Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Σεπ-2019 11:35

  Οι "πιθανές" εκπλήξεις από τον Μάριο Ντράγκι

  Οι "πιθανές" εκπλήξεις από τον Μάριο Ντράγκι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Οι αγορές, με την "βοήθεια" ορισμένων μελών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν προβλέψει ένα ισχυρό πακέτο στήριξης από το σημερινό Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας.

  Ο Ολι Ρέν από την Φινλανδία έχει προειδοποιήσει ότι οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ θα ξεπερνούν τις προσδοκίες των αγορών.

  Είναι επίσης γνωστό ότι από τον Ιούνιο, ήτοι πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. στην οποία ο Μάριο Ντράγκι έδειξε τις προθέσεις του για την εξαγγελία ενός νέου πακέτου, ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου, "δουλεύει" την εξασφάλιση μιας ισχυρής πλειοψηφίας για την σημερινή ανακοίνωση.

  Παρ' όλα αυτά οι αντιρρήσεις είναι επίσης ισχυρές και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης κ. Ντε Γκαλό είναι εκείνος που θα γείρει τελικά την πλάστιγγα υπέρ των προτάσεων Ντράγκι.

  Σε λίγες ώρες τα "μυστήρια" θα λυθούν με τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ.

  Οι πληροφορίες "λένε" πως πέρα από τα δύο βασικά στοιχεία του πακέτου, ήτοι την περαιτέρω μείωση των αρνητικών επιτοκίων με μία σταδιακή προσαρμογή τους ώστε να περιορισθεί η "ζημιά" στις τράπεζες και το νέο πακέτο αγορών με το "QE II", είναι πολύ πιθανή μια διαφοροποίηση. Ένα νέο στοιχείο στην σύνθεση του νέου πακέτου. Αυτό αφορά την ισορροπία στη σύνθεση των "αγορών" στο πλαίσιο του νέου αλλά και του παλιού QE. Οι μελέτες της ΕΚΤ που έχουν προηγηθεί έχουν αποδείξει ότι οι αγορές εταιρικών ομολόγων είχαν μεγαλύτερη (θετική) επίπτωση στην οικονομία απ’ ο,τι αυτές των κρατικών ομολόγων.

  Για τον λόγο αυτό "ακούγεται" ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση των αγορών υπέρ των εταιρικών ομολόγων και ...εις βάρος των κρατικών.

  Η διαβάθμιση βέβαια θα παραμείνει αρκετά υψηλή έτσι ώστε να μη αναδυθούν ισχυρές επιφυλάξεις, αλλά σ' αυτό φαίνεται να υπάρχει στήριξη στο Συμβούλιο και από την γερμανική πλευρά.

  Σε κάθε περίπτωση κύκλοι στην Φρανκφούρτη κοντά στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΚΤ βεβαιώνουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ Λαγκάρντ – Ντράγκι είναι εξαιρετικά πυκνές και "διαλύουν" κάθε υπόνοια για διαφορετικότητα απόψεων, τόσο για το νέο πακέτο όσο και για την συνέχεια στην ηγεσία της ΕΚΤ...

  Όσον αφορά τις επιπτώσεις των σημερινών αποφάσεων για την Ελλάδα οι προφανείς συνέπειες είναι ότι τα "απόνερα" των κινήσεων που θα ανακοινωθούν θα ευνοήσουν ακόμα περισσότερο την τάση απομείωσης των επιτοκίων τόσο σε κρατικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, πολύ περισσότερο μάλιστα αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αυξημένες "αγορές" εταιρικών ομολόγων.

  Βέβαια όσο παραμένουν σε non investment grade τα ελληνικά ομόλογα θα εξακολουθούν να διατηρούν τις μεγαλύτερες αποδόσεις μέσα στην Ευρωζώνη...

  Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας στην τελευταία ομιλία του πριν το σημερινό Συμβούλιο έχει επαναφέρει το θέμα της ωρίμανσης των συνθηκών για την επίσπευση της ενσωμάτωσης των κρατικών ομολόγων στην διαδικασία "ανακύκλωσης" του παλιού QE και στο νέο εφ' όσον δρομολογηθεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ