Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Νοε-2018 10:24

  Ευρωβουλευτές εναντίον Draghi για την κατάργηση του QE

  Ευρωβουλευτές εναντίον Draghi για την κατάργηση του QE
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi υπερασπίστηκε την απόφαση της τράπεζας να αρχίσει να καταργεί σταδιακά τις πολιτικές της ποσοτικής χαλάρωσης παρά την κριτική ότι κινειται πολύ σύντομα καθώς η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης επιβραδύνεται.

  Η κεντρική τράπεζα κινείται πολύ προσεκτικά τους τελευταίους μήνες, επιδιώκοντας να ξεκινήσει την απόσυρση του προγράμματος QE των 2,6 τρις. Ευρώ, χωρίς παράλληλα να τρομάξει τους διεθνείς επενδυτές.

  Μέχρι στιγμής, ο Draghi και οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αποφύγει να προκαλέσουν οποιαδήποτε αναστάτωση στις αγορές, παρόμοια με αυτή που προκλήθηκε όταν η Federal Reserve άρχισε να αποσύρει το δικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πριν από τέσσερα χρόνια.

  Αλλά η ΕΚΤ καταργεί σταδιακά το δικό της τεράστιο πρόγραμμα σε μια αμήχανη περίοδο, όταν η νομισματική ένωση έχει μόλις ανακοινώσει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων των και καθώς εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, η οποία συγκρούεται με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό της.

  Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Draghi επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ πιθανώς θα αρχίσει να καταργεί σταδιακά το QE μετά από τον επόμενο μήνα. Η απόφαση πιθανώς θα επισημοποιηθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ στις 13 Δεκεμβρίου.

  Ο Draghi παραδέχθηκε ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήταν ασθενέστερα από ό,τι αναμενόταν. Αλλά υποστήριξε ότι αυτό αποτυπώνει πρόσκαιρα προβλήματα, όπως τα εμπόδια στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και μια φυσιολογική επιβράδυνση από τους πολύ ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης.

  Ορισμένοι ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν τις αποφάσεις της ΕΚΤ, διερωτώμενοι εάν η πρόσφατη επιβράδυνση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να μην συνδέεται με την απόφαση για κατάργηση του QE. Ο Draghi τόνισε ότι η επιβράδυνση δεν ήταν σοβαρή, και ότι έρχεται μετά από μια περίοδο πολύ ισχυρής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

  "Μέρος αυτού του χαμηλότερου momentum οφείλεται στην εξομάλυνση της διαδικασίας ανάπτυξης που προέρχεται από πολλά καλά χρόνια", από το 2014, τόνισε.

  Επίσης, άλλοι αμφισβητήσαν το κατά πόσο η ΕΚΤ θα είχε αρκετά μέσα για να υποστηρίξει την οικονομία στο ενδεχόμενο μιας σοβαρής επιβράδυνσης, μετά από χρόνια εύκολου χρήματος..

  Ο Draghi απάντησε πως ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο, και ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή με βάση τα ιστορικά πρότυπα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων