Φιντέλ Κάστρο, ήταν αποφασισμένος να αρπάξει μία τέταρτη συνεχόμενη θητεία και το εικαζόμενο "στήσιμο" των εκλογών του περασμένου μήνα φαινόταν να επισπεύδει την κατακρήμνισή του.

  Εάν είχε αποσυρθεί στο τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο, θα είχε καρπωθεί τη δέουσα τιμή για τα επιτεύγματά του, που θεωρούνται "πρωταθλητής" δημοκρατικών αποδείξεων. Παρά όλα τα επιτεύγματά του, η εντύπωση ότι έχει δημιουργήσει δυνητικά μια τραγωδία για τη Βολιβία, δεν είναι εντελώς εκτός θέματος. Οι συχνές περίοδοι σποραδικής βίας θα μπορούσαν εύκολα να κλιμακωθούν σε κάτι περισσότερο αποσταθεροποιητικό. Η κυβέρνηση Άνιες, η οποία κυριαρχείται από την αντιπολίτευση και αποκλείει τους αυτόχθονες ηγέτες, ενδέχεται να μην πραγματοποιήσει εκλογές εγκαίρως, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, χρησιμοποιώντας το μεσοδιάστημα για να καταστρέψει την κληρονομιά του Μοράλες.

  Όπως τονίζει το "The Statesman", υπάρχει επίσης σοβαρή πιθανότητα ο Μοράλες και οι υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν τις δημοσκοπήσεις, να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα του νικητή και να δημιουργήσουν μια αντίπαλη διοίκηση, όπως συνέβη στη Βενεζουέλα. Ο ισχυρισμός του ότι εγκατέλειψε λόγω ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος, δεν επιβεβαιώνεται από γεγονότα. Εξαρτάται από την πολιτική τάξη της Βολιβίας, την Αριστερά και τώρα τη Δεξιά, η διατήρηση της Δημοκρατίας.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ