Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Νοε-2018 10:01

  Ο Τραμπ απάντησε γραπτώς στον Ρόμπερτ Μάλερ ότι ο Ρότζερ Στόουν δεν του είχε πει τίποτα για τα WikiLeaks

  Ο Τραμπ απάντησε γραπτώς στον Ρόμπερτ Μάλερ ότι ο Ρότζερ Στόουν δεν του είχε πει τίποτα για τα WikiLeaks
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ -μέσω των γραπτών απαντήσεών του- ότι ο Ρότζερ Στόουν δεν του είπε τίποτα για τα WikiLeaks.

  Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την συνάντηση στον Πύργο Τραμπ τον Ιούνιο του 2016, με την συμμετοχή του γιου του, στελεχών της προεκλογικής του εκστρατείας και μιας Ρωσίδας δικηγόρου. Η πλευρά Τραμπ ανέμενε την παράδοση επιβλαβών πληροφοριών σε βάρος της (τότε) προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν ενημερωθεί για την πορεία των εξελίξεων.

  Μία από τις πηγές περιέγραψε τις γραπτές απαντήσεις του Τραμπ, χωρίς ωστόσο, να παραθέσει τις ακριβείς φράσεις που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν όσο καλύτερα μπορούσε.

  Πρόκειται για τις πρώτες πληροφορίες που είναι σχετικές με το περιεχόμενο των απαντήσεων του Αμερικανού προέδρου στις γραπτές ερωτήσεις του Μάλερ, καθώς ο ειδικός ανακριτής έχει στόχο να ολοκληρώσει την έρευνά του και να προετοιμάσει την τελική αναφορά του.

  Τόσο τα WikiLeaks όσο και η αναφερόμενη παραπάνω συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, έχουν καθοριστική σημασία για την κεντρική αποστολή που είχε ο Μάλερ: να διερευνήσει αν η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ συνωμότησε με τους Ρώσους στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016.

  Οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν δηλώσει στο CNN ότι οι γραπτές απαντήσεις του Αμερικανού προέδρου θα είναι σε συνάρτηση των δημόσιων δηλώσεών του.

  Ωστόσο, οι απαντήσεις αυτές, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ποινικής διερεύνησης στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

  Ένας εκπρόσωπος του γραφείου του Μάλερ αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ το CNN δεν έχει στην διάθεσή του ένα ολοκληρωμένο κείμενο με όλες τις απαντήσεις του Αμερικανού προέδρου προς τον ειδικό ανακριτή.

  Σύμφωνα με αρκετούς δικηγόρους που έχουν εμπειρία σε παρόμοιες υποθέσεις, η προειδοποίηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θυμάται πλήρως για το τι ακριβώς συνέβη, αποτελεί έναν συνηθισμένο τρόπο, ώστε οι δικηγόροι του Τραμπ να τον προστατέψουν από το ενδεχόμενο οι απαντήσεις του να αποτελέσουν αντικείμενου περαιτέρω διερεύνησης ή να αμφισβητηθούν.

  "Έχει αποδειχτεί καλά η συχνότητα με την οποία δηλώνει ή γράφει πράγματα στο Twitter, τα οποία δεν είναι σωστά, δεν είναι νομικά εκτεθειμένος γι’ αυτό,” δήλωσε στο CNN, η αναλυτής νομικών υποθέσεων Κάρι Κορντέρο για τον πρόεδρο Τραμπ. "Η διαφορά είναι ότι αν πει ψέματα στην δήλωσή του προς τις ομοσπονδιακές αρχές, τότε, θα εκθέσει τον εαυτό του σε μία ποινική εκκρεμότητα, με δεδομένο ότι έχει δεσμευτεί για την ορθότητα των όσων δηλώνει,” συμπλήρωσε η ίδια.

  Αναφορικά με τα WikiLeaks, η ομάδα του Μάλερ διερευνά εάν ο Στόουν που είναι πολιτικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων και από τους πιο παλιούς συμμάχους του Τραμπ, ήξερε εκ των προτέρων για την δημοσίευση από τα WikiLeaks των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που είχαν υποκλαπεί από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και από τον πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, Τζον Ποντέστα στην διάρκεια κρίσιμων περιόδων για την προεκλογική εκστρατεία του 2016.

  Η ομάδα έρευνας του Μάλερ έχει ανακρίνει πολλούς συνεργάτες του Στόουν στην διάρκεια των μηνών που προηγήθηκαν.

  Από την πλευρά του, ο Στόουν έχει αρνηθεί ότι είχε κάποια προηγούμενη γνώση για την δημοσίευση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τα WikiLeaks.

  "Δεν συζήτησα ποτέ τίποτα τέτοιο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι μία από τις ερωτήσεις που ο κ. Μάλερ θέλει από τον πρόεδρο να απαντήσει. Μία από τις γραπτές ερωτήσεις. Αισθάνομαι σίγουρος ότι η απάντησή του θα είναι ότι δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτό. Δεν το συζητήσαμε ποτέ,” δήλωσε πρόσφατα ο Στόουν στο CNN.

  Η άρνηση του Στόουν συμβαδίζει με την απάντηση του Τραμπ στον Μάλερ: ότι οι δύο τους δεν μίλησαν ποτέ σχετικά με τα WikiLeaks.

  Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του διαψεύδει ότι συνωμότησε ποτέ με την Ρωσία. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο Associated Press την προηγούμενη χρονιά: "Όταν η υπόθεση με τα WikiLeaks ήρθε στην επικαιρότητα..., δεν είχα ακούσει ποτέ για τα WikiLeaks, ποτέ δεν είχα ακούσει. Όταν αυτά έγιναν γνωστά, είπα το εξής, ‘Λοιπόν κοιτάξτε με όλες αυτές τις πληροφορίες εδώ, πρόκειται για ένα καλό πράγμα,” είχε δηλώσει ο Τραμπ.

  Για την περιβόητη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δημόσια δηλώσει ότι δεν ήξερε γι’ αυτήν. "ΔΕΝ γνώριζα για την συνάντηση με τον γιο μου Ντον Τζούνιορ,” είχε γράψει χαρακτηριστικά ο ίδιος στο Twitter, τον περασμένο Ιούλιο.

  Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ δήλωσε στο Κογκρέσο ότι δεν είχε ενημερώσει τον πατέρα του για την συνάντηση αυτή, εκ των προτέρων. Ο ίδιος είπε ότι έλαβε μέρος στην συνάντηση για να ακούσει τι είχαν να προσφέρουν οι Ρώσοι για την Κλίντον.

  Πριν από την παράδοση των γραπτών απαντήσεων του Αμερικανού προέδρου, ο Μάλερ είχε ζητήσει από τους δικηγόρους του Τραμπ την παράδοση των αρχείων με τις επισκέψεις, αλλά και τα τηλέφωνα στον Πύργο Τραμπ, όπως είχε αναφέρει το CNN νωρίτερα μέσα στο Νοέμβριο.

  Το αίτημα αυτό του Μάλερ στο σημείο που έχει φτάσει η έρευνα, προκάλεσε την έκπληξη των δικηγόρων του προέδρου Τραμπ.

  Ο Στόουν από την πλευρά του, δήλωσε στο CNN ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τη νομική ομάδα του Μάλερ.

  Ο Τραμπ Τζούνιορ έχει καταθέσει ενόρκως σε επιτροπές του Κογκρέσου κι έχει παραδώσει έγγραφα στην ομάδα έρευνας του Μάλερ. Ο δικηγόρος του αρνήθηκε να αποκαλύψει αν ο Τραμπ Τζούνιορ έχει καταθέσει στον ειδικό ανακριτή.

  Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, από τον πρόεδρο Τραμπ.

  Ο ειδικός ανακριτής πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα και την ειδική ομάδα έρευνας που έχει οργανώσει, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα απαγγελίας κατηγοριών, υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

  Ο Μάλερ διερευνά το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους μέσω της απόλυσης του Κόμεϊ που ερευνούσε τις επικοινωνίες που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν που συνεργάστηκε τελικά με τις ανακριτικές αρχές κι αναμένει την ανακοίνωση της ποινής του, μέσα στον Δεκέμβριο.

  Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα για την Ρωσία, παραχωρώντας την αρμοδιότητα αυτή, στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν. Η κίνηση αυτοεξαίρεσης του Σέσιονς είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ, που εκδηλώθηκε με την απόλυσή του στις 7 Νοεμβρίου.

  Στο επίκεντρο της κριτικής του Αμερικανού προέδρου βρέθηκε κι ο Ρόζενσταϊν, ο οποίος γλίτωσε την απόλυσή του, μετά από συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο Τραμπ.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων