Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Απρ-2019 08:41

  Γιατί ο Ντράγκι διστάζει να αποφασίσει για τους όρους των νέων T-LTROs

  Γιατί ο Ντράγκι διστάζει να αποφασίσει για τους όρους των νέων T-LTROs
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Χρειάσθηκαν οι ανεπίσημες "διευκρινίσεις" στελεχών της ΕΚΤ μετά την συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι για να καταστεί σαφές πού βρίσκονται οι "ιδέες", οι προσδοκίες αλλά και οι ανησυχίες της Διοίκησης της Τράπεζας στην Φρανκφούρτη για τα επόμενα βήματα της νομισματικής της παρέμβασης.

  Τόσο από τις "διακριτικές" αναφορές του απερχόμενου διοικητή της ΕΚΤ, όσο και από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στην συνέχεια, γίνεται σαφές ότι η Διοίκηση της ΕΚΤ, αν και αποφάσισε ομόφωνα για τις ανακοινώσεις του διοικητή, εν τούτοις παραμένει εσωτερικά διαφοροποιημένη, όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωοικονομίας:  

  -Συγκεκριμένα σημαντικός αριθμός μελών του ΔΣ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την εκτίμηση που θέλει την οικονομία της ευρωζώνης να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης στο Β εξάμηνο.
  -Η αναβολή της ημερομηνίας του Brexit αν και απομακρύνει προσωρινά το ενδεχόμενο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, δίνοντας περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί μια τέτοια, εν τούτοις δεν βοηθάει στο να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας για τις συνέπειες του Brexit, με ή χωρίς συμφωνία. 
  -Η αύξηση της έντασης στην εμπορική σύγκρουση Ευρωζώνης – ΗΠΑ μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις Τράμπ, εντασσόμενη στο ευρύτερο πλαίσιο των οικονομικών σχέσεων ΗΠΑ – Ευρωζώνης – Κίνας αυξάνει αντί να μειώνει την αβεβαιότητα.

  Με τις συνθήκες αυτές η διοίκηση της ΕΚΤ κατέληξε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διαμορφώσει το πλαίσιο του επόμενου – τρίτου κατά σειρά – κύκλου χρηματοδοτικής διευκόλυνσης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα μέσω του νέου προγράμματος των TLTROs. Μέχρι στιγμής πέραν της διετούς διάρκειας του νέου κύκλου χρηματοδότησης που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο, δεν έχει αποφασισθεί ούτε το ύψος του επιτοκίου (θετικού, αρνητικού ή μηδενικού), την έκταση του προγράμματος, ή του είδους των εγγυήσεων με τα οποία θα δοθούν τα νέα δάνεια...

  Οι όροι αυτοί θα αποφασισθούν πιθανώς τον Ιούνιο, όταν το ΔΣ της ΕΚΤ θα έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις που θα φορούν την πλέον ρεαλιστική εκτίμηση για την πορεία της ευρωοικονομίας και της τάσης των πληθωριστικών προσδοκιών περίπου στα μέσα του έτους. 

  Μέχρι στιγμής πάντως και παρά το γεγονός ότι στο ΔΣ της ΕΚΤ αντιμετωπίζουν τον νέο κύκλο των TLTROs σαν ένα εργαλείο ανάσχεσης των επιβραδυντικών πιέσεων στην οικονομία, εμφανίζονται ισχυρές επιφυλάξεις για το αν και πόσο τα δάνεια αυτά οδηγούν σε ισχυροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη. Η "αντίπαλη” άποψη βέβαια υποστηρίζει ότι χωρίς τα TLTROs η "ζημιά" θα ήταν σημαντική, πέραν του ότι ο νέος κύκλος έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε μεταξύ άλλων να διευκολύνει τις τράπεζες στο να αντιμετωπίσουν τις "λήξεις" του προηγούμενου κύκλου που αρχίζουν το 2020...
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων