Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Οκτ-2017 16:41

  Καταλονία: Διασπάται το στρατόπεδο της ανεξαρτητοποίησης

  Καταλονία: Διασπάται το στρατόπεδο της ανεξαρτητοποίησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Ο ελιγμός κατέληξε σε αυτοτραυματισμό – και το μπλοκ των αυτονομιστών της Καταλονίας βρέθηκε στα όρια της συνοχής του. 

  Η έμπνευση του Κάρλες Πουζδεμόν να ανακοινώσει σε "συνταγματική διακήρυξη” την προκήρυξη πρόωρων περιφερειακών εκλογών στις 20 Δεκεμβρίου και τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου (που επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα στις 6 μ.μ., ώρα Ελλάδος, με πιθανότερη απόφαση την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας) υπήρξε ένα εφεύρημα προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να πιεστεί η κυβέρνηση του Mariano Rajoy να μην ενεργοποιήσει, για πρώτη φορά στα χρονικά, το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος. 

  Η τακτική αυτή κίνηση, λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνεδρίαση της αρμόδιας για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 ισπανικής Γερουσίας, είχε τη λογική της, στον βαθμό που οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez εμφανίζονταν έτοιμοι να θεωρήσουν την προκήρυξη καταλανικών εκλογών ως βήμα εκτόνωσης και συνεπώς να αποσύρουν την πολιτική υποστήριξή τους προς τη λήψη έκτακτων μέτρων από την κυβέρνηση μειοψηφίας του Mariano Rajoy. (To Λαϊκό Κόμμα του Rajoy, πάλι, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Puigdemont κινείται ήδη εκτός νομιμότητας και άρα η διενέργεια έγκυρων περιφερειακών εκλογών προϋποθέτει την ενεργοποίηση του άρθρου 155, για την οποία οι συσχετισμοί στη Γερουσία αρκούν και χωρίς τη σύμπραξη των Σοσιαλιστών).

  Όπως και αν έχει, ο ελιγμός του Puigdemont δεν μπόρεσε να εκδηλωθεί: αντί για τα αναμενόμενα ρήγματα ανάμεσα στον "αυταρχικό Rajoy” και τις λοιπές δυνάμεις της Μαδρίτης, ήρθαν στην επιφάνεια οι εκρηκτικές αντιφάσεις των ίδιων των θιασωτών της απόσχισης.

  Το διάγγελμα Puigdemont ακυρώθηκε, λόγω αντιδράσεων στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης του κεντροδεξιού PdeCat με την Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών, ενώ χιλιάδες φοιτητές έξω από την έδρα της καταλανικής κυβέρνησης καταγγέλλουν τον Puigdemont ως "προδότη” και ζητούν άμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. 

  Η χαοτική αυτή εικόνα δείχνει ότι οδηγείται στο κλείσιμό του ο κύκλος που άνοιξε με την μονομερή προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου, καθώς εξαντλείται η τακτική Puigdemont που (ελλείψει προετοιμασίας για τους ισχυρούς κλυδωνισμούς της ανεξαρτητοποίησης) εξελίχθηκε στην περίπου μοιρολατρική αναμονή των κινήσεων της Μαδρίτης ως διεξόδου για να διασωθεί η "τιμή των όπλων”. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ