Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Φεβ-2021 08:48

  Θα χρειαστεί χρόνος να ανακάμψει η φήμη των ΗΠΑ

  Θα χρειαστεί χρόνος να ανακάμψει η φήμη των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Charles Grant

  Η φήμη των ΗΠΑ θα πάρει κάποιο χρόνο για να ανακάμψει από την ζημιά που προκάλεσε ο Trump, αλλά ο Biden θα δώσει νέα πνοή στον πολυμερισμό.

  Ο trump είχε τους φίλους του στο εξωτερικό -όπως τον Jair Bolsonaro, τον Narendra Modi και τον Benjamin Netanyahu. Και είχε καλές σχέσεις με τους δικτάτορες ηγέτες όπως τον Vladimir Putin, τον Viktor Orban, τον Mohammed bin Salman, τον recep tayyip Erdogan και τον Kim jong-un.

  Συνολικά ωστόσο τα τέσσερα χρόνια προεδρίας του έχουν αποδυναμώσει σημαντικά τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Οι περισσότεροι από τους δημοκράτες συμμάχους του βρήκαν περιφρονητικά κάποια από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του, όπως τα αδιάκοπα tweets και ψέματα, την μη προβλεψιμότητα και τον ναρκισσισμό, την περιφρόνηση για τους συμμάχους και τους διεθνείς οργανισμούς, τη ρητορική του "America first” και τις πολιτικές που κάποιες στιγμές έτειναν προς τον ρατσισμό.

  Η εικόνα της Αμερικής έχει πληγεί περαιτέρω από Ρεπουμπλικανούς ηγέτες που δήλωναν ότι ο Trump είχε κερδίσει τις εκλογές ακόμη και αφού ξεκάθαρα είχε χάσει, και από μια πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων που πίστευαν ότι ο Biden εξαπάτησε για τη νίκη. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να ισχυριστούν ότι είναι ένας λαμπρός φάρος για τη δημοκρατία.

  Εν τω μεταξύ, η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από την Αμερική, ήταν μεταξύ των χειρότερων: μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 είχε καταγράψει 24 εκατ. Κρούσματα και 400.000 θάνατοι. Όπως και σε άλλες χώρες, η αδυναμία να περιοριστεί ο κορονοϊός οδήγησε σε κακές οικονομικές επιδόσεις. Έχοντας αναπτυχθεί σημαντικά κατά τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του Trump, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε το 2020 (αν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα πήγαν πολύ χειρότερα).

  Η άφιξη του πιο προβλέψιμου biden, ο οποίος σέβεται τους συμμάχους και παίρνει στα σοβαρά τους πολυμερείς θεσμούς, θα βελτιώσει το προφίλ των ΗΠΑ, τουλάχιστον στα πιο δημοκρατικά μέρη του κόσμου. Αλλά η ικανότητα του biden να περάσει νέους νόμους -για παράδειγμα για την κλιματική ααλλαγή- θα περιοριστεί από το ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν τις μισές έδρες στη Γερουσία.

  Οι πιο πολλές προτεραιότητες του Biden βρίσκονται στο εξωτερικό -καταπολέμηση του κορονοϊού, αναζωογόνηση της οικονομίας και θεραπεία των κοινωνικών διαιρέσεων- όπου θα βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση και διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους.

  Αλλά ο Biden θα έχει μια σχετική ελευθερία στην εξωτερική πολιτική, εκτός και όταν οι πολιτικές του απαιτούν λεφτά ή συνθήκες προκειμένου να πετύχουν. Ο Biden θα ενδιαφερθεί πολύ περισσότερο από ό,τι ο trump για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα συνεργαστεί με τα φιλικά κράτη.

  Θα πάρει στα σοβαρά τους διεθνείς οργανισμούς, όπως τον ΠΟΥ (στον οποίο θα ενταχθεί εκ νέου), στον ΠΟΕ (τον οποίο θα προσπαθήσει να μεταμορφώσει), στο ΝΑΤΟ (το οποίο θα στηρίξει κατηγορηματικά) και την ΕΕ (με την οποία θα αναζητήσει μια πιο εποικοδομητική σχέση). Με τον Biden στο τιμόνι, οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και θα διαδραματίσουν έναν μεγάλο ρόλο στην κλιματική διάσκεψη COR-26.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/about/annual-report/2020

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ