Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 14:16

  Γαλλία: Μαζικές κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

  Γαλλία: Μαζικές κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρασκευή και δεκατρείς σήμερα και το Παρίσι βρίσκεται αντιμέτωπο με την μαζικότερη απεργία στις δημόσιες συγκοινωνίες της τελευταίας δεκαετίας – με ελάχιστα δρομολόγια να πραγματοποιούνται κατά τις ώρες αιχμής.

  Mαύρη Παρασκευή για το Παρίσι, που 12 χρόνια είχε να αντιμετωπίσει παρόμοια μαζική απεργία στις δημόσιες συγκοινωνίες. Μετρό, ταχείες, προαστιακοί και λεωφορεία, με συμμετοχή μάλιστα που ξεπερνά το 95% των οδηγών, δεν λειτουργούν σήμερα με ελάχιστες εξαιρέσεις στις ώρες αιχμής.

  Οι εργαζόμενοι δεν συμφωνούν με την μεταρρύθμιση για τις συντάξεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να καταργήσει τα υπάρχοντα 42 συνταξιοδοτικά συστήματα των διαφόρων κλάδων, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις δυσκολίες του επαγγέλματος, και να δημιουργήσει ένα καθολικό σύστημα για όλους, υπολογίζοντας τα μόρια από τα χρόνια εργασίας.

  Παράλληλα κυριαρχεί σύγχυση σχετικά με το εάν θα αυξηθεί ή όχι το όριο ηλικίας πέραν των 62 ετών, θέμα με το οποίο οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Φιλίπ Εντουάρ άναψαν φωτιά: "Θα πρέπει να πούμε την αλήθεια στους Γάλλους, με δεδομένη τη δημογραφική πραγματικότητα θα υποχρεωθούμε να δουλέψουμε περισσότερο".  Για την ώρα, δεν φαίνεται να έπεισε ιδιαίτερα.

  Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Odoxa (για τη Figaro και το κανάλι France Info) αμέσως μετά τις δηλώσεις του, το 72% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό για μια ικανοποιητική μεταρρύθμιση. Έτσι σήμερα στο Παρίσι ο "σώζων εαυτόν σωθήτω", με πατίνια ποδήλατα, σκέιτ και ταξί, ενώ στα 280 χιλιόμετρα μήκος έφθασαν τα μποτιλιαρίσματα των Ι.Χ στους άξονες γύρω από την πρωτεύουσα το πρωί.

  Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι  Πηγή: Deutsche Welle

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ