Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Νοε-2018 08:19

  Προς σοσιαλ-φιλελεύθερη λύση το κυβερνητικό αδιέξοδο της Σουηδίας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Προς σοσιαλ-φιλελεύθερη λύση το κυβερνητικό αδιέξοδο της Σουηδίας

  Του Κώστα Ράπτη

  Σχεδόν τρεις μήνες μετά τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, η Σουηδία παραμένει χωρίς νέα κυβέρνηση και οι εντολοδόχοι πρωθυπουργοί απαξιώνονται ο ένας μετά τον άλλο, χωρίς να αποκλείεται πλέον και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για πρώτη φορά μετά από εξήντα χρόνια.

  Ο λόγος είναι ότι η ισχυρή παρουσία στο νέο κοινοβούλιο των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών αφήνει χωρίς τη δυνατότητα συγκέντρωσης απόλυτης πλειοψηφίας τόσο τον (προπορευόμενο κατά μόλις μία έδρα) συνασπισμό των βαρύτατα ηττημένων Σοσιαλδημοκρατών του απερχόμενου πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν με τους Πράσινους, υπό την ανοχή του κόμματος της Αριστεράς, όσο και την τετρακομματική κεντροδεξιά "Συμμαχία" των Μετριοπαθών του Ουλφ Κρίστερσον, με τα μικρότερα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και του Κέντρου.

  Την έλλειψη των αριθμητικών προϋποθέσεων επιδεινώνει το πολιτικό δεδομένο ότι ο διπολισμός είναι ισχυρός στην σουηδική πολιτική παράδοση, αποθαρρύνοντας τις "υπερβάσεις", αλλά και το ότι οι Σουηδοί Δημοκράτες αποκλείονται, προς το παρόν, ως κυβερνητικοί εταίροι. Όμως και οι δύο αυτές παράμετροι ενδέχεται σύντομα να αλλάξουν.

  Το σύστημα της Σουηδίας διευκολύνει τον σχηματισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας, κατά το ότι ο εκάστοτε εντολοδόχος πρωθυπουργός θεωρείται ότι έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, στον βαθμό που δεν τον έχει καταψηφίσει η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Όμως,  μετά την 9η Σεπτεμβρίου ο Λεβέν κατέθεσε την εντολή και ο Κρίστερσον καταψηφίστηκε, ενώ η πρωτότυπη υποψηφιότητα της αρχηγού του Κέντρου, Άννι Λεφ επίσης δεν περπάτησε. Όμως από την τελευταία αυτή δοκιμή προέκυψε η λύση που φαίνεται ότι εντέλει θα επικρατήσει. 

  Τόσο το κόμμα του Κέντρου, όσο και οι Φιλελεύθεροι αισθάνονταν το τελευταίο διάστημα όλο και πιο άβολα εντός της τετρακομματικής "Συμμαχίας", λόγω της στροφής των Μετριοπαθών και των Χριστιανοδημοκρατών προς περισσότερο δεξιές θέσεις στα κοινωνικά ζητήματα και της υποψίας ότι ο Κίρστενσεν δεν θα αργούσε να ενδώσει στον πειρασμό της σύμπραξης με τους Σουηδούς Δημοκράτες, οι οποίοι από την πλευρά τους διαμηνύουν ότι τους αντιστοιχεί όχι απλώς η παροχή ψήφου ανοχής, αλλά η ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών. 

  Πρώτη λοιπόν η Λεφ την Τρίτη και κατόπιν ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Γιαν Μπιόρκλουντ την Τετάρτη έκαναν γνωστή την ετοιμότητά τους να επανεξετάσουν την "λύση Λεβέν", αρκεί ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών να αποδεχθεί τους όρους τους σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

  Για τον Μπιορκλουντ, πάντως, τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα, καθώς την πρότασή του ενέκριναν μόνο 13 βουλευτές του κόμματος και απέρριψαν 6. 

  Αλλά και ο Λεβέν τίθεται ενώπιον του διλήμματος αν θα επιλέξει, χάριν του σχηματισμού κυβέρνησης, την υιοθέτηση πολιτικών αταίριαστων με την παραδοσιακή φυσιογνωμία του κόμματός του ή θα πάρει το ρίσκο νέων εκλογών, σε μία συγκυρία κατά την οποία τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

  Ήδη και επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, οι πολιτικές λιτότητας έδιναν τον τόνο - όμως Κεντρώοι και Φιλελεύθεροι ζητούν ως αντάλλαγμα της ανοχής τους την μείωση του κατώτατου μισθού για τους νεοεισερχόμενους ανειδίκευτους (δηλ. κυρίως τους μετανάστες), την απελευθέρωση της αγοράς στέγης, την μείωση του ανώτερου φορολογικού συντελεστή και τον αποκλεισμό του κόμματος της Αριστεράς από τις διαβουλεύσεις.

  Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών καλωσόρισε με γραπτή ανακοίνωσή του την ετοιμότητα πολλών κομμάτων να αναλάβουν την ευθύνη να εξασφαλίσουν στη Σουηδία μιαν αποτελεσματική κυβέρνηση και υποσχέθηκε εμπιστευτικές συνομιλίες με πραγματική διάθεση συμβιβασμού. Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσον το κόμμα του είναι συντεταγμένο σε αυτή την επιλογή.

  Το πείραμα του ξεπεράσματος των παραδοσιακών διαχωριστικών γραμμών δοκιμάσθηκε πάντως στο Μάλμο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, όπου πάνω στην ώρα ανακοινώθηκε η σύμπραξη των Φιλελεύθερων με τους Σοσιαλδημοκράτες για την συγκρότηση νέας δημοτικής αρχής. 

  Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Λεβέν έχει προγραμματισθεί για τις 5 Δεκεμβρίου. Η καταψήφιση τεσσάρων πιθανών κυβερνητικών λύσεων (όπως έχει ήδη συμβεί με την περίπτωση του Κρίστερσον) οδηγεί αυτόματα σε διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη εκλογών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων