Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Σεπ-2018 11:17

  Ακροβασία Μέρκελ μετά το "άδειασμα" της Κ.Ο. του Κόμματος της

  Ακροβασία Μέρκελ μετά το "άδειασμα" της Κ.Ο. του Κόμματος της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Την πρώτη της "προσωπική" πολιτική ήττα -μετά την ανανέωση της θητείας της τον περασμένο Μάρτιο- υπέστη χθες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

  Και αυτό γιατί ο υποψήφιος τον οποίο πρότεινε η ίδια για πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της "Ένωσης" των CDU -CSU (σ.σ.Φόλεκρ Κάουντερ), απορρίφθηκε από τους βουλευτές των παραπάνω κομμάτων.

  Αντί του Κάουντερ, εξελέγη, αν και με οριακή σχεδόν πλειοψηφία, ο Ράλφ Μπρίνκχαουζ.

  O Μπρινκχάουζ, πολιτικά, εκφράζει δεξιότερες τάσεις εντός του CDU σε σχέση με την πρωτίστως κεντρώα πολιτική που ασκεί η Μέρκελ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Capital.gr στο Βερολίνο

  Oρισμένοι μάλιστα πολιτικοί κύκλοι στη γερμανική πρωτεύουσα, μόνο τυχαίες δεν θεωρούν τις πρόσφατες αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις του τέως Γερμανού ΥΠΟΙΚ, νυν προέδρου της Bundestag και πανίσχυρου πολιτικού παράγοντα στο CDU, Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παγίως τοποθετείται στα δεξιά της πολιτικής Μέρκελ.

  Τις τελευταίες μέρες, μετά από πολύμηνη "απουσία", ο Σόιμπλε έδωσε δύο συνεντεύξεις (σε Handelsblatt και Welt) επιμένοντας κυρίως στην ανάγκη "αναπροσανατολισμού" της πολιτικής για το προσφυγικό, το οποίο -ως γνωστό – έχει στοιχίσει ακριβά σε πολιτικό επίπεδο στη Μέρκελ.

  Ηχηρή τις τελευταίες ημέρες ήταν και η παρέμβαση του προέδρου του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), Ντίτερ Κεμπφ, ο οποίος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του συνδέσμου με θέμα το επιχειρηματικό "ρίσκο", δήλωσε πως η "Βιομηχανία αναμένει ανυπόμονα την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".

  Από αυτήν την άποψη, η εκλογή του εν λόγω βουλευτή δεν αποτελεί μόνο έκφραση κάποιας γενικής δυσφορίας των βουλευτών του CDU -CSU απέναντι πχ στις κλιμακούμενες κόντρες και παλινωδίες των ηγεσιών των κομμάτων τους (Μέρκελ-Ζέεχοφερ) μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017, αλλά και μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού, το Μάρτιο του 2018. 

  Εκφράζει και τη δυσφορία των βουλευτών, αλλά και ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων  απέναντι στην εντεινόμενη παράλυση της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που "παίζονται" μεγάλα θέματα στη διεθνή σκακιέρα (Brexit, διεθνής εμπορικός πόλεμος, κρίση στην Τουρκία κλπ.)

  Ενσαρκώνει όμως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και τις δεξιές πιέσεις που δέχεται το CDU-CSU από τη "βάση" του, όπως φαίνεται από την άνοδο του AfD. Δημοσκοπήσεις οι οποίες διεξήχθησαν πριν την εκλογή Μπρινκχάουζ στην προεδρία της Κ.Ο. του CDU -CSU, έδειχαν ποσοστό 28% για την "Ένωση" και 17% για το AfD.

  Αντίθετα, στις ομοσπονδιακές εκλογές πριν ένα ακριβώς χρόνο, η "Ένωση" CDU-CSU έλαβε 32% και το AfD 13%.

  Η απόλυση του Χάνς-Γκέοργκ Μάασεν από τη θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (λόγω του ότι δήλωσε πως στο Κέμνιτς δεν έγιναν βιαιοπραγίες σε βάρος των μεταναστών) και, μετέπειτα, η μη τοποθέτηση του στη θέση του Υφυπουργού Εσωτερικών στον τομέα της κρατικής ασφάλειας, υπό την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών, φαίνεται πως εν τέλει δυσαρέστησε την πλειοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών.

  Με άλλα λόγια η μερίδα των βουλευτών του  CDU-CSU που καταψήφισε τον υποψήφιο της Μέρκελ δεν φαίνεται να ενέκρινε την επιμονή της Μέρκελ να κρατήσει το SPD στην κυβέρνηση και, έτσι, να μην προσφύγει η Γερμανία σε πρόωρες εκλογές.

  Υπενθυμίζεται πως ήταν βασικά η επικεφαλής του SPD, Άντρεα Νάλες -υπό την σκληρή εσωκομματική πίεση που δέχθηκε και σε συνθήκες δημοσκοπικής απώλειας της δεύτερης θέσης - η οποία υποχρέωσε τη Μέρκελ να αναθεωρήσει την αρχική συμφωνία της με το Ζέεχοφερ (και την ίδια τη Νάλες) για τη μετακίνηση του Μάασεν στη θέση του Υφυπουργού Κρατικής Ασφαλείας, όπως ήθελε ο Υπουργός Εσωτερικών, Ζέεχοφερ.  

  Την περασμένη Κυριακή, η αρχική συμφωνία Μέρκελ-Ζέεχοφερ-Νάλες αναθεωρήθηκε  και ο Μάασεν υποβιβάστηκε απλώς σε...  σύμβουλο του ΥΠΕΣ, Ζέεχοφερ. Λίγο πριν από αυτή τη δεύτερη συμφωνία για την τύχη του Μάασεν, δημοσκοπήσεις έδειχναν πως σχεδόν δύο στους τρεις Γερμανούς δεν θεωρούν κατάλληλο το Ζέεχοφερ για τη θέση του ΥΠΕΣ, ενώ προηγούμενα άλλη δημοσκόπηση έδειχνε πως το 54% των Γερμανών ενέκρινε την απόλυση του Μάασεν. 

  Οι τάσεις αυτές της κοινής γνώμης ενδεχομένως να μετρήθηκαν θετικά από τη Μέρκελ προκειμένου να "αδειάσει" πλήρως τον Ζέεχοφερ στην υπόθεση Μάασεν (σ.σ. καθώς όχι μόνο τον απέλυσε, αλλά τον διόρισε ως σύμβουλο του Ζέεχοφερ) από τη μία μεριά για να ικανοποιήσει και τη Νάλες από την άλλη.

  Με άλλα λόγια, η Μέρκελ φαίνεται πως λειτούργησε ως εκφραστής της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στη Γερμανία στην υπόθεση Μάασεν, αλλά όχι καθώς φαίνεται ως εκφραστής της πλειοψηφίας των βουλευτών της και γενικότερα της βάσης των μελών και, κυρίως, των ψηφοφόρων της οι οποίοι ολοένα και περισσότερο κοιτούν προς ή και στηρίζουν το AfD. 

  Το ερώτημα είναι πλέον για πόσο ακόμα η Μέρκελ θα μπορεί να εκφράζει την πλειοψηφία της γερμανικής κοινής γνώμης και όχι των βουλευτών του κόμματος της. Και αυτό την ώρα που χθεσινές δημοσκοπήσεις έδειξαν πως ο Μεγάλος Συνασπισμός δεν θεωρείται από το 36% ως βιώσιμος έως τις επόμενες προγραμματισμένες ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Μόνο το 28% τον θεωρεί βιώσιμο, ενώ το 26% τον θεωρεί γενικώς "αβέβαιο".

  Οι επερχόμενες τοπικές εκλογές στη Βαυαρία (14 Οκτωβρίου) και στο Έσσεν (28 Οκτωβρίου), στις οποίες αναμένεται μεγάλη πτώση των CDU-CSU (χωρίς όμως απώλεια της πλειοψηφίας) ενδεχομένως να επιταχύνουν τις αποφάσεις της Μέρκελ για το μέλλον του ίδιου της του εαυτού, αλλά και του κόμματος της, στο βαθμό που εξακολουθεί να το ελέγχει πολιτικά. Οι αποφάσεις αυτές αναμένονται -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Capital.gr στο Βερολίνο για τέλη του 2018 το νωρίτερο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ