Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Νοε-2018 07:59

  Διάσημοι οικονομολόγοι καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν σοβαρότερα υπόψη την οικονομική ανασφάλεια

  Διάσημοι οικονομολόγοι καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν σοβαρότερα υπόψη την οικονομική ανασφάλεια
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο νομπελίστας Τζότζεφ Στίγκλιτς και άλλοι διάσημοι οικονομολόγοι καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν σοβαρότερα υπόψη την οικονομική ανασφάλεια και τις συνέπειές της στις ανισότητες, γράφει η γαλλική La Tribune.

  Μια δεκαετία μετά την κρίση, η καθεστηκυία διάγνωση των δημοσίων αρχών είναι ανολοκλήρωτη, σύμφωνα με Έκθεση της παραπάνω ομάδας ειδικών. Η Έκθεση, σε μια περίοδο που οι λαϊκισμοί ευημερούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού και που ο θυμός των "κίτρινων γιλέκων" αναδεικνύει τα κοινωνικά και γεωγραφικά ρήγματα της Γαλλίας, καλούν "για μια γεφύρωση της οικονομικής θεωρίας και της στατιστικής πρακτικής" με στόχο να μετρηθούν καλύτερα οι συνέπειες της κρίσης, εμμένοντας σε μια προσέγγιση που πηγαίνει πέρα από τον δείκτη ΑΕΠ στον δείκτη ευημερίας. Η απώλεια του ΑΕΠ και η, δέκα χρόνια μετά την κρίση, επιμονή του φαινομένου δείχνει ότι η κρίση είχε ως συνέπεια την μεγάλη απώλεια κεφαλαίου, όχι μόνο με τη μορφή μηχανών και δομών αλλά επίσης και με πιο καλυμμένους τρόπους: με την απώλεια δεξιοτήτων και επιμόρφωσης των εργαζομένων, με τις επιπολάζουσες συνέπειες στους νέους εργαζομένους κατά την είσοδό τους στην εργασία και την έλλειψη αξιοπιστίας προς το οικονομικό σύστημα το οποίο θεωρείται "στημένο" ώστε να ευνοούνται "λίγοι".

  Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή, αναφέρεται στην έκθεση

  Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας BVA για λογαριασμό της Tribune, περίπου τα τρία τέταρτα των Γάλλων που ρωτήθηκαν μπορούν να ταυτιστούν με τις διεκδικήσεις που εκφράζουν τα "κίτρινα γιλέκα". Περισσότερο από μία καταστροφή της οικονομικής ασφάλειας, η κρίση του 2008 έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των πληθυσμών σε θεσμούς, και πολλά εκλογικά αποτελέσματα έχουν αναδείξει αυτή την δυσπιστία τα τελευταία χρόνια. Έναντι των κενών των δημόσιων πολιτικών τα μέλη της ομάδας καλούν τους σχεδιαστές των πολιτικών να αναλογιστούν πιο προσαρμοσμένους δείκτες για να μετρήσουν την οικονομική ανασφάλεια. Στην πραγματικότητα, οι δείκτες αυτοί δείχνουν ότι οι συνέπειες της κρίσης είναι πολύ πιο βαριές από αυτές που αφήνει να εννοηθούν η στατιστική για την απώλεια του ΑΕΠ. Ένα τέτοιο κενό αποτελεί, για τους οικονομολόγους, η μεγάλη έμφαση που έχει δοθεί στην επίδραση των δημοσίων δαπανών στα χρέη των κρατών, ενώ οι δαπάνες αυτές θα μπορούσαν να έχουν λάβει το χαρακτήρα επένδυσης με προσθήκη ενεργών στοιχείων στους ισολογισμούς των δημοσίων οργανισμών.

  Στην έκθεση δίνεται επίσης έμφαση στην έλλειψη ακριβών στοιχείων για το ρόλο που παίζει η "κληρονομιά" στην διάρθρωση των ανισοτήτων. Παρά την έλλειψη τέτοιων στοιχείων πρόοδος έχει σημειωθεί στην συγκέντρωση εναλλακτικών δεδομένων και μετρήσεων όπως ο δείκτης πλούτου και εισοδήματος.

  Η μελέτη του Τομά Πικετί (Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα) έχει δείξει, για παράδειγμα, ότι οι ήδη ισχυροί έχουν επωφεληθεί δύο φορές περισσότερο από την ανάπτυξη. Επίσης ότι η μεσαία τάξη θα δει το δικό της κομμάτι της "κληρονομιάς" της να μειώνεται, τις επόμενα χρόνια. Επίσης εφιστάται η προσοχή στις διακρίσεις μέσα στις κοινωνικές ομάδες, με το παράδειγμα του φύλου να είναι ο πιο ισχυρός δείκτης του φαινομένου. Οι ειδικοί καλούν τελικά τους σχεδιαστές δημοσίων πολιτικών να αναλογιστούν για την αποτελεσματικότητά τους αντλώντας από στοιχεία που αναδεικνύουν καλύτερα την εικόνα της επίδρασης των οικονομικών σοκ στις κοινωνίες. Στη Γαλλία οι βουλευτές αντίστοιχα ζητούν καλύτερη μεθοδολογία για την μέτρηση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων πολιτικών. "Για να συμφιλιωθούν οι πολίτες με το Κράτος χρειάζονται διαφανείς, αξιόπιστες και ανεξάρτητες πληροφορίες".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων