Κυριακή, 03-Φεβ-2019 09:35
Ο Μαδούρο αψηφά τη Δύση, το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων εκπνέει
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:05
Ο αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να αψηφά τη Δύση ενώ λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που έχουν απευθύνει έξι χώρες της ΕΕ, οι οποίες τον καλούν να συγκαλέσει νέες προεδρικές εκλογές, διαφορετικά θα αναγνωρίσουν ως πρόεδρο τον αντίπαλό του, τον Χουάν Γκουαϊδό.
Έξι χώρες (η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Βρετανία) είχαν δώσει στον Νικολάς Μαδούρο προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές.
Αντί γι' αυτό, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος επανεμφανίσθηκε χθες, Σάββατο, δημοσίως για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, πρότεινε την ιδέα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, για να αντικατασταθεί ένα κοινοβούλιο στο οποίο η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον χρόνο διεξαγωγής τους ή τον τρόπο της διαδικασίας.
Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους ζήτησαν την αποχώρηση Μαδούρο
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους του Καράκας, οι μεν για να απαιτήσουν την αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο, οι άλλοι για να γιορτάσουν την 20η επέτειο της μπολιβαριανής επανάστασης και να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους προς τον σοσιαλιστή ηγέτη.
Large crowd of pro-Guaido protestors in Caracas. They’re protesting against Nicolas Maduro#Venezuela #2Feb pic.twitter.com/xB0zib3Gyv
— Indian Imported Fabric Design (@rksjp1990) 2 Φεβρουαρίου 2019
Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος, δήλωσε πως ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας "αποφασιστικής σημασίας" για να εκδιωχθεί από την εξουσία ο Νικολάς Μαδούρο.
Και στις δύο πλευρές, οι φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν δρόμους και λεωφόρους μαύρες από κόσμο. Κανένας αξιόπιστος αριθμός δεν κυκλοφορεί μετά τις διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα.
Ανθρωπιστική βοήθεια ανακοίνωσε ο Γκουαϊδό
Από μια εξέδρα μπροστά από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Καράκας, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την άφιξη μέσα στις επόμενες ημέρες ανθρωπιστικής βοήθειας, που προορίζεται για τη χώρα, στα σύνορα με την Κολομβία, στη Βραζιλία και σ' ένα "νησί της Καραϊβικής" και ζήτησε από τον στρατό να την αφήσει να περάσει στη χώρα.
Valientes y con la convicción de que estos serán momentos históricos, los ciudadanos de #NuevaEsparta y el #Zulia salieron también de manera pacífica para recordarle al mundo:
— Juan Guaidó (@jguaido) 2 Φεβρουαρίου 2019
1) Cese de la usurpación.
2) Gobierno de transición.
3) Elecciones libres
¡#ElMundoEstáConVzla! pic.twitter.com/cYSuWF2QoS
"Θα συνεχίσουμε στον δρόμο μέχρι να είμαστε ελεύθεροι, μέχρι το τέλος του σφετερισμού", δήλωσε ο 35χρονος Γκουαϊδό, ντυμένος με σκούρο κοστούμι και λευκό πουκάμισο. "Ναι, μπορεί να γίνει!" του απαντούσε το πλήθος.
Προβλέποντας ότι ο Φεβρουάριος "θα έχει αποφασιστική σημασία", κάλεσε τους οπαδούς του να μην σταματήσουν την πίεση, με μια νέα διαδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου, την Ημέρα της Νεολαίας στη Βενεζουέλα. Μια άλλη κινητοποίηση που συνδέεται με τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Περίπου 40 άτομα έχουν σκοτωθεί και πάνω από 850 έχουν συλληφθεί
Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε πως άνοιξαν στη χώρα του τρία κέντρα συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Βενεζουέλα, στην οποία περιλαμβάνονται φάρμακα και τρόφιμα.
"Δεν ήμασταν ούτε θα γίνουμε χώρα ζητιάνων", απάντησε ο Νικολάς Μαδούρο. Αντίθετα "υπάρχουν ορισμένοι που αισθάνονται ζητιάνοι του ιμπεριαλισμού και πωλούν την πατρίδα τους για 20 εκατομμύρια δολάρια", συνέχισε αναφερόμενος στο ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία υποσχέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Χουάν Γκουαϊδό, η οποία όμως δεν μπορεί να μεταφερθεί χωρίς τη συμφωνία των αρχών και του στρατού.
Από την αρχή των κινητοποιήσεων στις 21 Ιανουαρίου, περίπου 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 850 συλληφθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
"Ελευθερία! Ελευθερία! Ελευθερία!", φώναζαν οι διαδηλωτές χτυπώντας κατσαρόλες ή θέτοντας σε λειτουργία σειρήνες, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ με το πρόσωπο του προέδρου Μαδούρο διαγραμμένο.
"Ακούστε (μπολιβαριανή) φρουρά, ακούστε Σεμπίν (οι υπηρεσίες πληροφοριών), θα πέσει, σαν το τείχος του Βερολίνου", έγραφε άλλο πανό.
Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης διαλύθηκε χωρίς να σημειωθεί κάποιο σημαντικό επεισόδιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Διαβάστε ακόμα:
- Βενεζουέλα: Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ο Μαδούρο