Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Νοε-2018 13:02

  Συμφωνία επί της αρχής μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας (upd)

  Συμφωνία επί της αρχής μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:16

  Σε συμφωνία επί της αρχής για ένα κείμενο που καθορίζει τις μελλοντικές τους σχέσεις, κατέληξαν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο μπορεί να επικυρωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.

  Το προσχέδιο της διακήρυξης θα εξεταστεί τώρα από τις εθνικές αντιπροσωπείες των υπολοίπων 27 μελών της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

  Παρά τις εκκρεμείς διαφωνίες για το Γιβραλτάρ, οι δύο πλευρές ελπίζουν να το διευθετήσουν εγκαίρως ώστε οι ηγέτες της ΕΕ να το επικυρώσουν μαζί με την επίσημη Συνθήκη αποχώρησης της Βρετανίας, στη Σύνοδο της Κυριακής.

  Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και οι διπλωμάτες προσπαθούν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία "διαζυγίου" και τις συνοδευτικές λεπτομέρειες της μελλοντικής τους σχέσης, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

  Η στερλίνα ενισχύεται σχεδόν 1%, σε υψηλό ημέρας στα 1,2894 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

  "Ο πρόεδρος της Κομισιόν με ενημέρωσε ότι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο διαπραγματευτών και συμφωνήθηκε επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, με την επιφύλαξη της στήριξης από τους ηγέτες", ανέφερε ο Tusk.

  Ο ίδιος δήλωσε ότι το κείμενο της συμφωνίας είχε συζητηθεί την Τετάρτη από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.

  Σύμφωνα με το προσχέδιο της διακήρυξης που συμφωνήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, "οι δύο πλευρές προβλέπουν την ύπαρξη μιας εμπορικές σχέσης για αγαθά όσο το δυνατό πλησιέστερα, με σκοπό να διευκολύνει το νόμιμο εμπόριο".

  Τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία "θα πρέπει να επιδιώξουν ένα επίπεδο απελευθέρωσης του εμπορίου των υπηρεσιών, πολύ πιο πέρα από τις δεσμεύσεις που δίνουν τα μέλη του ΠΟΕ", σύμφωνα με το προσχέδιο.

  Η μεταβατική περίοδος, για την οποία Βρετανία και ΕΕ ελπίζουν ότι θα ξεκινήσει μόλις η Βρετανία αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου, μπορεί να παραταθεί "κατά ένα ή δύο χρόνια", σύμφωνα με το προσχέδιο.

  Η Theresa May θα προχωρήσει σε δήλωση στο βρετανικό κοινοβούλιο για τις διαπραγματεύσεις, στις 16:30 ώρα Ελλάδος.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων