Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουλ-2019 15:36

  Η Γαλλία εξέδωσε 10ετές ομόλογο με αρνητικό επιτόκιο

  Η Γαλλία εξέδωσε 10ετές ομόλογο με αρνητικό επιτόκιο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γαλλία εξέδωσε το πρώτο της δεκαετές ομόλογο με αρνητικό επιτόκιο δανεισμού, την Πέμπτη, που σημαίνει ότι οι επενδυτές πληρώνουν και όχι λαμβάνουν τόκο για το προνόμιο της ιδιοκτησίας γαλλικών κρατικών χρεών, όπως δήλωσε ο οργανισμός διαχείρισης του δημόσιου χρέους AFT.

  O AFT δήλωσε ότι έχει εκδώσει 9,996 δισ. ευρώ σε ομόλογα, με λίγο λιγότερο από τα μισά -4,972 δισ. ευρώ- με τη μορφή δεκαετών ομολόγων με επιτόκιο -0,13%.

  Ο οργανισμός εξέδωσε επίσης χρέη 15ετούς διάρκειας ύψους 2,05 δισ. ευρώ με επιτόκιο +0,23% και 2,974 δισ. ευρώ σε 30ετή ομόλογα στο +0,8%.

  Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, εκδίδει ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο με αρκετές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ -κυρίως την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία- που ήδη χρεώνουν τους επενδυτές για να αγοράσουν ομόλογα.

  Οι επίσημες τιμές στην Ευρωζώνη των 19 χωρών ήταν αρνητικές από το 2014, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατάθεσης στο -0,10%. Έκτοτε η ΕΚΤ έχει μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο των καταθέσεων στο -0,40%.

  Αλλά με μια πιο χαλαρή πολιτική να διαφαίνεται, όπως υπονόησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, τον περασμένο μήνα, η επιστροφή των επενδυτών στα πιο ασφαλή ομόλογα της Ευρώπης μειώνεται.

  Στις δευτερογενείς αγορές, όπου τα ήδη εκδοθέντα χρέη αλλάζουν χέρια, η απόδοση των δεκαετών γαλλικών κρατικών ομολόγων έχει ήδη αρχίσει να καταγράφει αρνητικές τιμές από τα μέσα Ιουνίου.

  Εκτός Ευρωζώνης, τα μέλη της ΕΕ, Σουηδία και Δανία, έχουν επίσης αρνητικά επιτόκια, όπως και η Ελβετία που δεν είναι μέλος.

  Τα οικονομικά ασθενέστερα μέλη της Ευρωζώνης Η Ελλάδα και η Ιταλία εξακολουθούν να πληρώνουν περισσότερο από 2% επιτόκιο για να βρουν αγοραστές για τα κρατικά τους ομόλογα.

  Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι αποδόσεις στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να μειώνονται, καθώς η διάδοχος του Draghi στην ηγεσία της ΕΚΤ, νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αναμένεται να αυξήσει τα οικονομικά κίνητρα είτε με περικοπές επιτοκίων είτε με ποσοτική χαλάρωση.

  Αλλά η μετάβαση σε πιο αρνητικές αποδόσεις εγείρει ανησυχίες ότι η Ευρώπη μπορεί να ακολουθεί τα βήματα της Ιαπωνίας, η οποία έχει πρόβλημα να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων