Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Αυγ-2019 14:54

  Η Google τερματίζει τη χορήγηση δεδομένων σε παρόχους ασύρματων δικτύων

  Η Google τερματίζει τη χορήγηση δεδομένων σε παρόχους ασύρματων δικτύων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Google προχώρησε στη διακοπή της υπηρεσίας Google Insights Mobile Network που παρείχε σε παρόχους ασύρματων δικτύων παγκοσμίως και η οποία τους έδινε στοιχεία σχετικά με την απόδοση των δικτύων τους. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η απόφαση του τεχνολογικού κολοσσού ελήφθει εν μέσω ανησυχιών ότι η παροχή δεδομένων των χρηστών Android, θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο των ίδιων των χρηστών όσο και των ρυθμιστικών αρχών.

  Η απόσυρση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία δεν ήταν γνωστή μέχρι σήμερα, προκάλεσε την απογοήτευση των παρόχων καθώς χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα που τους παρείχε προκειμένου να σχεδιάσουν πού θα επεκτείνουν ή θα αναβαθμίσουν το επίπεδο κάλυψης των δικτύων τους.

  Η υπηρεσία Insights Mobile Network, την οποία η Google λάνσαρε τον Μάρτιο του 2017, αποτελούσε επί της ουσίας έναν χάρτη που έδινε στους παρόχους στοιχεία σχετικά με την ισχύ και τις ταχύτητες που προσέφεραν τα δίκτυά τους ανά περιοχή, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες τους. Τα δεδομένα προέρχονταν από συσκευές Android της Google, και δεδομένου ότι τα smartphones που χρησιμοποιούν το λογισμικό της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 75% των κινητών παγκοσμίως, καθίσταται σαφές πόσο σημαντικό εργαλείο αποτελούσε για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

  Η Google δήλωσε, πάντως, ότι δεν μοιράστηκε ούτε συγκεντρωτικά ούτε εξατομικευμένα δεδομένα σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών της και τη χρήση εφαρμογών με τους παρόχους, καθώς και ότι η υπηρεσία χρησιμοποιούσε δεδομένα μόνο από χρήστες που είχαν επιλέξει να μοιράζονται το ιστορικό τοποθεσίας τους, τα οποία επεξεργάζονταν συνολικά, κάτι που σημαίνει ότι δεν προσέφεραν ουσιαστικά οποιαδήποτε πληροφορία για μεμονωμένους χρήστες.

  Παρ 'όλα αυτά, η Google αποφάσισε να τερματίσει την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας τον Απρίλιο, λόγω ανησυχιών για την ιδιωτικότητα των χρηστών της, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που έχουν γνώση του θέματος και μίλησαν στο Reuters.

  Η εκπρόσωπος της Google Victoria Keough επιβεβαίωσε την απόφαση για την ακύρωση της υπηρεσίας, αλλά αρνήθηκε να επεκταθεί, επισημαίνοντας μόνο ότι σχετίζεται με την αλλαγή των προτεραιοτήτων της εταιρείας. Εν τω μεταξύ, ούτε η ειδοποίηση της Google προς τους παρόχους σχετικά με την διακοπή της υπηρεσίας αιτιολογούσε την απόφαση, σύμφωνα με δύο από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

  Η κατάργηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας από την Google, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα εταιρείας του διαδικτύου που επιλέγει να άρει την παροχή μιας υπηρεσίας κοινής χρήσης δεδομένων, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει να αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου ή να παραβιάσει τη νομοθεσία.

  Εξάλλου, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν εντείνει τα τελευταία χρόνια τον έλεγχο όσον αφορά το πώς διαχειρίζονται οι εταιρείες τα δεδομένα των χρηστών τους, καθώς αυξάνονται τα περιστατικά διαρροής δεδομένων και κυρίως μετά την αποκάλυψη ότι η Facebook παρανόμως μοιράστηκε τα δεδομένα 87 εκατ. χρηστών της με την Cambridge Analytica. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πέρυσι η ΕΕ εισήγαγε νομοθεσία που απαγορεύει πλέον στις εταιρείες να μοιράζονται δεδομένα των χρηστών τους με τρίτους χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών ή χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπηρεσία Mobile Insights της Google δεν ήταν η μόνη πηγή λεπτομερών δεδομένων πελατών που χρησιμοποιούν οι πάροχοι για να σχεδιάσουν την ανάπτυξη των δικτύων τους. Το Facebook προσφέρει μια παρόμοια υπηρεσία, που ονομάζεται Actionable Insights, την οποία η εταιρεία εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει, αρνούμενη ωστόσο να σχολιάσει το θέμα.

  Η υπηρεσία Actionable Insights του Facebook συγκεντρώνει επίσης στοιχεία σχετικά με το φύλο, την ηλικία και άλλα χαρακτηριστικά των χρηστών που συλλέγονται από τις εφαρμογές του κοινωνικού δικτύου, γεγονός που βοηθά τους παρόχους να εντοπίζουν τις δημογραφικές τάσεις προκειμένου να προσαρμόζουν την εμπορική πολιτική τους, αλλά δεν παρέχει δεδομένα για συγκεκριμένα άτομα.

  Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας αποτελούν κοινή πρακτική ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, μετά την ταχεία ανάπτυξη της αγοράς smartphones και εφαρμογών, ωστόσο τα δεδομένα που συλλέγονται και ο τρόπος με τον οποίο αυτά αξιοποιούνται δεν είναι πάντα σαφείς στους χρήστες.

  Γεγονός που θέτει θέμα ιδιωτικότητας των χρηστών, οι οποίοι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:22 27/02

  Ο κοροναϊός θα πλήξει και τα Windows, προειδοποίησε η Microsoft

  Είναι η δεύτερη μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας που ανακοινώνει πως θα έχει συνέπειες στα οικονομικά της από τον κοροναϊό.

  09:29 18/02

  Δρομολόγιο Ντουμπάι-Άρης για το πρώτο αραβικό διαστημικό σκάφος Hope

  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και γενικότερα ο αραβικός κόσμος τρέφουν μεγάλες ελπίδες για το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Hope (Ελπίδα), που θα εκτοξευθεί φέτος το καλοκαίρι με προορισμό τον πλανήτη Άρη.

  09:57 17/02

  Βρετανία: Επένδυση 1,6 δισ. δολαρίων στον πιο δυνατό υπερυπολογιστή του κόσμου

  Η βρετανική κυβέρνηση θα επενδύσει κεφάλαια 1,2 δισεκατομμυρίου λιρών (1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων) σε αυτό που χαρακτηρίζει τον πιο δυνατό υπερυπολογιστή του κόσμου με λογισμικό που παρέχει πιο...

  18:31 13/02

  SAP Ελλάδας: Πρόγραμμα επιμόρφωση νέων για τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας

  Στην έναρξη του ‘Προγράμματος Athinà – Επιμόρφωση Νέων στις τεχνολογίες SAP’, μια πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των νέων επαγγελματιών η οποία συμβάλει στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας μας προχωράει...

  15:26 13/02

  Νέα συνεργασία της Westnet με την Avaya

  Η WestNet, μέλος του ομίλου εταιρειών Olympia ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με την εταιρεία τηλεπικοινωνιακών συστημάτων Avaya.

  13:42 13/02

  Καινοτόμο λογισμικό εξοικονόμησης ενέργειας για κινητές συσκευές από το ΟΠΑ

  Η εφαρμογή ChArGED στοχεύει στην αλλαγή των συνηθειών κατανάλωσης ενέργειας σε κοινόχρηστα κτίρια, μέσω ενός εύχρηστου και πορακτικού τρόπου εκπαίδευσης.

  13:38 12/02

  Έως τις 10 Μαρτίου η δημόσια διαβούλευση για την ανάπτυξη δικτύων 5G

  Τα κυριότερα θέματα που τίθενται σε διαβούλευση.

  16:48 11/02

  Επεκτείνεται στις επιχειρήσεις το πρόγραμμα Superfast Broadband

  Παράλληλα, η ΕΕ ενέκρινε τη χρηματοδότηση του Ultrafast Broadband με το ποσό των 276,57 εκατ. Ευρώ.

  12:23 11/02

  11/02/2020: Παγκόσμια μέρα Ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο

  Η WIND, ως η πρώτη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα που αναγνώρισε την ανάγκη για συνεχή και ορθή ενημέρωση των γονιών και των παιδιών πάνω στις νέες τεχνολογίες, υλοποιεί από το 2010 το...

  14:58 06/02

  Twitter: Στα 1 δισ. δολάρια τα έσοδα τριμήνου για πρώτη φορά στην ιστορία της

  Τα 1 δισ. δολάρια έφτασαν τα έσοδα τριμήνου της Twitter Inc για πρώτη φορά, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.

  23:47 03/02

  Alphabet: Αυξημένα κέρδη και έσοδα το δ' τρίμηνο

  Τα έσοδα ωστόσο ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών της Wall Street.

  14:49 03/02

  Αποκλειστική συνεργασία VodafoneTV - HBO στην Ελλάδα

  Το VodafoneTV γίνεται "Σπίτι της HBO" στη χώρα μας. Σύντομα διαθέσιμο και μέσω smartTVapp.

  15:41 30/01

  Τεχνολογία: Το 93% των συναλλαγών μέσω κινητών, το 2019, ήταν κακόβουλες

  Το 93% των συνολικών συναλλαγών σε κινητές συσκευές σε 20 χώρες, το 2019 ήταν κακόβουλες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας Upstream.