Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Νοε-2018 21:47

  Fed: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

  Fed: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προς μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο προσανατολίζονται οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ παραμένοντας ωστόσο επιφυλακτικοί σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις αλλά και το εταιρικό χρέος, δύο στοιχεία που όπως επισημαίνεται θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη. 

  Τα πρακτικά της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) από τη συνεδρίαση της στις 7 και στις 8 Νοεμβρίου, φανερώνουν μια μεγάλη πιθανότητα τα επιτόκια να αυξηθούν τον επόμενο μήνα κάτι το οποίο είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς παρά τη μεταβλητότητα του τελευταίου χρονικού διαστήματος. 

  "Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την άποψη ότι άλλη μία αύξηση του εύρους των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει σύντομα αν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμός είναι σύμφωνα ή ισχυρότερα από τις τρέχουσες προσδοκίες" αναφέρεται στα πρακτικά.  Επίσης υπογραμμίζεται πως υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με το "χρονοδιάγραμμα" της αύξησης των επιτοκίων. Οι τρέχουσες προβλέψεις δείχνουν ότι εκτός από την κίνηση του Δεκεμβρίου το FOMC είναι πιθανό να εγκρίνει άλλες τρεις αυξήσεις το 2019. 

  Τα μέλη της επιτροπής φαίνεται να μην είναι σίγουροι σχετικά με  το λεγόμενο "ουδέτερο" επιτόκιο το οποίο ούτε μπορεί να επιταχύνει ούτε να επιβραδύνει την οικονομία. "Δύο συμμετέχοντες σημείωσαν πως το ποσοστό των επιτοκίων ενδέχεται να είναι κοντά στο ουδέτερο επίπεδο και αυτές οι επιπλέον αυξήσεις του επιτοκίου μπορεί να επιβραδύνουν αδικαιολόγητα την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας" υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στα πρακτικά. 

  Δύο θέματα τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης και ανησυχούν τους αξιωματούχους σύμφωνα με τα πρακτικά ήταν οι δασμοί και το χρέος. Οι ΗΠΑ και οι εμπορικοί της εταίροι και συγκεκριμένα η Κίνα, όπως υπογραμμίζεται, έχουν επιδοθεί φέτος στην ανταλλαγή δασμών ενώ οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ασθενέστερους ισολογισμούς και χαμηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις συνεχίζοντας έτσι να επιβαρύνουν το χρέος. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων