Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Νοε-2018 21:31

  Ακιντζί: Θα κάνουμε κι εμείς τις δικές μας γεωτρήσεις

  Ακιντζί: Θα κάνουμε κι εμείς τις δικές μας γεωτρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε κομπάρσο θα μετατρέψει την τ/κ πλευρά εφαρμογή της πρότασης του Νίκου Αναστασιάδη για αποκέντρωση, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΧαμπέρΤουρκ, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου.

  Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ άλλων προτείνει "να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες και ως αντάλλαγμα το Υπουργικό Συμβούλιο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία” αντί να χρειάζεται και η μία θετική ψήφος Τ/Κ για να ληφθούν αποφάσεις.

  Στη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΧαμπέρΤουρκ ο Τ/κ ηγέτης σε ερώτηση τι μπορεί να κάνει η τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, είπε πως τον Φεβρουάριο η Τουρκία παρεμπόδισε την γεώτρηση της ΕΝΙ στο τεμάχιο 3. "Αυτή η παρεμπόδιση δεν είναι δυνατόν πάντα. Τι είναι δυνατόν τότε; Εάν εσύ κάνεις γεώτρηση και δεν συνεργάζεσαι, δεν ακούς από λόγια τότε κι εγώ θα κάνω γεώτρηση”, είπε.

  Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η Τουρκία έχει οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα της και "στα ανατολικά υπάρχουν κάποιες περιοχές οι οποίες συγκρούονται με τα τεμάχια της ε/κ πλευράς”, προσθέτοντας ότι "και ανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού υπάρχουν περιοχές που τις έχουν ανακηρύξει οι Τουρκοκύπριοι και συγκρούονται με τεμάχια των Ελληνοκυπρίων”.

  Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μέχρι στιγμής "η Τουρκία κάνει εργασίες εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας". Ανέφερε πως υπάρχουν "συμφωνίες μεταξύ της τ/κ πλευράς και της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ", λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές για λογαριασμό τους. "Το πότε θα γίνει αυτό και το πώς θα γίνει, θα το δούμε τις επόμενες μέρες αλλά στο τέλος θα γίνει”, ανέφερε.

  Σε ερώτηση εάν θα αυξηθεί η ένταση ή η άλλη πλευρά θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε λύση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ευχή του είναι να γίνει το δεύτερο και να συμφωνηθεί να μην οικειοποιηθούν δικαιώματα μονομερώς. "Έτσι θα γίνει; Θα το δούμε αυτό την περίοδο μπροστά μας αλλά δεν μας άφησαν άλλη εναλλακτική”, ανέφερε.
   
  "Δεν είμαι Δον Κιχώτης”
   
  Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι ο ίδιος ο Μουσταφά φαντάζει στα μάτια της σαν να πολεμά με ανεμόμυλους, της απάντησε: "Εγώ δεν είμαι Δον Κιχώτης να πολεμώ με ανεμόμυλους”. Σε σχόλιο ότι κάποιοι τον κατηγορούν ότι προδίδει την Τουρκία, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν δίνει πολύ σημασία σε αυτούς τους κύκλους που κάθε φορά που υπάρχει κίνηση προς τη λύση αμέσως λένε "ο Ακιντζί πούλησε την Τουρκία, είναι προδότης”.

  "Κάνω προσπάθεια με τη στήριξη του 60% του ‘λαού΄’ μου”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ ανέφερε ότι είναι σε στενό διάλογο με την Τουρκία. 

  Σε ερώτηση πώς απαντά στους ισχυρισμούς ότι βγαίνοντας εκτός πλαισίου υποχώρησε στο θέμα εγγυήσεων της Τουρκίας και της παρουσίας του τουρκικού στρατού στο νησί, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι "πρόκειται για παιδιάστικους ισχυρισμούς που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα”.

  "Δεν είμαι εγώ που βγήκα εκτός πλαισίου, αλλά είναι εκείνοι που με κατηγορούν για προδοσία, επειδή εκείνοι στην πραγματικότητα δεν ήθελαν ποτέ να καταλάβουν τί είναι το πλαίσιο. Εκείνο το πλαίσιο είναι ένα πλαίσιο που προβλέπει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ακόμη ότι στο Κραν Μοντάνα βρισκόταν για 10 μέρες μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. "Επομένως πρέπει να ξέρουν πως ό,τι και να γίνει στο θέμα ασφάλεια-εγγυήσεις θα το χειριστούμε μαζί. Διαφορετικά δεν γίνεται. Σε αυτό το θέμα η Τουρκία δεν είναι μόνη, είναι και η Ελλάδα και η Βρετανία. Γι αυτό και έγινε πενταμερής με την Τ/κ και Ε/κ πλευρά”, ανέφερε.
   
  "Το πρόβλημα δεν είναι οι παράμετροι ΟΗΕ”
   
   Σε ερώτηση εάν υπάρχει διαφορά απόψεων στην προσέγγιση και στρατηγική με το τουρκικό ΥΠΕΞ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μετά το Κρανς Μοντάνα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών άρχισε να προβλέπει ότι η λύση πλέον δεν θα είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ.

  "Ωστόσο εγώ πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι οι παράμετροι του ΟΗΕ αλλά η η νοοτροπία της ε/κ διοίκησης που δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/Κ και που δεν μπορεί να χωνέψει ότι οι Τ/Κ έχουν ίσο λόγο σε αυτό το κράτος”, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας πως όταν λένε πως "οι παράμετροι του ΟΗΕ είναι κακές” στη θέση τους πρέπει να τοποθετήσουν κάτι άλλο.

  Όπως είπε, δεδομένου ότι η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται λύση ενιαίου κράτους και ούτε η ε/κ πλευρά αποδέχεται λύση δύο κρατών τότε καταλήγουν και πάλι σε λύση ομοσπονδίας. Ο Τ/κ ηγέτης διερωτήθηκε μάλιστα αν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανείς στον κόσμο που να αποδέχεται λύση δύο κρατών, προσθέτοντας ότι "ακόμη και το αγαπητό Αζερμπαϊτζάν δεν μας αναγνωρίζει και δεν προβλέπεται ούτε στο άμεσο μέλλον κάτι τέτοιο”. Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν θα μπει ποτέ σε μια περιπέτεια που να μην περιέχει πολιτική ισότητα των Τ/κ, ελευθερία και ασφάλεια.

  Για το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί η αρχή που τέθηκε στη Διάσκεψη της Γενεύης ότι "και οι δύο πλευρές πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια, και δεν πρέπει η ασφάλεια της μιας πλευράς να αποτελεί απειλή για την άλλη”.

  "Είμαστε ενάντια στον μηδέν στρατό και στις μηδέν εγγυήσεις. Είμαστε ενάντια σε αυτήν μαξιμαλιστική στάση”, ανέφερε.
   
  "Δεν θέλουμε να είμαστε κομπάρσοι”
   
  Για τις ιδέες του Προέδρου Αναστασιάδη για αποκέντρωση, ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε: "Τώρα ο κ. Αναστασιάδης ήρθε στο σημείο που εμείς λέγαμε. Γιατί να το αρνηθώ; Αλλά το περιεχόμενό του είναι άδειο… Όταν τον συνάντησα τον ρώτησα ‘ποιες αρμοδιότητες προτείνετε να δοθούν στις πολιτείες; και δεν μου είπε τίποτα. Λέει ‘να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες αλλά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που απομένουν να λαμβάνω εγώ τις αποφάσεις’. Δηλαδή δεν θέλει να αποδεχτεί την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κ” ανέφερε.

  Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης για παράδειγμα προτείνει "να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στις πολιτείες και ως αντάλλαγμα το Υπουργικό Συμβούλιο να μπορεί να παίρνει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία” αντί να χρειάζεται και η μία θετική ψήφος των Τ/κ για να ληφθούν αποφάσεις. "Αυτό είναι ένα μοντέλο ενιαίου κράτους που κυρίαρχοι θα είναι οι Ε/κ. Εμείς θα είμαστε μόνο καμπάρσοι. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε κομπάρσοι, θέλουμε να είμαστε συνέταιροι”, ανέφερε.

  Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι η έκφραση μετά το Κρανς Μοντάνα ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών έχει αλλάξει. "Κάναμε έκκληση και στους Ε/κ ‘ξεκαθαρίστε τι θέλετε’ κι εκείνοι το έκαναν. Δεν θέλουν δύο χωριστά κράτη. Στο κεφάλι του Αναστασιάδη βέβαια πότε - πότε μπορεί να υπάρχει. Κι εφόσον ξεκαθαριστεί αυτό, όπως υπογράμμισα και προηγουμένως, αν έρθει σχέδιο λύσης που θα συμπεριλαμβάνει βασικές αρχές όπως την ισότητα, την ελευθερία, τον ισότιμο διαμοιρασμό του πλούτου και αμοιβαίους οικονομικούς δεσμούς, τότε μπορεί η διαδικασία να προχωρήσει”, ανέφερε

  Σε ερώτηση για τον όρο ‘μικρή πατρίδα’ που χρησιμοποιείται για τα Κατεχόμενα και είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση όταν ο ίδιος αντέδρασε στο παρελθόν, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε: "Αυτό δεν είναι ένα πολύ φυσικό και φυσιολογικό αίτημα; Η σχέση μητέρας-μικρής πατρίδας θα μπορούσε να χρησιμοποιείται μόνο για να καταδεικνύει έναν συναισθηματικό δεσμό”, ανέφερε.

  "Τότε αυτό που είπα ήταν ότι οι Τ/κ θέλουν να έχουν με την Τουρκία μία πιο υγιή σχέση έχοντας τη δική τους διοικητική αυτονομία και να μπορούν να στέκονται στα δικά τους πόδια. Δεν υπήρχε κάτι άσχημο σε αυτό, καλό θα ήταν και για τις δύο πλευρές. Μάταια προσπαθούν κάποιοι να το παρουσιάσουν ως εχθρότητα απέναντι στην Τουρκία", ανέφερε.

  Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, "Τ/κ που να αισθάνεται εχθρικά απέναντι στην Τουρκία ή που να μην αγαπάει την Τουρκία. Αλλά πιστέψτε το αν θέλετε, αυτό που είπα τότε βελτίωσε τη σχέση και την αγάπη μεταξύ μας. Την ώρα που γίνεται προσπάθεια η βόρεια Κύπρος να αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένα ισότιμο κράτος, δεν είναι καλύτερο και για εμάς αλλά και για την Τουρκία να μας βλέπει και να μας συμπεριφέρεται έτσι;" σημείωσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ