Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Δεκ-2018 22:25

  Κύπρος: Η υπόθεση Λοϊζίδου παραμένει ανοικτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κύπρος: Η υπόθεση Λοϊζίδου παραμένει ανοικτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης

  Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει την εξέταση της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζΐδου εναντίον της Τουρκίας, παρά την απαίτηση της Άγκυρας για κλείσιμό της. Η Τουρκία είχε καταδικαστεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και κατέβαλε χρηματικές αποζημιώσεις χρόνια αργότερα για απώλεια χρήσης.

  Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί στο σκέλος της απόφασης να αποδοθεί στην Τιτίνα Λοϊζίδου η περιουσία της στην κατεχόμενη Κερύνεια. Η υπόθεση ήταν η πρώτη ατομική προσφυγή κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ.

  Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη σημερινή συνεδρία της αποφάσισε, στο πλαίσιο της παρακολούθησης της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στην ομάδα υποθέσεων Ξενίδη-Αρέστη εναντίον της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, και τη συνέχιση της εξέτασης της υπόθεσης Λοϊζΐδου εναντίον της Τουρκίας από την Επιτροπή, παρά την απαίτηση της Τουρκίας για κλείσιμό της ως προϋπόθεση για μελλοντική συνεργασία της με την Επιτροπή.

  Σύμφωνα με την απόφαση, η εξέταση της υπόθεσης θα επανέλθει τον προσεχή Ιούνιο.

  Εξάλλου, στην ίδια απόφαση, όπως και στις αποφάσεις για τις υποθέσεις Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας και τη Διακρατική (Κύπρος εναντίον Τουρκίας), η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά απογοήτευσή της για την απόφαση της Τουρκίας να απέχει από τις σχετικές συζητήσεις και καλεί την 'Αγκυρα να συνεργαστεί.

  Η Επιτροπή επέμεινε εκ νέου στην άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το ΕΔΑΔ στις 33 υποθέσεις της ομάδας Ξενίδη-Αρέστη, στην υπόθεση Βαρνάβα, καθώς και στη Διακρατική. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων