Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Νοε-2016 16:57

  Eurasia Group: Οι εγγυήσεις οδήγησαν στο αδιέξοδο για το Κυπριακό

  Eurasia Group: Οι εγγυήσεις οδήγησαν στο αδιέξοδο για το Κυπριακό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το θέμα των εγγυήσεων και όχι οι εδαφικές διαφορές ήταν ο λόγος που σύμφωνα με ανάλυση του Eurasia Group οδηγήθηκαν χθες το βράδυ σε "ναυάγιο" οι διήμερες εντατικές  διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Προέδρου των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

  Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η αποκήρυξη όλων των εγγυήσεων ασφαλείας θα πρέπει να αποτελέσει την προϋπόθεση για την επόμενη και οριστική φάση στις συνομιλίες επανένωσης, οι οποίες θα λάβουν τη μορφή πολυμερούς διάσκεψης με συμμετέχοντες τους Ελληνοκυπρίους, τους Τουρκοκυπρίους, την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία. Η Τουρκία από την πλευρά της επιθυμεί να διατηρήσει κάποια μορφή εγγυήσεων στο Βορρά και ως εκ τούτου αρνήθηκε να δεχθεί την πρόταση του Αλ. Τσίπρα.

  Όπως υποστηρίζει το Eurasia Group αυτή η εξέλιξη ανέτρεψε τις συνομιλίες στην Ελβετία. Ενώ οι διαπραγματευτές ανέμεναν ότι η συμφωνία για το εδαφικό θα προηγούνταν της πολυμερούς διάσκεψης για τις εγγυήσεις ασφαλείας, πλέον φαίνεται πως Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσουν αναφορικά με τις παραμέτρους των εγγυήσεων προτού Αναστασιάδης και Ακιντζί μπορέσουν να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για το εδαφικό. Με άλλα λόγια, οι δύο ηγέτες θέλουν να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη ότι μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι βιώσιμη, πριν μεταφέρουν τις συνομιλίες σε μία πολυμερή διάσκεψη, δεδομένου ότι μία τέτοια κίνηση θα δεσμεύσει πλήρως και τους δύο σε μία συμφωνία.

  Πάντως, όπως σημειώνει το Eurasia Group παρότι δύσκολο, οι αντίθετες απόψεις για τα θέματα ασφαλείας μπορούν να γεφυρωθούν, "προς το παρόν".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ