Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Αυγ-2021 00:18

  Τρία ερωτήματα για τις γερμανικές εκλογές

  Γερμανία: Συνεχίζεται η δημοσκοπική κατρακύλα των Πρασίνων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Christian Odendahl

  Καθώς οι πλημμύρες στη Γερμανία αλλάζουν τη δυναμική της κούρσας, το CDU θα μπορούσε να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους και να καταλήξει παρόλα αυτά στην αντιπολίτευση. Σε αυτή την περίπτωση ο Καγκελάριος θα μπορούσε να είναι ο Olaf Scholz του SPD.

  Οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου πλησιάζουν γοργά. Η Angela Merkel αποχωρεί από την Καγκελαρία μετά από 16 χρόνια, και αφήνει τον Armin Laschet, τωρινό πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας επιεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και σε καλή θέση για να τη διαδεχθεί ως Καγκελάριος. Αλλά το γερμανικό πολιτικό τοπίο εξελίσσεται: τα μεγαλύτερα κόμματα -το CDU και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD)- είναι πολύ μικρότερα από ό,τι ήταν και οι Πράσινοι έχουν γίνει σοβαροί διεκδικητές για την Καγκελαρία. Η τρέχουσα δυναμική των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ενός συντηρητικού-φιλελεύθερου κόμματος, επίσης αυξάνει τις επιλογές για έναν συνασπισμό.

  Ποιος θα έρθει πρώτος;

  Για λίγο, την άνοιξη, φαινόταν ότι οι Πράσινοι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους Χριστιανοδημοκράατες, αλλά τώρα οι δημοσκοπήσεις έχουν αντιστραφεί, με το CDU να είναι μπροστά 10 μονάδες. Ο ενθουσιασμός γύρω από την υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία, Annaalena Baerbock, έχει υποχωρήσει. Η εκστρατεία των Πρασίνων απέτυχε να προβλέψει το υψηλό επίπεδο ελέγχου στο οποίο θα υποβαλλόταν η Baerbock. Η αξιοπιστία της έχει υπονομευθεί καθώς έγραψε ένα περιττό βιβλίο με τη βοήθεια πολλών copy-paste, "φουσκώνοντας” το βιογραφικό της και καθυστερώντας να δηλώσει τα επιπλέον εισοδήματά της στην Bundestag. Το ποσοστό δημοτικότητάς της παραμένει κοντά στο 30%, αλλά το ποσοστό δυσαρέσκειας έχει αυξηθεί σημαντικά.

  Από την άλλη πλευρά, οι πλημμύρες που έπληξαν τη Γερμανία και ιδιαίτερα το κρατίδιο του Laschet, θα μπορούσαν να αποδειθούν μια ευκαιρία για τον ίδιο να επιδείξει τα ηγετικά του διαπιστευτήρια. Αλλά έκανα κάθε πιθανό λάθος. Αγνόησε τις προειδοποιήσεις για πλημμύρες και ταξίδεψε στη Νότια Γερμανία για εκστρατεία, αφήνοντας τις περιοχές που επηρεάστηκαν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις. Δεν κατόρθωσε να συνειδητοποιήσει ό΄τι η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτούσε μια κρατική ομάδα κρούσης -και άλλαξε τις απόψεις του για το εάν οι  πλημμύρες θα επηρεάσουν την πολιτική της Γερμανίας για το κλίμα, τρεις φορές σε 24 ώρες. Στη συνέχεια τον είδαν όλοι στην τηλεόραση να γελάει στο background μιας τηλεοπτικής συνέντευξης που έδινε ο Γερμανός πρόεδρος σε μια από τις πιο πληγείσες πόλεις του κρατιδίου του. Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι τα ποσοστά δημοτικότητάς του έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, από τα ήδη χαμηλά επίπεδα.

  Το οποίο μας αφήνει με έναν απίθανο νικητή των τελευταίων εβδομάδων: τον Olaf Scholz του SPD, ο οποίος είναι μακράν ο πιο έμπειρος υποψήφιος Καγκελάριος. Η απάντηση του στις πλημμύρες ήταν μετρημένη, και επικεντρώθηκε στο να εφαρμόσει ΄ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας -όπως θα περίμενε κανείς από έναν υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο. Επιπλέον, οι πρόσφατες επιτυχίες του στην παγκόσμια σκηνή -η συμφωνία της g20 για τους ελάχιστους συντελεστές εταιρικής φορολόγησης συνδέεται με εκείνον και τη Γερμανία- έχουν προσθέσει στη δημοτικότητα του, έναντι των δύο αντιπάλων του. Το SPD βρίσκεται πολύ κάτω από το 20% στις δημοσκοπήσεις, και είναι εξαιρετικά απίθανο το SPD να ξεπεράσει το CDU. Αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες είναι σε πολύ μικρή απόσταση από τους Πράσινους και ανεβαίνουν αργά.

  Το CDU πιθανώς θα αποδειχθεί το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά αυτό σημαίνει ότι ο Laschet θα γίνει Καγκελάριος;

  Με μία μόνο εξαίρεση -τον Konrad Adenauer να κυβερνά με απόλυτη πλειοψηφία μετά τις εκλογές του 1957- η μεταπολεμική Γερμανία έχει κυβερνηθεί από συμμαχίες. Το CDU, ακόμη και όταν ήταν το μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή, είχε κατά καιρούς βρεθεί στην αντιπολίτευση, για παράδειγμα όταν το SPD και το FDP σχημάτισε συνασπισμό με τυς καγκελάριους Willy Brandt και Helmut Kohl. Αυτές οι εκλογές μπορεί να φέρουν άλλη μία τέτοια περίπτωση.

  Τι σημαίνουν οι εκλογές για την Ευρώπη;

  Όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν μια ισχυρή δέσμευση απέναντι στην ΕΕ, τη διατλαντική συμμαχία και το ευρώ. Εκτός Γερμανίας, συχνά υποτιμάται πόσο ισχυρά τα γερμανικά συμφέροντα στην ασφάλεια και στο εμπόριο, εδραιώνουν τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές των ηγετών της. Η συμμετοχή στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για παράδειγμα, δεν είναι projects συναλλαγών για τη Γερμαανία, αλλά στον πυρήνα του εθνικού της συμφέροντος. Κανένας πιθανός Καγκελάριος του CDU δεν θα διέλυσε το ευρώ ή θα έδιωχνε έναν από τα μέλη του. Ούτε ένας Πράσινος Καγκελάριος ξαφνικά θα άλλαζε πορεία για την Κίνα ριζικά, παρά κάποια επιθετική ρητορική, καθώς τα εμπορικά συμφέροντα της Γερμανίας είναι πολύ ισχυρά. Αυτό είναι ένα όφελος και μια κατάρα ταυτόχρονα: η Ευρώπη μπορεί να υπολογίζει στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση για αν παράσχει μια σταθερή, προβλέψιμη ηγεσία, αλλά κανένας πιθανός συνασπισμός δεν φαίνεται πρόθυμος να προκαλέσει τους ψηφοφόρους για την προτίμηση τους για το status quo, όπως τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, αποστροφή προς τις στρατιωτικές παρεμβάσεις και περιορισμό της αντιπαράθεσης είτε με τη Ρωσία είτε με την Κίνα.

  Συνολικά ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι ένας κεντρώος συνασπισμός, σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές και διεθνείς πολιτικές θα είναι παραλλαγές του status quo.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/publications/archive/bulletin-article/2021/three-questions-german-election

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ