Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Νοε-2018 17:04

  Sirus: Από τι εξαρτάται η ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην αγορά εργασίας μιας χώρας

  Sirus: Από τι εξαρτάται η ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην αγορά εργασίας μιας χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ένταξη στην αγορά εργασίας προσφύγων και μεταναστών εξαρτάται κατά πολύ από την οικονομία της χώρας υποδοχής και το είδος και ποσοστό απασχόλησης του ντόπιου πληθυσμού, καταλήγει η έρευνα που διεξήγαγε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sirus σε εφτά χώρες (Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Τσεχία, Φινλανδία) και που παρουσιάστηκε σήμερα από ερευνητές του προγράμματος και τους οργανισμούς "Το Δίκτυο" και SolidarityNow.

  Παρόμοια, οι συνθήκες εργασίες, που επικρατούν σε κάθε χώρα επηρεάζουν και τους νεοαφιχθέντες. Για το λόγo τούτο, προτείνεται ότι η βέλτιστη ένταξη προσφύγων και μεταναστών επιτυγχάνεται όταν συνυπολογιστούν το προφίλ, η μόρφωση, οι ευκαιρίες που δίδονται για απασχόληση, αλλά και η υπάρχουσα κοινωνική και οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας.

  Στις υπό έρευνα χώρες η πλειονότητα των μεταναστών και αιτούντων άσυλο ήταν 20-64 χρόνων. Το υψηλότερο ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία (83,3%) και το χαμηλότερο στην Ελλάδα (66,7%).

  Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κάτω των 20 ετών (31%). Στην Τσεχία οι περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο προέρχονται από τη Σλοβακία, στην Ελλάδα και τη Δανία από τη Συρία, στην Ιταλία από τη Ρουμανία, στη Φινλανδία από το Ιράκ, στη Μεγάλη Βρετανία από τη Ρουμανία και στην Ελβετία από τη Γερμανία.

  H Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία και η Δανία έχουν το υψηλότερο καθαρό ποσοστό μετανάστευσης (αφίξεις μείον αναχωρήσεις), ενώ η Τσεχία και η Ελλάδα το μικρότερο.

  Ενδιαφέρον είναι, πως οι τρεις παραπάνω χώρες έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων υπηκόων σε σχέση με τον πληθυσμό τους, ενώ η Τσεχία και η Φινλανδία το μικρότερο.

  Ελβετία, Δανία, Φινλανδία σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο με θετικές απαντήσεις ασύλου, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

  Τα πιο υψηλά ποσοστά απασχόλησης προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο σημειώνονται στην Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Τσεχία, με τους πιο μορφωμένους να βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία και τη Δανία και τους λιγότερο σε Ιταλία και Ελλάδα.

  "Οι πιο προηγμένες οικονομικά χώρες, όπως Δανία, Φινλανδία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία, μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητες την ένταξης περισσότερο από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που προσπαθούν ακόμα να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση", εξήγησε ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντάκης, ΕΜΠ, ο οποίος και παρουσίασε την έρευνα.

  Από την άλλη, στην Ελλάδα ο τομέας με την πιο πλήρη απασχόληση εμφανίζεται ο πρωτογενής (γεωργία, ορυχεία, κ.λπ.), ενώ στην Ιταλία ο δευτερογενής (μεταποίηση, κατασκευαστικός τομέας). Από το πρόγραμμα Sirus προτείνεται η ενταξιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ιταλία να στοχεύσει στην εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε τεχνικά επαγγέλματα και στην εκμάθηση της γλώσσας, ώστε να είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι αυτοί να βρουν δουλειά.

  "Σε όλες τις χώρες υπάρχει μια τάση για μείωση των εργασιακών δικαιωμάτων των ντόπιων, άρα και των ξένων", τόνισε η δρ Βερόνικα Φεντερίκο από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Επίσης, πρόσθεσε, κρατικοί φορείς υποχωρούν από βασικές δομές, όπου εισέρχονται ιδιώτες.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων