Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Δεκ-2018 19:52

  Ρωσία: Ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου σε σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ θα την αποσταθεροποιούσε

  Ρωσία: Ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου σε σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ θα την αποσταθεροποιούσε
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για επικίνδυνη αποσταθεροποίηση της Κύπρου στην περίπτωση που η τελευταία "στρατιωτικοποιηθεί περαιτέρω" και ενταχθεί "στα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την περιοχή" έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών στη Μόσχα.

  Η κ. Ζαχάροβα μάλιστα σημείωσε ότι οι σχετικοί "κίνδυνοι" έχουν επισημανθεί στην κυπριακή ηγεσία από πλευράς της Ρωσίας.

  "Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει στην ηγεσία της Κύπρου ότι περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ένταξή του στα σχέδια των ΗΠΑ και του NATO στην περιοχή θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε επικίνδυνες αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την Κύπρο", ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

  Απορρίπτει τις ρωσικές αιτιάσεις η Λευκωσία

  Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απέρριψε τα όσα φέρεται να δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, για "στρατιωτικοποίηση" της Κύπρου και "λήψη μέτρων" από πλευράς της Μόσχας.

  Με γραπτή δήλωσή του, ο κ. Προδρόμου τονίζει "ότι ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου". Ο κ. Προδρόμου, κάνοντας αναφορά στη γεωγραφική θέση της Κύπρου, επεσήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό Συμφωνία ή Μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία.

  Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε σχετικά στοιχεία που κατατέθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

  Το 2017 δόθηκαν από τη Δημοκρατία διευκολύνσεις σε αεροδρόμια της χώρας σε 672 περιπτώσεις και διευκολύνσεις ελλιμενισμού σε άλλες 225 στα λιμάνια της Κύπρου. Στη διάρκεια του φετινού χρόνου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου είχαν παραχωρηθεί διευκολύνσεις σε 212 περιπτώσεις στα αεροδρόμια και σε 207 περιπτώσεις στα λιμάνια της Κύπρου, καταλήγει η γραπτή δήλωση του Πρόδρομου Προδρόμου.

  Εξάλλου, μετά την δήλωση Ζαχάροβα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με δική του πρωτοβουλία, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο ομόλογο του, Σεργκέι Λαβρόφ.

  Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο Υπουργοί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυπριακού ΥΠΕΞ, Δημήτρη Σαμουήλ, ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις Κύπρου–Ρωσίας και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με πιθανούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυσή τους. Οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ συζήτησαν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για θέματα που άπτονται των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης–Ρωσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ο κ. Σαμουήλ, συμφώνησαν να συναντηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ