Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Νοε-2018 19:34

  Τρεις μοναδικές σεληνιακές πέτρες σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s

  Τρεις μοναδικές σεληνιακές πέτρες σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δείγματα με σαφή και τεκμηριωμένη προέλευση από την Σελήνη τα οποία είναι πλέον τα μόνα διαθέσιμα προς απόκτηση από ιδιώτες, θα δημοπρατήσει τον Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη ο Οίκος Sotheby's. 

  Ειδικότερα πρόκειται για τρεις σεληνιακές πέτρες που επιστράφηκαν στη γη από την Σοβιετική αποστολή Luna και δόθηκαν τελετουργικά στην κα. Νίνα Ινάνοβκα Κορόλεβα, χήρα του Σεργκέι Παβλόβιτς Κορολέφ, πρώην επικεφαλής Σχεδίασης & Διευθυντή του Σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος.

  Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συγκεκριμένη δημοπρασία στην οποία θα εκτεθούν τα εν λόγω σεληνιακά δείγματα, είναι αφιερωμένη στην διαστημική εξερεύνηση. Η δημοπρασία θα λάβει μέρος στις 29 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ενώ η δημόσια έκθεση των δειγμάτων ξεκινάει στις 25 Νοεμβρίου.

  Τα συγκεκριμένα σεληνιακά δείγματα παρέμειναν από το 1993 στην ιδιωτική αμερικανική συλλογή της τότε δημοφιλούς δημοπρασίας του οίκου Sotheby’s που ήταν αφιερωμένη στην Ρωσική διαστημική ιστορία. Άλλα αντίστοιχα δείγματα πωλήθηκαν τότε για $ 442.500 - η πρώτη φορά που ένα κομμάτι από το διάστημα είχε διατεθεί προς πώληση στο κοινό. Η εκτιμώμενη πώληση τότε ανερχόταν από 30 έως και 50 χιλιάδες δολάρια ενώ τα δείγματα είχαν δοθεί από την κυρία Νίνα Ιβάνοβνα Κορολέβα, χήρα του Σεργκέι Παβλόβιτς Κορόλεβ - πρώην επικεφαλής Σχεδίασης & Διευθυντή του Σοβιετικού Διαστημικού Προγράμματος . Τον επόμενο μήνα τα παρόντα δείγματα, τα οποία είναι εγκιβωτισμένα μέσα σε ένα γυαλί από ρυθμιζόμενο  φακό  με  την  ένδειξη  "ЧАСТИЦЫ  ГРУНТА ЛУНЫ-16" (ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΕΛΗΝΙΑΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ LUNA-16), θα δημοπρατηθούν με την εκτιμώμενη τιμή να ανέρχεται στις 700.000 /1 εκατομμύρια δολάρια.

  Τα αυθεντικά σεληνιακά δείγματα που διατίθενται προς το κοινό μπορούν να θεωρηθούν εξαιρετικά σπάνια, καθώς τα υπόλοιπα ανά τον κόσμο σεληνιακά δείγματα παραμένουν στην ιδιοκτησία των διαστημικών υπηρεσιών που τις συγκέντρωσαν - των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια των αποστολών 11-17 του Apollo και της ΕΣΣΔ (την οποία διαδέχτηκε η Ρωσική Ομοσπονδία) Luna-16, -20 και -24 - καθώς και σε χώρες των οποίων η κυβέρνηση Nixon είχε δώσει τιμητικά σεληνιακά δείγματα από το Apollo 11 και σεληνιακούς βράχους Goodwill του Apollo 17. Αυτά τα δείγματα υπόκεινται σε νόμους που διέπουν τις δημόσιες δωρεές και στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νόμος δεν επιτρέπει επί του παρόντος να μεταβιβάζονται σε ιδιώτες. Ως εκ τούτου, τα δείγματα που προσφέρει ο Οίκος Sotheby’s είναι τα μόνα τεκμηριωμένα σεληνιακά δείγματα που έχει στην κατοχή του ιδιώτης.

  Ο Σεργκέι Παβλόβιτς Κορόλεβ (1906-1966) ήταν ένας μηχανικός πυραύλων, σχεδιαστής αεροσκαφών και διαστημοπλοίων, και ο ιθύνων νους του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος στην δεκαετία του 50’ και του '60. Καθ 'όλη τη διάρκεια της θητείας του ως διευθυντής του προγράμματος, ήταν γνωστός στο κοινό μόνο με τον τίτλο του Υπεύθυνου Σχεδιασμού για να προστατεύσει την ταυτότητά του και να αποτρέψει μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου. Ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός στην επιτυχία πολλών σοβιετικών διαστημικών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν: η εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου Sputnik το 1957, την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στο διάστημα που πραγματοποιήθηκε από τον Γιούρι Γκαγκάριν, το Βοσκόκ-1 το 1961- την πρώτη ελεγχόμενη προσγείωση στο φεγγάρι (Luna-9)  και  το  πρώτο  σκάφος  που  διέσχισε  την  τροχιά  του  φεγγαριού (Luna-10) το 1966.    

  Με τον πρόωρο θάνατό του το 1966, ο Κορόλεβ δεν κατάφερε ποτέ να δει τα δείγματα σεληνιακού εδάφους που επέστρεψαν  από  το  φεγγάρι.  Μεταξύ  του  1970  και  του  1976,  οι  Σοβιετικοί  έστειλαν  τρεις  αποστολές δειγματοληψίας τις- Luna-16, Luna-20 και Luna-24 - και οι τρεις προσγειώθηκαν με επιτυχία στο ανατολικό άκρο της Σελήνης. Ένα από τα ωραιότερα τεχνολογικά επιτεύγματα του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, το διαστημικό σκάφος Luna-16, ήταν φτιαγμένο από ένα στάδιο ανόδου τοποθετημένο στην κορυφή ενός σταδίου καθόδου,   το   οποίο   ήταν   εξοπλισμένο   με   συσκευές   παρακολούθησης   ακτινοβολίας   και   θερμοκρασίας, τηλεπικοινωνιακά  εξαρτήματα,  μια  τηλεοπτική  οθόνη  και  έναν  βραχίονα  με  διάτρηση  γεώτρησης  που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή δείγματος σεληνιακού εδάφους.

  Το Σεπτέμβριο του 1970, το Luna-16 προσγειώθηκε στο βόρειο μέρος της Σελήνης στο σημείο Mare Fecunditatis (σημείο προσγείωσης: 0,7 ° S, 56,3 ° E) νότια του χείλους της λεκάνης Crisius, τρύπησε το έδαφος σε βάθος 35 εκατοστών και εξήγαγε ένα δείγμα σεληνιακού εδάφους προτού επιστρέψει με ασφάλεια στη γη. Το κεντρικό σεληνιακό δείγμα είναι βασάλτης με αδρανείς ορατούς κρυστάλλους, ενώ τα παρακείμενα μεγαλύτερα θραύσματα είναι υπολείμματα που ονομάζονται regolith. Το μέγεθος των κόκκων και τα συνολικά χαρακτηριστικά του δείγματος από το Luna-16 είναι πολύ παρόμοια με τα δείγματα που επιστράφηκαν από τις αποστολές Apollo ενώ διάφορες αναλύσεις βρήκαν ίχνη από περίπου 70 σεληνιακά στοιχεία. Οι δοκιμές που έγιναν σε άλλα θραύσματα σεληνιακού δείγματος από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, έδειξαν ότι ο βράχος είναι ηλικίας περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων ετών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων