Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 24-Φεβ-2019 11:27

  Πρόκληση από το BBC: Στην Ελλάδα υπάρχει μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα

  Πρόκληση από το BBC: Στην Ελλάδα υπάρχει μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη και μακεδονική μειονότητα, σύμφωνα με άρθρο-πρόκληση του βρετανικού δικτύου BBC.

  "Με την επικύρωση συμφωνίας με την πρόσφατα μετονομασθείσα 'Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας', η Ελλάδα αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη 'μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας'. Και όμως έχει αρνηθεί την ύπαρξη της 'μακεδονικής μειονότητας' για δεκαετίες, λέει η Μαρία Μαργαρώνη. Θα αλλάξει κάτι τώρα;" σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

  Στη συνέχεια, μεταφέροντας τις δηλώσεις ενός συνταξιούχου δικηγόρου, του κ. Φωκά, που δηλώνει Μακεδόνας και Έλληνας, το βρετανικό δίκτυο αναφέρει: "Οι Μακεδόνες στην Ελλάδα υπήρξαν αντικείμενα υποψίας και, κατά περιόδους υπέστησαν διώξεις, ακόμη και επειδή η παρουσία τους δεν γινόταν αποδεκτή σχεδόν από κανέναν".

  "Αυτή η άρνηση (σ.σ.: των ανθρώπων να μιλήσουν για την ταυτότητά τους) ήταν ένας από τους λόγους για τη μακρόχρονη διαμάχη της Ελλάδας με την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, που επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η διαμάχη επιλύθηκε τελικά τον περασμένο μήνα με ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώνοντας (με πλειοψηφία μόλις επτά μελών) μια συμφωνία που έγινε τον περασμένο Ιούνιο από τους δύο πρωθυπουργούς των χωρών. Όταν ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης στην ύπαρξη 'Σλαβομακεδόνων' στην Ελλάδα – την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου – έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού".

  "Eίναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια ο αριθμός των σλαβόφωνων ομιλητών ή των απογόνων των εθνοτικών Μακεδόνων στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος εκτιμά ότι περισσότεροι από 100.000 εξακολουθούν να ζουν στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, αν και μόνο 10.000 έως 20.000 θα αναγνωριστούν ανοιχτά ως μέλη μιας μειονότητας", σημειώνει σε άλλο σημείο το άρθρο.

  "Οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους. Η δεξιά αντιπολίτευση της Ελλάδας επέστρεψε γρήγορα στα εθνικιστικά συναισθήματα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  για προδοσία. Για τους Σλαβόφωνους της Ελλάδας, οι οποίοι από καιρό δεν επιζητούν τίποτα περισσότερο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγουν από το σκοτάδι μπορεί να μην έφτασε ακόμα", καταλήγει.

  *Διαβάστε ακόμα:

  - Μαξίμου: Δεν υπάρχει θέμα "μακεδονικής μειονότητας"

  - Διπλωματικές πηγές: "Η Συμφωνία των Πρεσπών εξαλείφει κάθε περιθώριο έγερσης ζητήματος μειονότητας"

  - ΔΗΣΥ για άρθρο BBC: Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα αποδεικνύονται μεγάλες

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ