Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Σεπ-2018 09:47

  Γερμανία: Άνοιξε ο προθάλαμος της μετα-Μέρκελ εποχής

  Γερμανία: Άνοιξε ο προθάλαμος της μετα-Μέρκελ εποχής
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Για άλλη μία φορά ενδέχεται να έχει απέναντί της η ελληνική κυβέρνηση τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτήν τη φορά όχι ως ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, αλλά... ως καγκελάριο.

  Επόμενο ορόσημο για την ευόδωση ή όχι αυτού του σεναρίου, το οποίο διατυπώνεται ανοιχτά πλέον στον γερμανικό τύπο είναι η 6η Δεκεμβρίου. Τότε είναι προγραμματισμένο το ετήσιο συνέδριο του κόμματος της Μέρκελ, στο οποίο ενδέχεται να προχωρήσει στην αντικατάστασή της στην ηγεσία του. Θα έχουν προηγηθεί οι τοπικές εκλογές σε Βαυαρία-Έσσεν (στις οποίες αναμένεται πτώση για CDU-CSU), τον Οκτώβριο. Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την προεδρία του CDU δεν βρίσκεται- για την ώρα τουλάχιστον- ο Σόιμπλε, αλλά νεότεροί του, όπως ο Ντάνιελ Γκούντερ.

  Πιθανή διαδοχή της Μέρκελ (ειδικά μετά από τα πλήγματα που υπέστη από την υπόθεση Μάασεν και την ήττα της στην κ.ο. του CDU -CSU), όμως, στην προεδρία του CDU, σε εξήντα μέρες από σήμερα, θα άνοιγε τον δρόμο, πιθανότατα, αμέσως μετά, και στη διαδοχή της στην καγκελαρία, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό αν και πώς αυτή θα προκύψει (π.χ., με παραίτηση της ή με ανοιχτή αναμέτρηση με άλλο υποψήφιο).

  Και γιατί για αυτή τη θέση φαίνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, πως υπάρχει, προς στιγμή, μόνο ένας δυνάμει υποψήφιος: Ο γνωστός μας Σόιμπλε.

  Η αποδοχή του στη θέση του καγκελάριου έστω και "μεταβατικά" (δηλαδή έως τις επόμενες, πιθανότατα, πρόωρες ομοσπονδιακές εκλογές π.χ. το φθινόπωρο του 2019), εκτός από τα κεντρικά κομματικά όργανα του CDU, θα πρέπει να περάσει και από την Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), στην οποία προεδρεύει ο ίδιος..ο Σόιμπλε. Σύμφωνα με άλλους κύκλους στο Βερολίνο, το σημαντικότερο ορόσημο για τη διαδοχή της  Μέρκελ  και γενικότερα το Μεγάλο Συνασπισμό είναι λίγο αργότερα και συγκεκριμένα  ο Μάρτιος του 2020.

  Τότε συμπληρώνονται τα δύο χρόνια από τη σύσταση της σημερινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των CDU-CSU-SPD, θα πρέπει σε εκείνη τη στιγμή  να γίνει ένας πρώτος απολογισμός ο οποίος και θα κρίνει το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού για την επόμενη διετία, δηλαδή έως το 2021.

  Διεργασίες σε Βερολίνο – Βρυξέλλες – Αθήνα

  M’ άλλα λόγια, η σύνοδος του Eurogroup στις 2-3 Δεκεμβρίου που, πιθανόν, θα κρίνει την τύχη του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων θα διεξαχθεί, όπως όλα δείχνουν, σε κλίμα εντονότατων πολιτικών διεργασιών στο Βερολίνο, για την τύχη της ηγεσίας της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία έχει τον πιο βαρύνοντα λόγο –από ευρωπαϊκής πλευράς– για το ελληνικό ζήτημα.

  Στην Αθήνα, μόλις που έχουν αρχίσει οι πρώτες ανησυχίες για τη μετα-Μέρκελ εποχή, καθώς αυτή φαίνεται αφενός να πλησιάζει πάρα πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες και αφετέρου να οδηγεί σε πιο δεξιές "λύσεις" στην καγκελαρία...

  Η επιτάχυνση –και μάλιστα προς τα δεξιά– των διαδικασιών διαδοχής πυροδοτήθηκε αμέσως μετά την απόρριψη της πρότασης της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ανάληψη της προεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της από τον Φόλκερ Κάουντερ την περασμένη Τρίτη.

  Αντ' αυτού εξελέγη ο Ραλφ Μπρινκχάουζ, ο οποίος τοποθετείται σε πτέρυγες του CDU δεξιότερα της Μέρκελ.

  Στις ίδιες πτέρυγες τοποθετείται –όπως είναι γνωστό– και ο πανθομολογούμενος διάδοχος της Μέρκελ στην καγκελαρία, ο Σόιμπλε.

  Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από πλευράς αρμοδίων κύκλων στην ελληνική κυβέρνηση που γνωρίζουν καλά τη γερμανική πολιτική σκηνή έχουν ήδη ξεκινήσει να μετριάζουν τις ελπίδες τους για την αποδοχή του αιτήματος (από πλευράς Βερολίνου) της μη περικοπής των συντάξεων στην Ελλάδα αρχές του 2019.

  Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να αναμένονται μεγαλύτερες γερμανικές αντιστάσεις σε σχέση με εκείνες που αρχικά προσδοκούνταν τονίζουν οι ίδιες πηγές στο "Κ". Και αυτό γιατί ουδείς ξεχνάει πως ήταν ο Σόιμπλε ο οποίος –ως ΥΠΟΙΚ– πίεζε το 2015-2016 για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Έτσι αρχίζουν να μειώνονται (αν και είναι ακόμα κυρίαρχες) και οι προσδοκίες της Αθήνας για αντι-ακροδεξιό μέτωπο στην Ε.Ε., το οποίο θα επέτρεπε και την ανοχή στη μη λήψη αντικοινωνικών μέτρων, όπως οι περικοπές στις συντάξεις στην Ελλάδα.

  Ωστόσο, ο Σόιμπλε, από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται να είναι σε θέση να αναχαιτίσει πιο εύκολα σε σχέση με τη Μέρκελ τις ακραίες δεξιές πιέσεις (π.χ. για το προσφυγικό ζήτημα, την επιθετικότητα του Τραμπ κ.λπ.) εντός αλλά και εκτός CDU-CSU. Έτσι, αν ο Σόιμπλε (ως καγκελάριος, σε περίπτωση που επιβεβαιώνονταν τα σχετικά σενάρια) ανεχόταν τη μη περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα, δεν θα δεχόταν τόσο μεγάλη επίθεση σε σχέση με τη Μέρκελ…

  Επενδύουν στο SPD

  Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως (είτε φύγει η Μέρκελ, είτε όχι κ.λπ.) δεν προβλέπεται, τουλάχιστον για το επόμενο 8μηνο (δηλαδή έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019) η πραγματοποίηση πρόωρων ομοσπονδιακών εκλογών. Και αυτό παρά τη διαφαινόμενη μείωση των ποσοστών των CDU-CSU και SPD στις τοπικές εκλογές σε Βαυαρία και Έσσεν στο β' δεκαπενθήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου.

  Εξάλλου, η προβλεπόμενη μείωση των ποσοστών του CSU στη Βαυαρία θα μείωσε πολύ το ήδη δραματικά μειωμένο κύρος του ηγέτη του CSU και Ομοσπονδιακού υπ. Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ οδηγώντας τον ίσως σε διπλή παραίτηση (από την ηγεσία του CSU και του ΥΠΕΣ). Κάτι τέτοιο επισημαίνουν διπλωματικές του Capital.gr στο Βερολίνο, θα ενίσχυε προσωρινά τη Μέρκελ, η οποία βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με τον Ζέεχοφερ. Παράλληλα, το SPD, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των μελών του, συνεχίζει να στηρίζει το Μεγάλο Συνασπισμό,μετά την ικανοποίηση του στην υπόθεση Μάασεν.

  Έτσι, θεωρούν οι ίδιες πηγές σχεδόν βέβαιο πως στο διάστημα μεταξύ τέλους του 2018 και των αρχών του 2019 (οπότε και θα "καίει" το μέτωπο των συντάξεων στην Ελλάδα) δεν θα ανατραπεί η σημερινή κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν το CDU-CSU και, προπαντός του SPD με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσει τελευταία θερμές πολιτικές σχέσεις.

  Στη θετική στάση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών σε σχέση με το αίτημα της μη περικοπής των συντάξεων, κυρίως, ποντάρει η Αθήνα.

  Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Γερμανός υπουργός (σ.σ. Οικονομικών), ο Όλαφ Σολτς είναι Σοσιαλδημοκράτης (αν και κοντά στις απόψεις Σόιμπλε) και συναντήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο,στη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ που ανήκουν σε σοσιαλδημοκρατικά-σοσιαλιστικά κόμματα..

  Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δήλωσε μάλιστα πιο πριν πως δεν μπορεί να φαντασθεί πώς ένας Σοσιαλδημοκράτης υπουργός θα συμφωνούσε στην περικοπή συντάξεων...

  Προκειμένου να πιέσει προς την κατεύθυνση της "πλάτης" του SPD στη μη περικοπή των συντάξεων, ενδέχεται να επισκεφθεί το Βερολίνο και η υπ. Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, περί τα τέλη Νοεμβρίου. Αφορμή θα είναι πιθανή ομιλία της στο ετήσιο Φόρουμ του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ (σοσιαλδημοκρατικών απόψεων). Ωστόσο, ενδεχομένως θα έχει συναντήσεις και με άλλα στελέχη του SPD στη γερμανική κυβέρνηση.

  Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει και με το παραπάνω τη συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών –Πρασίνων –Αριστερών ενόψει αλλά και μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.

  Ανταπόκριση στη θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υπάρχει ήδη και από το SPD, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Γερμανού ευρωβουλευτή του SPD, Ούντο Μπούλμαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων