Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Οκτ-2019 20:17

  Ενέκριναν τη συμφωνία για το Brexit οι "27" της ΕΕ - Στο βρετανικό κοινοβούλιο στρέφονται όλα τα βλέμματα

  Ενέκριναν τη συμφωνία για το Brexit οι "27" της ΕΕ - Στο βρετανικό κοινοβούλιο στρέφονται όλα τα βλέμματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20.38

  Στην έγκριση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησαν και τυπικά απόψε οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που συνεδρίασαν χωρίς τον Βρετανό ομόλογό τους, Μπόρις Τζόνσον, μετά την παρουσίαση του τελευταίου για το περιεχόμενό της.

  Τα φώτα πια στρέφονται στη Βουλή των Κοινοτήτων, κάτω σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου, η οποία θα εγκρίνει ή θα απορρίψει σε έκτακτη συνεδρίασή της το Σάββατο τη συμφωνία που απέσπασε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με τις αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο της Τερέζα Μέι να αφορούν κυρίως το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας σε σχέση με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ.

  Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την πρώτη φάση της Συνόδου Κορυφής, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε για ακόμη μία φορά τη λύπη του για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ και την ελπίδα του μια μέρα η Μεγάλη Βρετανία να επιστρέψει στο μπλοκ των 28 - και σύντομα 27 - ευρωπαϊκών χωρών.

  "Βαθιά μέσα στην καρδιά μου, παραμένω ένας Remainer", είπε ο κ. Τουσκ, αναφερόμενος στους Βρετανούς υποστηρικτές της παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ (Bremain).

  O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πάντως, σε αντίθεση με δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας νέας αναβολής του Brexit, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από βρετανικής πλευράς, στην περίπτωση που η συμφωνία απορριφθεί από το κοινοβούλιο του ΗΒ.

  "Σε αυτή την περίπτωση, θα συμβουλευόμασταν τα κράτη - μέλη", είπε, ενώ ο κ. Γιούνκερ, εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, είχε δηλώσει ότι δεν έβλεπε κανέναν λόγο για πιθανή αναβολή του Brexit.

  Ο επικεφαλής διαπραγματευτής από πλευράς ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ σημείωσε ότι η ειρήνη στο νησί της Ιρλανδίας ήταν το ύψιστο ζήτημα για την ΕΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δήλωσε ευτυχής και ανακουφισμένος για την επίτευξη συμφωνίας με το Λονδίνο.

  Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος έκανε λόγο για μία νέα λύση, μοναδική και ειδική, η οποία συναρτάται με την μοναδικότητα της ιστορίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

  Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον, στη σύντομη συνέντευξη Τύπου του μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ότι η βασικότερη επιτυχία του είναι ότι οι όροι της συμφωνίας επιτρέπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει "εντελώς ενιαίο" από την ΕΕ, υπονοώντας την επιτυχία του Λονδίνου η Βόρεια Ιρλανδία να λογίζεται τελωνειακό έδαφος του ΗΒ και όχι της ΕΕ.

  Κανένα προαπαιτούμενο και προϋπόθεση έναντι του βρετανικού κοινοβουλίου αποφάσισε να μην θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

  Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η ΕΕ δεν διαπραγματεύτηκε με τη λογική ότι η συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση θα απορριφθεί από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο, ενώ πρόσθεσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε τους ηγέτες των υπόλοιπων χωρών - μελών της ΕΕ ότι η συμφωνία θα εγκριθεί.

  Η νέα συμφωνία, είπε η κ. Μέρκελ, είναι πιο εξειδικευμένη σε σχέση με εκείνη που είχε αποσπάσει η Τερέζα Μέι σχετικά με τη μελλοντική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

  Σε ερώτηση για το τι θα προτιμούσε μεταξύ ενός "ασύντακτου" Brexit και μιας νέας αναβολής του Brexit, η κ. Μέρκελ απάντησε ότι το καλύτερο για την ίδια είναι η έγκριση της συμφωνίας.

  Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ