Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουλ-2019 08:14

  Θα πρέπει να κλείσει η ΕΕ την πόρτα στο City του Λονδίνου;

  Θα πρέπει να κλείσει η ΕΕ την πόρτα στο City του Λονδίνου;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Jonathan Faull, Simon Gleeson

  Το Λονδίνο είναι έδρα του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου της Ευρώπης. Το Brexit θέτει σημαντικά ερωτήματα για τους 27, σχετικά με το πώς μπορεί να διαχειριστεί η δραστηριότητα στην κεφαλαιαγορά και να ρυθμιστεί, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ.

  Η φιλοδοξία της ΕΕ είναι να δημιουργήσει μια onshore κεφαλαιαγορά εντός της Ένωσης, και αυτό έχει γίνει το επίκεντρο του project της ένωσης κεφαλαιαγορών (CMU), από τη στιγμή που η Βρετανία ψήφισε την αποχώρηση. Το CMU project, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2014, στόχο έχει τη δημιουργία μιας βαθύτερης, πιο ολοκληρωμένης αγοράς για διασυνοριακή χρηματοδότηση και επενδύσεις εντός της ΕΕ. Η φιλοδοξία είναι αξιέπαινη: βαθύτερη ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών θα μπορούσε να καταστήσει πιο σταθερή την ευρωπαϊκή οικονομία, πιο αποτελεσματική τη διοχέτευση χρηματοδότησης στις καλύτερες επενδύσεις και να δώσει στους επενδυτές και στις επιχειρήσεις περισσότερες επιλογές.

  Ωστόσο, η πρόοδος ήταν αργή ακόμη και πριν από το Brexit. Η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών απαιτεί αλλαγές σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και του χρηματοπιστωτικού δικαίου, της φορολόγησης, και του καθεστώτος αφερεγγυότητας.

  Η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πιθανώς τερματίζει την προοπτική ανάπτυξης μιας παγκόσμιας κλίμακας κεφαλαιαγοράς εντός της ΕΕ. Αυτό εγείρει το θεμελιώδες ερώτημα για την Ένωση: πώς ενσωματωμένες μέσα στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, θέλει η ΕΕ να είναι οι εγχώριες κεφαλαιαγορές της;

  Οι κεφαλαιαγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης είναι μικρές σε σχέση με τις αμερικάνικες, διότι η βιομηχανία της ΕΕ είναι συντριπτικά εξαρτημένη από τις τράπεζες για χρηματοδότηση. Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι το τραπεζικό μοντέλο της εταιρικής χρηματοδότησης είναι κατάλληλο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η παγκόσμια πίεση στους τραπεζικούς ισολογισμούς υποδηλώνει ότι οι τράπεζες από μόνες τους είναι ανεπαρκείς για να χρηματοδοτήσουν πλήρως την ανάπτυξη. οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν όλο και περισσότερο, να ψάξουν αλλού για χρηματοδότηση.

  Με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρεί, το βασικό κέντρο της Ευρώπης για τα μη τραπεζικά κεφάλαια, θα βρίσκεται σύντομα εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας της ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα κρατήσει το Λονδίνο ενώ παράλληλα επιδιώκει μια εσωστρεφή στρατηγική, ή αντιθέτως θα ανοίξει την αγορά της στο Λονδίνο και στον υπόλοιπο κόσμο.

  Αυτό το δίλημμα θέτει μια θεμελιώδη πρόκληση πολιτικής για την ΕΕ. Η βαθύτερη ολοκλήρωση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να αυξήσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο διεθνές κεφάλαιο, και να αυξήσει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Ωστόσο, η βαθύτερη ενοποίηση θα μπορούσε επίσης να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του ρυθμιστικού ελέγχου από την ΕΕ, δεδομένου του σχετικά μικρού μεγέθους των αγορών της ΕΕ σε σχέση με τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο: οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ψάχνουν για χρηματοδότηση εκτός της Ένωσης, ως αποτέλεσμα.

  Για το Ηνωμένο Βασίλειο, η πολιτική πρόκληση που ακολουθεί είναι πόσο πολύ απομακρύνεται από τους κανόνες και τους μηχανισμούς της ΕΕ, από τη στιγμή που κάποιας μορφής "ισοδυναμία" είναι πιθανό να είναι το τίμημα της χωρίς εμπόδια πρόσβασης στις αγορές της ΕΕ. Στο τωρινό περιβάλλον δεν υπάρχει εύλογη διαδρομή σε μια κλειστή κεφαλαιαγορά της ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει να δεχθεί ότι οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές είναι εδώ για να μείνουν και να επιδιώξει να μεγιστοποιήσει την εμπλοκή της σε αυτές τις αγορές, και ως εκ τούτου, την άποψή της στις ρυθμιστικές οδηγίες.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.cer.eu/publications/archive/policy-brief/2019/capital-markets-union-should-eu-shut-out-city-london


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων