Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Ιουλ-2019 23:03

  Προς πιο "επιθετική" πολιτική μείωσης επιτοκίων έδειξε ο Williams (Fed Νέας Υόρκης)

  Προς πιο "επιθετική" πολιτική μείωσης επιτοκίων έδειξε ο Williams (Fed Νέας Υόρκης)
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι κεντρικές τραπεζίτες πρέπει να ενεργούν γρήγορα και σθεναρά όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, την Πέμπτη.

  Ο ιδιαίτερα επιδραστικός για τη διαμόρφωση πολιτικής της Fed πραγματοποίησε ομιλία  σχετική με το τι πρέπει να γίνεται όταν οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται κοντά στο "μηδενικό κατώτατο όριο" ή κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα επιτοκίων στα οποία μπορούν να φτάσουν.

  "Είναι προτιμότερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα από το να περιμένουμε να εκδηλωθεί η καταστροφή", δήλωσε στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ερευνών Κεντρικών Τραπεζών.

  "Όταν το "σημείο μηδέν" δε είναι στον ορίζοντα, μπορεί κανείς να αντέξει οικονομικά να κινηθεί αργά και να ακολουθήσει μια προσέγγιση "περιμένω και βλέπω" για να κερδίσει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με δυνητικά δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις. Αλλά αυτό δεν ισχύει όταν τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο σημείο μηδέν", ανέφερε. "Σε αυτή την περίπτωση, θέλετε να κάνετε το αντίθετο και να εμβολιαστείτε απέναντι σε περαιτέρω δεινά. "Όταν διαθέτετε τόσα πολλά όπλα στη φαρέτρα σας, αξίζει να ενεργήσετε γρήγορα για να μειώσετε τα επιτόκια κατά την πρώτη ένδειξη οικονομικής δυσπραγίας".

  Ο Ουίλιαμς μίλησε εν όψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed, η οποία αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιό της στη συνεδρίασή της στις 30-31 Ιουλίου. Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ανησυχούν για τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό, τη μετάδοση της παγκόσμιας επιβράδυνσης στην οικονομία των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις από τον πόλεμο δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

  Το επιτόκιο της Fed κινείται σήμερα μεταξύ  2,25% και 2,5%, επιτόκιο που δεν είναι μηδενικό, αλλά είναι πολύ χαμηλότερο από τα κανονικά επίπεδα που επικράτησαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων οικονομικών επεκτάσεων.

  Ο Ουίλιαμς δεν ανέφερε ξεκάθαρα εάν είναι υπέρ μιας περικοπής, παρόλο που οι αγορές αποτιμούν με 100% μια πιθανότητα μείωσης 25 μονάδων βάσης (0,25%) και με 38% μια πιθανότητα ακόμη επιθετικότερης μείωσης 50 μ.β. (0,5%).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων