Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Νοε-2018 11:27

  Ντράγκι: "Περισσότερη Ευρώπη" η απάντηση στις απειλές που αντιμετωπίζουμε

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:30

  "Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης έχει γίνει ακόμα πιο επείγουσα, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα", υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο τραπεζικό συνέδριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

  "Αυτή είναι η τελευταία ομιλία μου στο συνέδριο αυτό από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ και καθώς την προετοίμαζα, κοίταξα την ομιλία που έδωσα εδώ τον Νοέμβριο του 2011. Τότε είχα αναφέρει ότι η οικονομική κρίση θα απαιτούσε ταχύτερη ενίσχυση της Νομισματικής Ένωσης, ιδίως στις αποφάσεις που είχαν ήδη υιοθετηθεί. Αυτό μπορεί να ηχεί οικεία σήμερα. Από τότε η δουλειά [που έχει γίνει] είναι τεράστια, αλλά απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί", δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

  Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι "η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης σε όλες τις διαστάσεις της, μεταξύ των οποίων και της μείωσης του κινδύνου, και η έναρξη της ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, δρομολογώντας όλα τις σχετικές πρωτοβουλίες μέχρι το 2019 έχουν γίνει τόσο επείγουσες όσο και τα πρώτα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από επτά χρόνια".

  "Αυτό είναι επείγον σήμερα όχι λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίσαμε με επιτυχία, αλλά επειδή είναι η καλύτερη αντίδραση στις απειλείς που επιβάλλονται στη νομισματική ένωση: σε αυτές τις απειλές, η απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη", τόνισε.

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη "αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία πέντε χρόνια και περιμένουμε η επέκταση να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια".

  Ωστόσο, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ έχει διαπιστώσει κάποια απώλεια της αναπτυξιακής ορμής και έχει αναθεωρήσει καθοδικά τις εκτιμήσεις της για τα επόμενα τρίμηνα.

  Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πάντως ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος για να τερματιστεί απότομα η επέκταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη", προσθέτοντας ότι "η σταδιακή επιβράδυνση είναι κάτι φυσιολογικό καθώς ωριμάζει η επέκταση και η ανάπτυξη συγκλίνει προς το μακροπρόθεσμο δυναμικό".

  "Όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες"

  Ο Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι υπερχρεωμένες χώρες που δεν προχωρούν σε εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους είναι πιο ευάλωτες σε πιθανές χρηματοοικονομικές αναταράξεις.

  Χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ιταλία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπάρχουν χρηματοοικονομικές αναταράξεις που δημιουργούνται από την αμφισβήτηση των κανονισμών της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ, καθώς και άλλες που δημιουργούνται από τη μετάδοση μιας κρίσης.

  "Οι υπερχρεωμένες χώρες, για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την άνοδο των επιτοκίων, δεν θα πρέπει να αυξάνουν ακόμη περισσότερο το χρέος τους και όλες οι χώρες θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες της Ένωσης", σημείωσε.

  "Χρειάζεται υπομονή και επιμονή"

  Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε το μήνυμα του ότι χρειάζεται "υπομονή και επιμονή στη νομισματική μας πολιτική".

  "Με τη νομισματική πολιτική να παρέχει έναν σημαντικό βαθμό τόνωσης μέσω των επιτοκίων, τον όγκο των περιουσιακών στοιχείων που έχουμε αποκτήσει και τις επανεπενδύσεις στα ομόλογα που λήγουν, το Δ.Σ. έχει αξιολογήσει ότι η σύγκλιση του πληθωρισμού θα διατηρηθεί ακόμα και μετά τη σταδιακή συρρίκνωση των αγορών [περιουσιακών στοιχείων] που πραγματοποιούμε", ανέφερε ο Ντράγκι.

  Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα σταματήσουν στο τέλος του Δεκεμβρίου, όπως και ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ