Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Αυγ-2019 11:09

  ΕΕ: Στήνει επενδυτικό fund €100 δισ. για να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα

  ΕΕ: Στήνει επενδυτικό fund €100 δισ. για να ανταγωνιστεί ΗΠΑ και Κίνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την δημιουργία ενός επενδυτικού fund 100 δις. ευρώ που θα χρηματοδοτεί μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες προκειμένου να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τις εταιρείες κολοσσούς σε ΗΠΑ και Κίνα (όπως Google, Alibaba κλπ), φέρεται να εξετάζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. 

  Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή των FT, η ΕΕ έχει ετοιμάσει προσχέδιο για ένα "Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Μέλλον" που θα χρηματοδοτείται από τα κράτη-  μέλη με στόχο επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς όπου η Ευρώπη υπολείπεται των ανταγωνιστών της. 

  Η δημιουργία ενός τέτοιου fund θα αποτελούσε την σημαντικότερη μέχρι στιγμής απάντηση των Βρυξελλών στις εκκλήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ανάπτυξη επιθετικών εργαλείων βιομηχανικής πολιτικής προκειμένου να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. 

  Το έγγραφο προειδοποιεί ότι εταιρείες εκτός ΕΕ "με πρωτοφανή οικονομικά μέσα έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν την υπάρχουσα δυναμική και βιομηχανική θέση της βιομηχανίας της ΕΕ σε ορισμένους τομείς". Κατονομάζει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς Gafa (Google, Apple, Facebook and Amazon) και τους κινεζικούς "Bat” (Baidu, Alibaba, and Tencent) ως εταιρείες που έχουν εξαγοράσει πιθανούς ανταγωνιστές και πλέον "διαχειρίζονται την παγκόσμια ψηφιακή ατζέντα". 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ