Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Σεπ-2018 09:04

  Διπλό κρας τεστ για την κυβέρνηση Μέρκελ τον Οκτώβριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Διπλό κρας τεστ για την κυβέρνηση Μέρκελ τον Οκτώβριο

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Aπό διπλή εκλογική δοκιμασία θα περάσει ο Μεγάλος Συνασπισμός Μέρκελ - Σολτς στη Γερμανία τον ερχόμενο μήνα. Και αυτό γιατί είναι προγραμματισμένες εκλογές όχι μόνο στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας (14 Oκτωβρίου), αλλά, αμέσως μετά, και στο Έσσεν (28 Οκτωβρίου). Οι κάλπες αυτές ενδεχομένως να κρίνουν και την τύχη της γερμανικής κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό εμποδίζει και οποιαδήποτε υπόνοια παραχώρησης του Βερολίνου έως τότε στο συνταξιοδοτικό, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό αίτημα αλλαγής όσων έχουν συμφωνηθεί. Και αυτό γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, ο εν λόγω συνασπισμός θα μπορούσε να υποστεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στις επικείμενες κάλπες.

  Αυτές θα διεξαχθούν την επαύριον μιας νέας κρίσης στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, δηλαδή του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας του Συντάγματος, ο οποίος δήλωσε πως στο Κέμνιτς δεν διεξήχθησαν βιαιοπραγίες σε βάρος μεταναστών με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από τη θέση του. Την ίδια ώρα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και στα δύο κρατίδια δείχνουν πτώση για τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, άνοδο του ακροδεξιού AfD, αλλά και των Πρασίνων.

  Αποτελέσματα των παραπάνω τάσεων είναι, τελευταία, δύο. Το πρώτο είναι πως το AfD αρχίζει σταδιακά να γίνεται συστημικά "αποδεκτό". Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές το βλέπουν ακόμα και ως "συνδιεκδικητή" της κληρονομιάς Μέρκελ. Ταυτόχρονα, οι Πράσινοι μπαίνουν σε τροχιά συμμετοχής στην κυβέρνηση της Βαυαρίας (σ.σ. στο Έσσεν συμμετέχουν από το 2013) και αργότερα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, εκτοπίζοντας σταδιακά τους Σοσιαλδημοκράτες.

  Οι ιδιαιτερότητες κάθε κάλπης

  Τι ακριβώς, όμως, διακυβεύεται στις τοπικές εκλογές σε Βαυαρία και Έσσεν; Καταρχάς, διπλωματικές πηγές του "Κεφαλαίου" στο Βερολίνο, σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, θεωρούν τις εκλογές στο Έσσεν (στο οποίο ανήκει η Φρανκφούρτη) πιο σημαντικές σε σχέση με εκείνες στη Βαυαρία, καθώς το κρατίδιο αυτό αποτελεί πιο "πιστή" αντανάκλαση των κοινωνικών και πολιτικών τάσεων στη Γερμανία.

  Οι κάλπες στο Έσσεν θα κρίνουν, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιους κύκλους, πιο στενά την πολιτική Μέρκελ στο προσφυγικό μέτωπο, καθώς ο νυν και υποψήφιος τοπικός πρωθυπουργός, Φόλκερ Μπουφιέ, εκτός από κορυφαίο στέλεχος του CDU έχει προσεγγίσει τελευταία πιο πολύ τη γραμμή της Καγκελαρίου.

  Νοτιότερα, στη Βαυαρία θα αναμετρηθεί το τοπικό CSU, με το οποίο βρίσκεται σε διαρκή κόντρα η Μέρκελ, από την επομένη κιόλας των Ομοσπονδιακών Εκλογών πριν από έναν χρόνο.

  Το πρόβλημα, όμως, για την "Ένωση" CDU-CSU είναι κοινό τόσο στη Βαυαρία όσο και το Έσσεν: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατολίσθηση στην επιρροή της και, ταυτόχρονη, άνοδο του ακροδεξιού AfD (Alternative fuer Deutschland – Εναλλακτική για τη Γερμανία).

  Οι απώλειες, μάλιστα, ειδικά για το βαυαρικό CSU είναι μεγαλύτερες, ποσοτικά και πολιτικά. Χάνει 12,7 μονάδες σε σχέση τις εκλογές του 2013 (35% έναντι 47,7%) και έτσι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο. Έτσι, για πρώτη φορά μετά από επτά δεκαετίες πρέπει, όπως όλα δείχνουν, να συγκυβερνήσει με άλλο κόμμα προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση. Μάλιστα, 2ο κόμμα στις δημοσκοπήσεις έρχονται οι Πράσινοι, εκτοπίζοντας τους Σοσιαλδημοκράτες. Την ίδια ώρα το AfD κερδίζει ποσοστό 11%.

  Παράλληλα, το κόμμα της Μέρκελ (CDU) στο Έσσεν χάνει μεν 9,3 μονάδες, αλλά δεν θα χάσει κάποια απόλυτη πλειοψηφία όπως το CSU. Από το 2013 συγκυβερνά με τους Πράσινους. Το ίδιο, μάλλον, θα κάνει και φέτος, μετά τις εκλογές, με μόνη διαφορά πως ενδεχομένως να πρέπει να συμπράξει και με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

  Η υπόθεση Μάασεν

  Η πτώση των CDU-CSU συνεχίζει να τροφοδοτείται και από τη διαρκή κόντρα των ηγετών τους (Μέρκελ - Ζέεχοφερ).

  Τελευταίο επεισόδιο της μεταξύ τους διένεξης ήταν και η υπόθεση Μάασεν. Ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν αποπέμφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη θέση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία δεν έλαβαν χώρα βιαιοπραγίες νεοναζί κατά μεταναστών, κατά τη διάρκεια πρόσφατης ακροδεξιάς διαδήλωσης στο Κέμνιτς.

  Και αυτό υπό την πίεση της Μέρκελ και της Νάλες (σ.σ. πρόεδρος SPD). Ωστόσο, ο Μάασεν, ύστερα από πιέσεις του Ζέεχοφερ (CSU), μετατάχθηκε αμέσως μετά στο υπουργείο Εσωτερικών (στο οποίο ηγείται ο Ζέεχοφερ) και μάλιστα στη θέση του Γενικού Γραμματέα για την Κρατική Ασφάλεια...

  Έτσι για δεύτερη φορά μετά το καλοκαίρι, οπότε και σημειώθηκε κρίση στις σχέσεις Μέρκελ -Ζέεχοφερ με αφορμή τότε το προσφυγικό, επιτεύχθηκε ένας εύθραυστος "συμβιβασμός" μεταξύ των δύο ηγετών.

  Αξίζει να σημειωθεί πως δημοσκόπηση της Welt, παραμονές της αποπομπής του Μάασεν από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, έδινε πως το 54% των Γερμανών ενέκριναν μια τέτοια λύση, κυρίως λόγω της στάσης των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Αριστερών.

  Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των ακροδεξιών του AfD τάχθηκε κατά της απόλυσης Μάασεν. Οι δε ψηφοφόροι των CDU-CSU τάχθηκαν με σχεδόν οριακή πλειοψηφία υπέρ της απόλυσης του ιδίου (57%). Με άλλα λόγια, η Μέρκελ με την απόφασή της για τη "μερική" απομάκρυνση του Μάασεν ικανοποίησε περισσότερο τις διαθέσεις του πολιτικού Κέντρου, της Κεντροαριστεράς (SPD, Πράσινοι) και της Αριστεράς... Ωστόσο, πέρασε εμμέσως και η άποψη Ζέεχοφερ, αλλά και του AfD, καθώς ο Μάασεν ανέλαβε άλλα κρατικά –επίσης– κρίσιμα καθήκοντα. Το γεγονός αυτό, μάλλον, επιβεβαιώνει όσους –π.χ. το "Spiegel"– θεωρούν ότι το ΑfD ανήκει στο "ριζοσπαστικό Κέντρο" και δεν ανήκει στον χώρο του "δεξιού λαϊκισμού"!

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων