Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Απρ-2020 12:31

  Μετά από τον κορονοϊό: Πώς θα ανοικοδομηθεί η Ευρώπη

  Μετά από τον κορονοϊό: Πώς θα ανοικοδομηθεί η Ευρώπη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Charles Grant

  Ο κορονοϊός έχει δώσει ελπίδα σε εκείνους που θέλουν να δουν την ΕΕ να σκοντάφτει. Οι χώρες έχουν βάλει μπροστά τις δικές τους ανάγκες και η εμπιστοσύνη μεταξύ των κυβερνήσεων έχει εξαφανιστεί. Μια μακροχρόνια κόντρα βορρά-νότου αναφορικά με τους μελλοντικούς κινδύνους της ευρωζώνης, διευρύνεται σε ένα θανατηφόρο χάσμα.

  Η οικονομική ύφεση θα πλήξει τα έσοδα των κυβερνήσεων και θα οδηγήσει σε εκτίναξη του δημοσίου χρέους και της ανεργίας. Αλλά η επίδραση του ιού θα είναι άνιση: ορισμένα κράτη της ΕΕ ξεκινούν με φορτία χρέους και εξαρτώνται από κλάδους όπως ο τουρισμός που θα πληγεί σοβαρά, παρά τον συμβιβασμό που υπέγραψαν οι υπουργοί της ΕΕ στις 9 Απριλίου.

  Αρκετές χώρες του νότου, και ιδιαίτερα η Ιταλία, βρίσκονται αντιμέτωπες με δυσοίωνες προοπτικές. Οι Ιταλοί αισθάνονται πως μετά από την κρίση της ευρωζώνης και τη μεταναστευτική κρίση, η ΕΕ για άλλη μία φορά τους εγκαταλείπει. Η οικονομία τους μετά βίας έχει αναπτυχθεί από την γέννηση του ευρώ και το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 135% του ΑΕΠ. Ο λαϊκιστής Matteo Salvini τώρα αμφισβητεί τη συμμετοχή στην ΕΕ και είναι φαβορί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

  Η Κομισιόν έχει δυσκολευτεί να επιδείξει ισχυρή ηγεσία, αλλά οι περισσότεροι από τους βασικούς μοχλούς για την υγεία, τα σύνορα και την οικονομία, παραμένουν στις εθνικές πρωτεύουσες.

  Η ΕΚΤ έχει απαντήσει με ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, 750 δισ. ευρώ. Αλλά η ενέργεια της ΕΚΤ δεν θα είναι αρκετή. Η ΕΕ πρέπει να πάρει ένα ρόλο στη δημοσιονομική πολιτική. Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία θέλουν η ΕΕ να εκδώσει ομόλογα με εγγύηση από τα κράτη-μέλη. Το μεγαλύτερο μερίδιο των χρημάτων θα πήγαιναν στις χώρες που έχουν περισσότερο ανάγκη, στην επιδότηση δαπανών για την υγεία, σε εταιρικές επιχορηγήσεις, σε δαπάνες για την αντιμετώπιση της ανεργίας και σε επενδύσεις.

  Τα ευρωομόλογα θα σημαίνουν ότι οι χώρες της ΕΕ που είναι σε καλύτερη κατάσταση, θα βοηθούσαν να περιοριστούν οι δεινές επιπτώσεις στις νότιες χώρες. Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και άλλοι βόριοι είναι εναντίον, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα αποθαρρύνει τις ασθενέστερες χώρες από το να αναλάβουν επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Έχουν ένα δίκιο, αλλά η εναλλακτική λύση -μέλη της ευρωζώνης να βυθίζονται σε αρνητικό σπιράλ συρρίκνωσης του ΑΕΠ και αύξησης χρέους, και πιθανώς εξόδου από την ΕΕ- θα ήταν πολύ χειρότερο από όλα αυτά.

  Εάν η ΕΕ δεν μπορεί να απαντήσει στον κορονοϊό προχωρώντας προς τη δημοσιονομική ένωση, θα χάσει την αξιοπιστία της σε πολλά κράτη-μέλη.

  Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Guardian

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/in-the-press/after-coronavirus-how-will-europe-rebuild

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ