Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Νοε-2018 23:23

  Brexit: Τα βασικά σημεία του προσχεδίου της συμφωνίας Βρετανίας - Ε.Ε.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Brexit: Τα βασικά σημεία του προσχεδίου της συμφωνίας Βρετανίας - Ε.Ε.

  Για τα βασικά σημεία του προσχεδίου της συμφωνίας Βρετανίας - Ε.Ε. για το Brexit ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ο Μισέλ Μπαρνιέ μετά τις ανακοινώσεις από την πλευρά της Βρετανίας.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, τόνισε ότι Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε 5 βασικά σημεία:

  1) σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των πολιτών Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανών στην ΕΕ, όλοι οι πολίτες θα συνεχίσουν να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα, εφ όρου ζωής, ακόμα και αυτοί που θα εγκατασταθούν στην μια ή την άλλη περιοχή μέσα στη μεταβατική περίοδο,

  2) όλες οι οικονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο 28 θα γίνουν σεβαστές, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμβάλει στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού.

  3) έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, τα προσωπικά δεδομένα και τις επιμέρους συμφωνίες που έχουν να κάνουν με την Ευρατόμ και άλλα στοιχεία της διαδικασίας αποχώρησης.

  4) σε ό,τι αφορά τη "διακυβέρνηση" (εφαρμογή) της συμφωνίας, έχει αποφασιστεί ότι τις διαφορές θα λύνει μια ειδική επιτροπή και σε περιπτώσεις που διακυβεύεται το κοινοτικό δίκαιο, το Δικαστήριο της ΕΕ θα παίζει το ρόλο του ως ερμηνευτής της κοινοτικής νομοθεσίας.

  5) συμφωνήθηκε μια μεταβατική περίοδος, από τις 29/03/2019 που το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι τρίτη χώρα και ως 21/12/2020, οπότε και θα διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση σε σχέση με την τελωνειακή ένωση, και την κοινή αγορά, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της μεταβατικής περιόδου για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

  Επιπλέον, όπως δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ, συμφωνήθηκαν και τρία πρωτόκολλα:

  1) το πρώτο αφορά το Γιβραλτάρ και τις επιμέρους συμφωνίες Ισπανίας - ΗΒ.

  2) το δεύτερο αφορά την Κύπρο και τις κυρίαρχες βρετανικές βάσεις, και το οποίο διαφυλάσσει την συνέχιση των σημερινών δεδομένων για 11.000 Κύπριους πολίτες θα μπορούν να ζουν όπως και σήμερα εγκατεστημένοι στις εν λόγω περιοχές και

  3) το τρίτο αφορά την Ιρλανδία, όπου όπως είπε ο Μ. Μπαρνιέ "βρήκαμε τρόπο για την αποφυγή σκληρού συνόρου".

  Σε σχέση με τη Νήσο της Ιρλανδίας οι δύο πλευρές δεσμεύονται να βρουν μια μόνιμη λύση στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ, αν δεν την έχουν βρει μέχρι τότε, μπορούν να ζητήσουν επέκταση της μεταβατικής περιόδου και "αν και πάλι δεν τα έχουμε βρει, τότε μπαίνει σε ισχύ το λεγόμενο backstop", είπε ο Μ. Μπαρνιέ.

  Η λύση τύπου backstop προβλέπει τον κανονιστικό και τελωνειακό εναρμονισμό της Β. Ιρλανδίας με την ΕΕ, κάτι που συνεπάγεται και πρόσβαση της Β. Ιρλανδίας στην κοινή αγορά μέσω της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υπεύθυνο να εφαρμόσει το κοινοτικό τελωνειακό δίκαιο στη Β. Ιρλανδία και οι πολίτες στη νήσο της Ιρλανδίας θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα.

  Τέλος σε ό,τι αφορά τη "μελλοντική σχέση", αυτή θα αρχίσει αν συζητείται από τις 29/03/2018 και θα έχει αντικείμενο τη συμφωνία επί μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου, με τελωνειακή συνεργασία, χωρίς ποσοστώσεις και δασμούς, μεταξύ άλλων.

  Επίσης, όπως έγινε γνωστό, βάσει του προσχεδίου της συμφωνίας θα δίνεται στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.

  Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως "ισοδυναμία", μια αποδυναμωμένη σχέση, που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

  Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντάς την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

  "Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισμό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον", υπογραμμίζει το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

  Πηγές: Φιλελεύθερος Κύπρου, ΑΜΠΕ

  Δείτε στη στήλη Σχετικά Αρχεία όλο το προσχέδιο (στα αγγλικά).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων