Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 14:05

  Berenberg: Δεν θα ανησυχήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές η διαίρεση του Κογκρέσου

  Berenberg: Δεν θα ανησυχήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές η διαίρεση του Κογκρέσου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κλίμα πόλωσης αναμένει η Berenberg στο Κογκρέσο μετά το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν μεν την πλειοψηφία στη Γερουσία, αλλά όχι και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

  Αυτό το κλίμα, σύμφωνα με την Berenberg, θα οδηγήσει σε λίγα σημαντικά νομοθετήματα. H επενδυτική τράπεζα αναμένει η ακόμη μεγαλύτερη δυσλειτουργία στο Κογκρέσο, όπως σημειώνει, να οδηγήσει σε μια πιο πολύπλοκη κατάσταση, σε μια ήδη δυσλειτουργική διαδικασία επί του προϋπολογισμού και σε περισσότερες απειλές για κυβερνητικά shutdown.

  Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είναι εκκεντρικός, αλλά πρακτικός σε συγκεκριμένα πράγματα και μπορεί να εγκρίνει επιλεγμένες πρωτοβουλίες των Δημοκρατικών. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας δεν θα συμφωνήσουν σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο των Δημοκρατικών χωρίς την έγκριση του Τραμπ και η κυβέρνηση Τραμπ σχεδόν σίγουρα θα μπορεί να μπλοκάρει νομοσχέδια με τα οποία δεν συμφωνεί. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς νομοσχέδια, αλλαγές μπορούν να εφαρμοστούν μέσω εκτελεστικών διαταγμάτων, επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, εκτιμώντας ότι "το αδιέξοδο στο Κογκρέσο" και "η δυσλειτουργία στην Ουάσινγκτον" δεν σημαίνει πως δεν θα  υπάρξουν αλλαγές που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους.

  Η στάση του Τραμπ στα ζητήματα του εμπορίου δεν θα αλλάξει και θα μείνει ανεπηρέαστη από το διαιρεμένο Κογκρέσο, σύμφωνα με την Berenberg. 

  Οι προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας για την οικονομία -πραγματική αύξηση του ΑΕΠ 2,8% το 2019 και 2,4% το 2020- και για τη νομισματική πολιτική της Fed -μία αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο και δύο το 20190- παραμένουν οι ίδιες. 

  Η τράπεζα εκτιμά ότι οι αγορές θα νιώσουν άνετα με ένα διαιρεμένο Κογκρέσο που θα επιτρέπει επιπλέον ελέγχους από το Κογκρέσο στην κυβέρνηση Τραμπ αλλά και τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και της απορρύθμισης που έχει ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.

  Σταδιακά, η αντίδραση των αγορών θα επηρεαστεί από τις εκτιμήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2020, αναφέρει και προσθέτει: Πολλά μπορούν να αλλάξουν σε δύο χρόνια, ωστόσο το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών δεν ενισχύει απαραίτητα την εντύπωση για μετατόπιση προς την άκρα αριστερά στις εκλογές του 2020 και κατάργηση των φιλοεπιχειρηματικών πολιτικών του Τραμπ. Ως αποτέλεσμα, δεν φαίνεται πιθανό να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και να υποχωρήσουν οι επιχειρηματικές επενδύσεις και οι προσλήψεις. 

  Ειδικότερα για τη φορολογική πολιτική, η Berenberg προβλέπει πως δεν θα εφαρμοστεί η υπόσχεση του Τραμπ για μείωση 10% στη φορολογία για τη μεσαία τάξη. Οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, θα επιμείνουν οι όποιες φορολογικές μειώσεις για τη μεσαία τάξη να συνοδευτούν από μια αύξηση φόρων για τα υψηλά εισοδήματα, με το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας θα διαφωνήσουν. Επίσης εκτιμά πως η νέα Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα βάλει "φρένο" στην πρόσφατη χαλάρωση των ρυθμίσεων για τις μεγάλες τράπεζες, κάτι που θα προκαλέσει ένταση μεταξύ του Κογκρέσου, της κυβέρνησης και της Fed. 

  Η τράπεζα σημειώνει παράλληλα ότι οι Δημοκρατικοί της Βουλής ενδεχομένως να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του προέδρου, αν και εκτιμά ότι αυτό είναι λιγότερο πιθανό απ’ ό,τι θα ήταν εάν είχαν κερδίσει και τη Γερουσία. 

  Επισημαίνει πάντως ότι εάν η Βουλή προχωρήσει με ακροάσεις για να ασκηθεί δίωξη, αυτές θα είναι μακρές και παρατεταμένες. Η αντίδραση των χρηματοοικονομικών αγορών σε αυτές τις ακροάσεις θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών συνθηκών και την πολιτική της Federal Reserve. 

  Η τράπεζα σημειώνει εξάλλου ότι κατά τη διάρκεια των ακροάσεων για την παραπομπή του προέδρου Κλίντον, η χρηματιστηριακή αγορά ενισχύθηκε εν μέσω των ισχυρών επιδόσεων της αμερικανικής οικονομίας. Στον αντίποδα, η χρηματιστηριακό αγορά είχε υποχωρήσει την περίοδο της παραπομπής Νίξον εν μέσω της οικονομικής ύφεσης και της εκτόξευσης του πληθωρισμού που ακολούθησε το πρώτο μεγάλο πετρελαϊκό σοκ το 1973. 

  Αναφέρει τέλος ότι για να ασκηθεί δίωξη κατά του προέδρου Τραμπ απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή και τα δύο τρίτα της Γερουσίας, κάτι που είναι ιδιαίτερα απίθανο. Η τράπεζα πάντως περιμένει οι έρευνες των Δημοκρατικών, οι κλήσεις μαρτύρων και το πολιτικό δράμα να κυριαρχούν στα τίτλους των ειδήσεων, αν και τα οικονομικά θεμελιώδη δεν αναμένεται να επηρεαστούν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων