Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 10:04

  Brexit: Οι ευρωπαϊστές δίνουν... χείρα βοηθείας στον Τζόνσον

  Brexit: Οι ευρωπαϊστές δίνουν... χείρα βοηθείας στον Τζόνσον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Ποιος θα μαζέψει τον "μουτζούρη” του Brexit στη βρετανική πολιτική σκηνή; Οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου υποδεικνύουν το κόμμα των Εργατικών ως τον κυριότερο υποψήφιο.

  Η τρίτη κατά σειρά προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τη Δευτέρα τη συναίνεση της Βουλής των Κοινοτήτων στην διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου απέτυχε λόγω της επιλογής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απόσχει. Όμως οι διαφωνίες στο εσωτερικό των Εργατικών περί του πρακτέου έχουν καταστεί πλέον παραλυτικές, ενώ το ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης (που επέβαλε λ.χ. στον Τζόνσον να αιτηθεί νέα παράταση από τους "27”) μόλις διερράγη.

  Τα κόμματα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (LibDem) και των Σκωτσέζων αυτονομιστών (SNP) συμφώνησαν (και μάλιστα ενημέρωσαν γι' αυτό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) να προωθήσουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 9 Δεκεμβρίου, με δεδομένο ότι οι "27” προσφέρουν νέα ευέλικτη παράταση υπό προϋποθέσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

  Πρόκειται για τα δύο κόμματα τα οποία αντιτίθενται συνολικά στην ιδέα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. - ωστόσο, είναι αυτά ακριβώς που τείνουν χείρα βοηθείας στον Τζόνσον.

  Και αυτό διότι επιχειρούν να λεηλατήσουν την ευρωπαϊστική ψήφο από τους Εργατικούς (και σε ό,τι αφορά το SNP να προλάβουν την έναρξη της δίκης του πρώην ηγέτη του Άλεξ Σάμοντ τον Ιανουάριο, με κατηγορίες για βιασμό).

  Η πρότασή των δύο κομμάτων συνίσταται στην παράκαμψη του Fixed-Term Parliaments Act, ήτοι του νόμου που επιβάλλει εν προκειμένω για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την αυτοδιάλυση της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, με νέο νομοθέτημα, που θα μπορούσε να εγκριθεί με απλή πλειοψηφία.

  Το αντίτιμο, όμως, θα πρέπει να είναι η εγκατάλειψη από πλευράς του Τζόνσον της προσπάθειας για επικύρωση πριν από τις εκλογές του νόμου αποχώρησης από τον Ε.Ε., ο οποίος ήδη υπερψηφίσθηκε επί της αρχής, αλλά απομένει να εξετασθεί ενδελεχώς στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

  Στο... ράφι το νομοσχέδιο για το Brexit

  Και πράγματι, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο αποχώρησης μπαίνει στο ράφι, εφόσον η ψηφοφορία της Δευτέρας έδειξε ότι το παρόν κοινοβούλιο "έχει κλείσει τον κύκλο του” και δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

  Στην πραγματικότητα, υπήρξε μεγάλος ο προβληματισμός στη Ντάουνινγκ Στριτ για το αν πολιτικά συμφέρει περισσότερο η διεξαγωγή των εκλογών πριν ή μετά την υλοποίηση του Brexit.

  Την τελική απόφαση καθόρισε ο φόβος ότι τώρα που το πολιτικό ημερολόγιο άνοιξε και πάλι με την χορήγηση τρίμηνης παράτασης, η ετερόκλητη πλειοψηφία που ενέκρινε επί της αρχής το νομοσχέδιο αποχώρησης θα υπέκυπτε σε φυγόκεντρες τάσεις, καθώς η κατάθεση τροπολογιών κατά την εκτενή κοινοβουλευτική επεξεργασία θα κινδύνευε να τροποποιήσει τα συμφωνηθέντα με τους "27” κατά τρόπο που θα απωθούσε τους ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς βουλευτές. Ίσως μάλιστα να προκαλούσε αδιέξοδο τέτοιο που να καθιστούσε μοναδική λύση για πρώτη φορά τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος.

  Η στρατηγική Τζόνσον 

  Η στρατηγική του Τζόνσον συνίσταται στο εξής στην προβολή προς το εκλογικό σώμα του επιχειρήματος ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της (για Brexit μεν, συντεταγμένο δε), αλλά εμποδίσθηκε από μία αντιπαραγωγική αντιπολίτευση.

  Αντίθετα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών βλέπει να χάνεται η ευκαιρία για μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία, με διευθετημένο το ζήτημα του Brexit, θα έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει την ατζέντα του για τα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Άλλωστε το προβάδισμα 16 μονάδων που κατά την τελευταία δημοσκόπηση εξασφαλίζουν οι Συντηρητικοί (απορροφώντας μεγάλο μέρος των διαρροών προς το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ) λέει πολλά. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  Brexit: Συνέχεια στην πολιτική παράλυση - Οι βουλευτές λένε ξανά "όχι" στις πρόωρες εκλογές

  * Ενέκριναν την παράταση του Brexit για 3 μήνες οι "27" της ΕΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ