Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 07-Σεπ-2019 08:50

  Τα τελευταία "νέα" από Φρανκφούρτη, πριν μιλήσει ο Ντράγκι στις 12 Σεπτεμβρίου

  Τα τελευταία "νέα" από Φρανκφούρτη, πριν μιλήσει ο Ντράγκι στις 12 Σεπτεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η "εικόνα” για την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΣ, έτσι όπως διαχέεται από τις συζητήσεις που γίνονται στο περιβάλλον του ουρανοξύστη της ΕΚΤ -που θα εγκαταλείψει σε λιγότερο από δύο μήνες ο κ. Ντράγκι-, αποκαλύπτει μεγάλη... ένταση.

  Ο κ. Ντράγκι είχε ήδη προαναγγείλει από τον Ιούλιο ότι η ΕΚΤ μελετά το ενδεχόμενο ενός ισχυρού πακέτου παρέμβασης με ανοικτή την πιθανότητα να καλύπτει αυτό τόσο τον τομέα των επιτοκίων όσο και των αγορών τίτλων πέρα από το νέο πρόγραμμα "φθηνού” δανεισμού (T-LTROs) των τραπεζών.

  Τα τελευταία 24ωρα, όμως, τόσο η Bundesbank όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας έχουν τοποθετηθεί μέσω των ηγεσιών τους με "ισχυρή επιφύλαξη” απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό. Οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί "εσωτερικά” φαίνεται να είναι πολύ πιο έντονες από αυτές των δημοσίων δηλώσεων.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Βάιντμαν σε πρόσφατη ομιλία του δήλωσε ότι "η κατάσταση δεν είναι πια και για πανικό...” θέλοντας να περιορίσει τις προσδοκίες των αγορών για το τι μπορεί να ανακοινωθεί από την ΕΚΤ την επόμενη Πέμπτη (12 Σεπτεμβρίου).

  Δεν είναι όμως μόνο οι Βορειοευρωπαίοι Κεντρικοί Τραπεζίτες που δεν θέλουν μεγάλη "χαλάρωση”, αν και ο Όλι Ρεν από την Κεντρική Τράπεζα της Φινλανδίας εμφανίζεται ως υποστηρικτής του Ντράγκι για ενα "ισχυρό” νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης.

  Σημαντικός αριθμός τραπεζιτών από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους έχουν διαμηνύσει στον Μάριο Ντράγκι ότι οι τράπεζες δεν αντέχουν άλλο τα αρνητικά επιτόκια και διατυπώνουν μεγάλες "επιφυλάξεις” απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ακόμα μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων που είναι ήδη αρνητικά, αν η ΕΚΤ δεν βρει τρόπο να τις "αποζημιώσει” για τη συρρίκνωση εσόδων που τους προκαλεί...

  Από την πλευρά της "άποψης” Ντράγκι, η θέση είναι πολύ καθαρή, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία αποθαρρυντικά στοιχεία από την πορεία της γερμανικής οικονομίας. Το ενδεχόμενο να ανοίξει ένας νέος κύκλος αγορών assets από την ΕΚΤ αντιμετωπίζεται ως ισχυρό εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί από μια "προσαρμοσμένη” (κατηγοριοποιημένη με βάση τον όγκο των καταθέσεων) μείωση επιτοκίων.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το "νέο” στοιχείο που συζητείται στο πλαίσιο αυτό, ανεξάρτητα από το αν θα ανακοινωθεί άμεσα ή η ΕΚΤ θα περιμένει την εγκατάσταση της Λαγκάρντ, είναι η διαφοροποίηση του είδους των "τίτλων” που θα αγοράζει η ΕΚΤ (π.χ. περισσότερα εταιρικά ομολογα, ή ακόμα και υπό προϋποθέσεις τραπεζικά ομόλογα). Αυτή η "αλλαγή” έχει να κάνει με το αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης της ΕΚΤ που διαπιστώνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά τις συνέπειες στην οικονομία από την αγορά εταιρικών τίτλων από ό,τι κρατικών.

  Μια άλλη σκέψη που ενδεχομένως να λειτουργήσει παράλληλα με τα νέα μέτρα παρέμβασης είναι να αλλάξει η σύνθεση των τίτλων που θα αγοράζει η ΕΚΤ από τα κεφάλαια που θα προκύπτουν με την ανακύκλωση του "παλιού” QE.

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι δηλώσεις της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν υπό τη σκιά της "εισόδου” της κυρίας Λαγκάρντ την 1η Νοεμβρίου στη θέση του Ντράγκι. Και της οποίας οι "θέσεις” είναι συγκλίνουσες με εκείνες του κ. Ντράγκι.

  Όπως η ίδια ξεκαθάρισε στις δηλώσεις που έκανε στην ακρόασή της στο Ευρωκοινοβούλιο, θα σεβασθεί τις δεσμεύσεις που έχει από τη θέση της στην ΕΚΤ, αλλά θα χρησιμοποιήσει κάθε ελαστικότητα στο πλαίσιο αυτό για να προσαρμοσθεί στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

  Και πιστεύει, επίσης, ότι η πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα η ΕΚΤ -και με την οποία συμφωνεί- είναι αναγκαίο υπό τις παρούσες συνθήκες... να επανεξετασθεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020