Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Νοε-2018 19:57

  Αίγυπτος: Χωρίς δασμούς από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι εισαγωγές καινούργιων αυτοκινήτων από την ΕΕ

  Αίγυπτος: Χωρίς δασμούς από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι εισαγωγές καινούργιων αυτοκινήτων από την ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το 2010, η Αίγυπτος υπέγραψε Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία μεταξύ άλλων προβλεπόταν η ετήσια μείωση κατά 10% των δασμών στα καινούργια αυτοκίνητα που εισάγονται στη χώρα του Νείλου από την ΕΕ.

  Η Συμφωνία αυτή όριζε ότι οι αιγυπτιακοί δασμοί στα εισαγόμενα καινούργια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα θα καταργηθεί πλήρως από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

  Ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός έκαναν σε ρεπορτάζ τους τα τοπικά ΜΜΕ, που προσέλκυσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Αιγυπτίων καταναλωτών και μετέδωσαν τις δηλώσεις Αιγυπτίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες: "το θέμα αυτό αποτέλεσε και ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν εκτεταμένα, στο πλαίσιο της Επιτροπής Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου, που έλαβε χώρα μέσα στο Νοέμβριο στο Κάιρο" και πράγματι θα ισχύσει η πλήρης κατάργηση των δασμών από το 2019.

  Το γεγονός της μείωσης των δασμών εκ μέρους της Αιγύπτου για τα εισαγόμενα καινούργια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα σε πενήντα ημέρες από σήμερα, κατέγραψε στο τελευταίο ενημερωτικό του σημείωμα και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, όπου συγκεκριμένα τονίζεται ότι "από την 1η Ιανουαρίου 2019, πρόκειται να μηδενιστούν οι δασμοί για την εισαγωγή αυτοκινήτων από χώρες της ΕΕ, με βάση το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η Συμφωνία Σύνδεσης των δύο μερών.

  Σημειώνεται ότι για τις εισαγωγές οχημάτων από την ΕΕ στην Αίγυπτο, η συμφωνία εταιρικής σχέσης των δύο πλευρών προέβλεπε την ετήσια αποκλιμάκωση των δασμών κατά 10% από τις αρχές του 2010 και την ολοσχερή εξάλειψή τους έως το 2019, έτος κατά το οποίο εκπνέει η σχετική 15ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας".

  Να σημειωθεί τέλος ότι οι ειδικοί των εταιρειών πώλησης αυτοκινήτων στην Αίγυπτο υποστηρίζουν ότι το νέο αυτό μέτρο θα προσφέρει στους Αιγυπτίους καταναλωτές χαμηλότερες τιμές πώλησης, ιδιαίτερα στα εισαγόμενα καινούργια ευρωπαϊκά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

  Οι ίδιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα στην Αίγυπτο θα συμπαρασύρουν προς τα κάτω και όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα στην Αίγυπτο, που μέχρι σήμερα είναι αρκετά ακριβά σε σχέση με το εισόδημα των εργαζομένων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένα μικρομεσαίου κυβισμού αυτοκίνητο μπορεί να φτάνει περίπου τις 200.000 - 300.000 λίρες Αιγύπτου (εξαρτάται από την μάρκα), όταν ο συνηθισμένος μισθός των χαμηλά αμειβομένων Αιγυπτίων περιορίζεται στις 2.500 με 4.000 λίρες Αιγύπτου (και όπου ένα ευρώ ισούται περίπου με 20,13 λίρες Αιγύπτου, σύμφωνα με την τραπεζική ισοτιμία).

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων