Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Νοε-2021 00:10

  Ποιο είναι το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας

  Ελλαδα οικονομια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Elisabetta Cornago και John Springford

  Ενώ η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει ένα μεγάλο πρώτο κύμα μολύνσεων από τον κορονοϊό με το έγκαιρο lockdown την άνοιξη του 2020, υπέστη πλήγμα από δύο περαιτερω κύματα -και δύο ακόμη lockdowns- τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 και τον Απρίλιο-Μάιο του 2021. Οι περισσότερες δραστηριότητες άνοιξαν εκ νέου στα μέσα του Μαϊου 2021.

  Το 2020, η κυβερνητική στήριξη προς την οικονομία ανήλθε στα 23,5 δισ. ευρώ. Αυτό περιλάμβανε το πακέτο στήριξης έκτακτης ανάγκης για τον τομέα της υγείας (όπως οι προσλήψεις επιπλέον προσωπικού και η μείωση του ΦΠΑ σε προστατευτικό εξοπλισμό) και την προσφορά βοήθεια στους βαρύτατα πληγέντες και στις επιχειρήσεις, αντίστοιχα μέσω μεταβιβάσεων (όπως επιδόματα σε μετρητά και επέκταση των επιδομάτων ανεργίας), και στήριξη ρευστότητας (όπως εγγυήσεις δανείων και αναβολή πληρωμής τόκων).

  Παρά την κυβερνητική στήριξη, η οικονομία της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020. Ενώ οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ προβλέπουν ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 3,8% το 2011 και 5% το 2022, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει στο προ κρίσης επίπεδο μόνο μετά τα μέσα του 2022.

  Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας

  Η Ελλάδα διαμορφώνει το σχέδιο ανάκαμψής της ως μια στρατηγική ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, και επίσης ως μια ευκαιρία να αλλάξει το ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο και τα θεσμικά όργανα. Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο έχει πολλές μεταρρυθμίσεις και προβλέπει να χρησιμοποιήσει τόσο τις επιδοτήσεις όσο και δάνεια από το RFF -αντιστοίχως 18,5 και 12,7 δισ. ευρώ- στο διάστημα 2021 και 2026. Οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν τέσσερις προτεραιότητες: την πράσινη μετάβαση. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή. Τις ιδιωτικές επενδύσεις και την μεταμόρφωση της οικονομίας.

  Οι καινοτομίες στην ενεργειακή απόδοση αποτελούν τη μεγαλυτερη επένδυση -2,7 δισ. ευρώ- στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης- κυρίως σε οικιστικά κτήρια, αλλά το σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης τη μόνωση των δημόσιων κτηρίων και θα προσφέρει κινητρα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο. Είναι σημαντικό ότι αυτές οι επενδύσεις συνδυάζονται με την εξέλιξη του σχεδίου δράσης για την ενεργειακή φτώχεια, προκειμένου να παράσχουν οικονομική στήριξη για νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους (αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στο 18% του πληθυσμού).

  Άλλα projects περιλαμβάνουν το να καταστεί πιο αποτελεσματική η διαχείριση των υδάτων, με την αντιμετώπιση της παροχής νερού και της άρδευσης, και τη βελτίωση και επέκταση της επεξεργασίας λυμάτων. Στο μέτωπο της κλιματικής ανθεκτικότητας, το σχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις για αναδάσωση, μετριασμό των πλημμυρών και δασοπυρόσβεση.

  Η επένδυση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας επικεντρώνεται στην επέκταση της αποθήκευσης (450 εκατ. δολάρια) και στην ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς και διανομής, για να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη διείσδυση της διαλείπουσας ανανεώσιμης ενέργειας. Το σχέδιο θα χρηματοδοτήσει επίσης την πρώτη εγκατάσταση αποθήκευσης άνθρακα στην Ελλάδα.

  Το σχέδιο αφιερώνει περίπου 550 εκατ. ευρώ για τις ηλεκτρικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης περισσότερων από 6.600 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά επίσης και της στήριξης σε βιομηχανίες ηλεκτροκίνησης (όπως η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανακύκλωσης των μπαταριών). Οι οδικές μεταφορές απορροφούν ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων που διατίθενται για τον "μετασχηματισμό της οικονομίας”: οι αναβαθμίσεις της οδικής ασφάλειας και η ολοκλήρωση πολλών αυτοκινητοδρόμων θα δεχθούν 1,3 δισ. ευρώ. Ενώ αυτές είναι σημαντικές υποδομές συγκριτικά, μόνο τα 211 εκατ. ευρώ είναι αφιερωμένα για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων.

  Όπως συμβαίνει με τα σχέδια των περισσότερων χωρών, οι επενδύσεις ψηφιοποίησης είναι σημαντικές, με τις πιο γενναιόδωρες να είναι τα 580 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των αρχείων και υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, ακολουθούμενη από την υποστήριξη των ψηφιακών αναβαθμίσεων στις ΜμΕ (375 εκατ. ευρώ) και στα σχολεία. Οι ψηφιακές υποδομές -5G, ευρυζωνική σύνδεση, υποθαλάσσια καλώδια- λαμβάνουν 320 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα δώσει φορολογικές πιστώσεις στις ΜμΕ που επενδύουν στην ψηφιακή τεχνολογία και σε εξοπλισμό, για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην κυκλική οικονομία.

  Όσον αφορά στην απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, μεγάλο μέρος του σχεδίου αφιερώνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό περιλαμβάνει 640 εκατ. ευρώ για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης μιας βελτίωσης στην κάλυψη και διανομή των επιδομάτων ανεργίας, καθώς και των προγραμμάτων που επιδοτούν τις επιχειρήσεις για την απασχόληση των ανέργων. Περισσότερα από 1 δισ. ευρώ διατίθενται σε μια νέα στρατηγική για τη δια βίου μάθηση. Η υγειονομική περίθαλψη απορροφά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει αναβαθμίσεις των υποδομών των νοσοκομείων και επενδύσεις σε προληπτικά προγράμματα δημόσιας υγείας, καθώς και σε μεταρρυθμίσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της καθιέρωσης ενός συστήματος περίθαλψης κατ΄ οίκον. Ορισμένες από τις πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στοχεύουν να καταστήσουν το δικαστικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση πιο ικανά, και να ενισχύσουν τη συλλογή των φόρων.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/publications/archive/policy-brief/2021/why-eus-recovery-fund-should-be-permanent-country-report-3

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ