Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Οκτ-2019 20:01

  Brexit: Ο ηγέτης των Εργατικών δεν θέλει εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

  Brexit: Ο ηγέτης των Εργατικών δεν θέλει εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ηγέτης του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του σε πρόωρες εκλογές μέχρις ότου η κυβέρνηση δεσμευτεί για μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μεταδίδει ο Guardian.

  Ο Κόρμπιν θέλει αλλαγή της ημερομηνίας, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι αφού το εξάμηνο θα έχει λήξει, οι φοιτητές θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, συνεπώς δεν θα βρίσκονται στο μέρος όπου έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν. Παράλληλα, η ημερομηνία που προτείνει η κυβέρνηση είναι λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και εννέα ημέρες πριν την μικρότερη ημέρα του χρόνου που σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές της χώρας θα έχει νυχτώσει πριν τις 4 μμ. 

  "Συμφωνούμε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι απαραίτητες. Αλλά επίσης θέλουμε έναν καλό λόγο, από τη στιγμή που καμία εκλογική διαδικασία δεν έχει λάβει χώρα τον Δεκέμβριο από το 1923...", δήλωσε ο Κόρμπιν.

  Από την άλλη, άφησε να εννοηθεί ότι οι Εργατικοί ενδεχομένως να στηρίξουν της 9η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία των εκλογών (είναι η ημερομηνία που προτείνουν οι Φιλελευθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας -SNP). Αλλά η ημερομηνία θα πρέπει να οριστεί με νόμο, κάτι που θα συμβεί εάν οι βουλευτές περάσουν την τροποποίηση του νομοσχεδίου για τις πρόωρες εκλογές.

  Πηγές των Εργατικών ισχυρίζονται πως είναι λάθος να εκληφθούν τα λόγια του Κόρμπιν ως ότι προτιμά να γίνουν εκλογές στις αρχές Ιανουαρίου. 

  Υπενθυμίζεται ότι το βρετανικό κοινοβούλιο συζητά σήμερα την πρόταση της κυβέρνησης να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές με ημερομηνία την 12η Δεκεμβρίου.

  Διχασμένοι οι Εργατικοί

  Για να περάσει η πρόταση της κυβέρνησης, απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών, ήτοι 434 επί συνόλου 650. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να βρεθούν οι 434 ψήφοι δίχως την υποστήριξη των Εργατικών. Όμως για αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι διχασμένη.

  Ο Τζέρεμι Κόρμπιν και οι ακροαριστεροί του κινήματος "Μομέντουμ" συμφωνούν με τις πρόωρες εκλογές έχοντας απέναντί τους την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών που φοβούνται, και δικαίως, ότι το κόμμα θα πάθει πανωλεθρία. Τον διχασμό των Εργατικών σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν.

  Για τον λόγο αυτό κατέθεσαν κοινή πρόταση με την οποία ζητούν εκλογές στις 8 Δεκεμβρίου. Η απόφαση των δύο μικρότερων κομμάτων έπληξε ως κεραυνός εν αιθρία το Εργατικό Κόμμα. Στελέχη του κατηγορούν της ηγεσίες τους για επιχείρηση αλίευσης ψήφων. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ