Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Οκτ-2018 15:53

  Ντράγκι: Είμαι πεπεισμένος ότι Ρώμη και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμφωνία

  Ντράγκι: Είμαι πεπεισμένος ότι Ρώμη και Βρυξέλλες θα καταλήξουν σε συμφωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:10

  Την αισιοδοξία του ότι η κόντρα Ρώμης – Βρυξελλών θα επιλυθεί και οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

  "Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί συμφωνία", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ενώ επανέλαβε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι "οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να τηρούνται, αλλά μπορεί να υπάρχει χώρος για διάλογο".

  Ο Ντράγκι επισήμανε πάντως ότι εν μέσω της διένεξης Ρώμης – Βρυξελλών τα επιτόκια έχουν αρχίσει να αυξάνονται "και αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού ανεβαίνει για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σημαίνει επίσης ότι θα υπάρχει αντίκτυπος στον δανεισμό και τελικά στην ίδια την ανάπτυξη καθώς και στο περιθώριο που μπορεί να υπάρχει για δημοσιονομική επέκταση. Με τα επιτόκια να αυξάνονται, μειώνεται ο χώρος επέκτασης του προϋπολογισμού".

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου τον αντίκτυπο της πρόσφατης αναταραχής στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και προειδοποίησε ότι αυτό θα επηρεάσει και τα χαρτοφυλάκια των ιταλικών τραπεζών. "Τα ομόλογα αυτά είναι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και εάν χάνουν αξία συρρικνώνουν την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών", δήλωσε. 

  Ανέφερε ακόμα ότι η η ΕΚΤ έχει παρατηρήσει αύξηση των επιτοκίων και σε άλλες χώρες εκτός του πυρήνα, προσθέτοντας ότι "οι χώρες αυτές έχουν ιδιαίτερους παράγοντες που μπορεί να δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλες αγορές [από την αντιπαράθεση Ρώμης - Βρυξελλών] αλλά αυτό παραμένει περιορισμένο".

  Μειώθηκε το spread Ελλάδας - Ιταλίας

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέρριψε παράλληλα τις αναφορές ότι η απόφαση για το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να έγινε με επιλεκτικά κριτήρια.

  "Το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι επιλεκτικό μέτρο που απευθύνεται σε κάθε χώρα ξεχωριστά, είναι μέτρο νομισματικής πολιτικής που δικαιολογείται από την εμπιστοσύνη μας στις προοπτικές του πληθωρισμού", ανέφερε.

  Σημείωσε εξάλλου ότι "τους τελευταίους μήνες δεν έχουμε αγοράσει ελληνικά ομόλογα, αλλά έχουμε αγοράσει ιταλικά ομόλογα και όμως το spread μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας μειώθηκε".

  Απώλεια ορμής…

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε παράλληλα ότι τους τελευταίους μήνες η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη έχει χάσει ένα μέρος της ορμής της και αυτό έχει αποτυπωθεί στους δείκτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες.

  "Ωστόσο, αυτοί οι δείκτες παραμένουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους και αυτό επιβεβαιώνει την ευρεία επέκταση της οικονομίας και σταδιακή επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων", ανέφερε.

  Ο ίδιος εντόπισε σειρά παραγόντων για την πρόσφατη επιβράδυνση, επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι συγκεκριμένοι για την κάθε χώρα. "Για παράδειγμα, η αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία γνωρίζει ένα πιο αδύναμο τρίμηνο, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για το επόμενο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές της Ευρωζώνης δεν είναι φέτος όσο ισχυρές ήταν το 2017, όταν είχαμε εξαιρετικές επιδόσεις και αυτό αποτυπώνεται και στους ρυθμούς ανάπτυξης. Τέλος υπάρχει και η αυξημένη αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο, το Brexit και άλλοι κίνδυνοι", εξήγησε.

  Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της οικονομίας, σημειώνοντας ότι "η κατανάλωση παραμένει ισχυρή, η αγορά εργασίας επεκτείνεται, οι μισθοί αυξάνονται και οι επενδύσεις ενισχύονται".

  "Η αξιολόγηση είναι ότι η ορμή είναι πιο αδύναμη και αυτό μπορεί να συνεχιστεί για μερικούς μήνες. Αλλά αυτή η αλλαγή δεν αλλάζει το βασικό μας σενάριο… δεν θεωρούμε τους κινδύνους αυτούς αρκετά ισχυρούς για να αλλάξουμε το outlook".

  Σημείωσε εξάλλου ότι η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμότητα για να προσαρμόσει την πολιτική της εάν χρειαστεί, υπογραμμίζοντας ότι "διαθέτουμε τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών".

  Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

  Αμετάβλητες διατήρησε τις δύο βασικές της προβλέψεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επαναλαμβάνοντας σήμερα ότι περιμένει τα βασικά της επιτόκια να παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και οι καθαρές αγορές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να λήξουν στο τέλος Δεκεμβρίου.

  Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

  Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), με νέο ύψος 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αγορές θα λήξουν στη συνέχεια.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων