Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Νοε-2018 08:33

  Βρετανία: Σχεδόν 4% το πλήγμα στην οικονομία μέχρι το 2030 λόγω Brexit

  Βρετανία: Σχεδόν 4% το πλήγμα στην οικονομία μέχρι το 2030 λόγω Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για το Brexit πιθανότατα θα σημαίνει ότι η βρετανική οικονομία θα είναι 3,9% μικρότερη μέχρι το 2030, από ό,τι αν παρέμενε στην ΕΕ.

  Αυτό το πλήγμα θα ισοδυναμούσε με την απώλεια της οικονομικής παραγωγής της Ουαλίας ή της συμβολής του κλάδου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Λονδίνου, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR).

  Η έρευνα ανατέθηκε στο Ινστιτούτο από την People’s Vote, μία ομαδα εκστρατείας που ζητά νέο δημοψήφισμα που θα μπορούσε να διατηρήσει την Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας έχει επιβραδυνθεί από την ψηφοφορία του 2016, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προ δημοψηφίσματος προβλέψεις του NIESR για τον αντίκτυπο της απόφασης για αποχώρηση, αλλά όχι τόσο πολύ όσο προέβλεπαν αρκετοί.

  Η τελευταία έκθεση του NIESR προέβλεπε ότι εάν η Βρετανία συνάψει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ για να αντικαταστήσει την τωρινή συμμετοχή της, μέχρι το 2030 η απώλεια παραγωγής θα ισοδυναμεί με περίπου 1.100 στερλίνες (1.400 δολάρια) το άτομο ετησίως.

  Εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο χωρίς συμφωνία, αλλά με κάποιες διευθετήσεις ώστε να αποφευχθούν σοβαρές διαταραχές στο εμπόριο και στα ταξίδια, η οικονομία θα είναι 5,5% μικρότερη μέχρι το 2030, από ό,τι θα ήταν εάν παρέμενε στην ΕΕ, εκτιμά το NIESR.

  Το Ινστιτούτο ανέφερε πως το πλήγμα θα ήταν μικρότερο εάν η Βρετανία παρέμενε στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, περίπου στο 2,8%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων