Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Νοε-2018 12:35

  Berenberg: Οι προοπτικές ανάπτυξης και οι βασικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη το 2019

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Berenberg: Οι προοπτικές ανάπτυξης και οι βασικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη το 2019

  Στις προοπτικές αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης το 2019, αναφέρεται σε έκθεσή της η Berenberg. Όπως αναφέρει, μετά από μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019, ο ρυθμός οικονομικής επέκτασης της περιοχής αναμένεται να ανακάμψει πάνω από το 1,5% από το β’ τρίμηνο του 2019 και μετά εν μέσω ενός περιβάλλοντος γεμάτο κινδύνους.

  Αναλυτικά, η Berenberg σημειώνει τα εξής:

  ● Εμπορικές εντάσεις, πετρέλαιο, Ιταλία, Brexit και Τουρκία: Από τον Μάρτιο του 2018, μια σειρά αναταράξεων έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη της ευρωζώνης κοντά στο ετήσιο ποσοστό του 1%. Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω απώλεια momentum στα τέλη του 2018, καθώς οι περισσότερες εξωτερικές διαταραχές αρχίζουν να  επηρεάζουν σταδιακά την εγχώρια δαπάνη. 

  ● Οι βασικοί κίνδυνοι: Συνολικά, παρατηρούμε κάποια σημάδια ελπίδας σε βασικά ζητήματα που θα διαμορφώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2019. Πιθανότατα, μετά από κάποια περαιτέρω εξασθένιση των βασικών μεγεθών βραχυπρόθεσμα, οι δείκτες εμπιστοσύνης και η ζήτηση θα ανακάμψει στην πορεία του έτους. Αυτό θα ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη ξανά πάνω από το 1,5% από το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και μετά. 

  ● Πετρέλαιο: τα χειρότερα τελειώνουν σύντομα: Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει μετατραπεί στον μοναδικό παράγοντα που περιορίζει την αύξηση της πραγματικής εγχώριας ζήτησης. Εάν οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιηθούν, αυτή η αρνητική επίδραση σταδιακά θα εξασθενίσει. 

  ● Ενδεχόμενη ιταλική κρίση χρέους παραμένει ο σοβαρότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Ο κίνδυνος μπορεί να υλοποιηθεί το 2019, αλλά φαίνεται πιο πιθανό πως η Ιταλία θα συνεχίσει να απασχολεί έως ότου η επόμενη ύφεση – πιθανόν το 2021 – αποκαλύψει τις βασικές αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας.

  ●  Ένα σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία θα αποτελούσε ένα τεράστιο σοκ για την ευρωζώνη. Ωστόσο, θεωρούμε πως η πιθανότητα μιας τέτοιας δυσμενούς εξέλιξης – που την τοποθετούμε στο 20% - αρχίζει να υποχωρεί. 

  ● Μικρότερο "βαρίδι" το 2019 η Τουρκία: Μία πτώση των εξαγωγών προς την Τουρκία έως και 25% θα μπορούσε να αφαιρέσει σχεδόν το 0,2% του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης στα τέλη του 2018. Εντούτοις, από τη στιγμή που η Τουρκία πιάσει πάτο, πιθανότατα στις αρχές του 2019, αυτή η αρνητική επίδραση θα αρχίσει να ξεθωριάζει 

  ● Η Κίνα διαθέτει τα μέσα για την εκ νέου τόνωση της εγχώριας ζήτησης, εάν, όταν και στο βαθμό που οι πολιτικοί της ηγέτες κρίνουν επιθυμητό. Αναμένουμε ότι οι εξαγωγές προς την Κίνα θα ανακάμψουν κατά την διάρκεια του 2019 μετά από περαιτέρω επιδείνωση στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019. 

  ● Ο κίνδυνος ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένει μια άγνωστη μεταβλητή. Εκτιμούμε ότι οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν σοβαρές διαπραγματεύσεις και θα σταματήσουν την σύγκρουση το αργότερο την άνοιξη του 2019. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων