21:41 05/09
Υπ. Ενέργειας ΗΠΑ: Οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα δεν θα μας βλάψουν
Δεν ανησυχεί ότι η πώληση φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Κίνα θα επηρεάσει τους αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αποστολή στους Δελφούς - Ελευθερία Πιπεροπούλου
Στην ανάγκη κάλυψης της αυξανόμενης ζήτησης για φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 17-18 δισ. κυβικά μέτρα έως το 2030, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Σιφναίος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, μιλώντας στην κάμερα του Capital.tv, στο περιθώριο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Όπως τόνισε ο κ. Σιφναίος, η τοπική παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, καθιστώντας αναγκαίες τις εισαγωγές LNG. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη λειτουργεί το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, δυναμικότητας 5,5 δισ. κυβικών μέτρων τον χρόνο, ωστόσο δεν επαρκεί για να καλύψει το κενό ζήτησης.
Γι’ αυτόν τον λόγο, η Gastrade έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός δεύτερου τερματικού (FSRU Θράκης), που σε συνδυασμό με το πρώτο, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. "Και τα δύο μαζί θα μπορέσουν ουσιαστικά να ανταποκριθούν στο κενό στη ζήτηση το οποίο βλέπουμε να αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη" τόνισε.
Κομβικής σημασίας είναι και ο "κάθετος διάδρομος" - ο νοητός διάδρομος μεταφοράς ενέργειας φυσικού αερίου που ξεκινάει από την Ελλάδα και κινείται από Νότο προς Βορρά. Το κρίσιμο εδώ είναι να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις που χρειάζονται και οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν κυρίως στα σημεία διασύνδεσης, έτσι ώστε να μεγαλώσει η δυναμικότητα μεταφοράς σε όλο το μήκος του διαδρόμου.