Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Μαρ-2018 15:03

  Ν. Καραμούζης: Σε πολύ καλύτερες συνθήκες, σε σχέση με το 2015, τα stress tests για τις τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τρία κρίσιμα ζητήματα που θα επηρεάσουν άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

  Πρώτον, η εφαρμογή του IFRS 9 που αναμένεται να έχει αντίκτυπο ύψους 5-5,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαχυθεί σε διάστημα 5ετίας, "οπισθοβαρώς", δεύτερον η ολοκλήρωση του λεγόμενου Trouble Asset Review (TAR) από τον SSM και τρίτον το stress test που ξεκίνησε μόλις με την αποστολή των πρώτων στοιχείων στον SSM.

  O κ. Καραμούζης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των stress tests, επισημαίνοντας τις διαφορές με αυτά του 2015: οι μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι αρκετά καλύτερες, οι μικροοικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί και η αρχική θέση των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια είναι αρκετά βελτιωμένα σε σύγκριση με αυτά του 2015, αλλά και το αρχικό επίπεδο των NPEs είναι μειωμένο κατά περισσότερα από 10 δισ. ευρώ.

  Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, περίπου 4 δισ. ευρώ, συνεπώς σε τριετή βάση έχουν επιπλέον "μαξιλάρι ρευστότητας" 12 δισ. ευρώ εάν χρειαστούν επιπλέον προβλέψεις. Πρόσθεσε ότι το 62% του χαρτοφυλακίου των NPEs έχει εγγυήσεις κυρίως από το real estate, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να δείξουν σημαντικές βελτιώσεις στο δ’ τρίμηνο σε ό,τι αφορά το σχηματισμό NPEs και NPLs.

  Τα παραπάνω, είπε, δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα των stress tests ή του TAR αλλά μέσω των αριθμών δίνεται η αίσθηση ότι το σημείο εκκίνησης είναι καλύτερο. Ανέφερε ειδικότερα, πως το καλοκαίρι του 2015, όταν ξεκίνησε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, η εξάρτηση από τον ELA ήταν 86 δισ. και σήμερα 16 δισ.

  Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Καραμούζης σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι 70-75% των πιστώσεων περνά μέσα από το τραπεζικό σύστημα, ενώ οι τράπεζες διακρατούν σημαντικό μέρος του κρατικού χρέους. Για αυτό και η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής εξαρτάται από το τραπεζικό σύστημα, εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, τονίζοντας την ανάγκη να είναι αξιόπιστο και ισχυρό για να προάγει την ευρύτερη ανάπτυξη.

  Μια ευρωπαϊκή πρόκληση είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Σύμφωνα με τον κ. Καραμούζη, τα βασικά ζητήματα είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου ασφάλισης καταθέσεων και ο διαμοιρασμός των κινδύνων. Ως βασικά εμπόδια, περιέγραψε το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πολλές χώρες -στην Ελλάδα και την Κύπρο υπερβαίνουν το 40% του συνόλου των δανείων- αλλά και τον περιορισμό της έκθεσης των τραπεζών στον κίνδυνο κράτους.

  Ο κ. Καραμούζης εκτίμησε τέλος πως η ολοκλήρωση των ρυθμιστικών παρεμβάσεων (stress tests, Mifid II) θα αναδιαμορφώσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, φέρνοντας μεγαλύτερη ολοκλήρωση.

  Αναστασία Κυριανίδη 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων