Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Μαϊ-2019 19:30

  Ποιες κεντρικές τράπεζες επιμένουν να αγοράζουν χρυσό και γιατί

  Ποιες κεντρικές τράπεζες επιμένουν να αγοράζουν χρυσό και γιατί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αν και τα τελευταία τρία τρίμηνα η τάση αγοράς χρυσού εμφανίζει σκαμπανεβάσματα, παραμένει ισχυρή από πλευράς κεντρικών τραπεζών, παρότι κερδοσκοπικά funds που κινούνται στην αγορά αυτή ποντάρουν κόντρα στην άνοδο της τιμής του. 

  Ορισμένες κεντρικές τράπεζες όπως αυτή της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας εμφανίζονται "διψασμένες” για χρυσό. Η Ρωσία μέσα στο πρωτο τρίμηνο έχει αγοράσει 55,6 τόνους χρυσού, την ίδια στιγμή που έχει ρευστοποιήσει συναλλαγματικά αποθέματα δολαρίου. Το 19% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της είναι πλέον σε χρυσό, ενώ έχει μειώσει στο μισό τα αποθέματά της σε δολάριο. 

  Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει αυξήσει επίσης τις αγορές της σε χρυσό απορροφώντας από τη διεθνή αγορά 33 τόνους στο α' τρίμηνο του 2019. Το ίδιο και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, η οποία επανήλθε μετά από πολλά χρόνια στις αγορές χρυσού με 8,4 τονους το α' τρίμηνο του 2019. 

  Βασική αιτία αυτών των κινήσεων είναι οι εντάσεις στις εμπορικές συναλλαγές με τις ΗΠΑ και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η αμερικανική κυβέρνηση προς τις διάφορες χώρες και ειδικά για Κίνα και Ρωσία. 

  Το πρωτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με το WGC, οι αγορές χρυσού από τον επίσημο τομέα (Κεντρικές Τράπεζες, κ.λ.π.) έφθασαν τους 145,5 τόνους, που αποτελεί ποσό ρεκόρ για α' τρίμηνο από το 2013. Για το δωδεκάμηνο που έληξε τον Μάρτιο οι αγορές χρυσού αποτελούν ρεκόρ για την τελευταία 50ετία... Βέβαια το β' εξάμηνο του 2018 το σύνολο των αγορών άγγιξε τους 418 τόνους, ποσότητα εξαιρετικά υψηλή, αλλά παρ' όλα αυτά δεν παρέσυρε τις τιμές σε νέα ρεκόρ καθώς πολλά funds εξακολουθούν να ποντάρουν αρνητικά στον χρυσό, αλλά αυτό βέβαια διευκολύνει τις αγορές των κεντρικών τραπεζών...

  Η συναλλαγματική αβεβαιότητα ειδικά σε σχέση με το δολάριο επηρεάζει τη διαμόρφωση των τιμών του χρυσού αλλά δεν φαίνεται να αλλάζει τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών, που θέλουν να οχυρωθούν απέναντι σε ενδεχόμενες νέες αναταράξεις που θα προκύψουν από τον εμπορικό πόλεμο και τα μέτρα προστατευτισμού ειδικά από τις ΗΠΑ.   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ