Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουν-2020 08:42

  Κορονο-εθνικιστική έναντι γεωπολιτικής Ευρώπης

  Κορονο-εθνικιστική έναντι γεωπολιτικής Ευρώπης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Loes Debuysere

  Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν συζητήσει για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, συλλογικά.

  Ενώ συνεχίζονται οι έντονες συζητήσεις για την εσωτερική αλληλεγγύη, υπάρχει επίσης και το πιεστικό ζήτημα του πώς η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θέλουν να υποστηρίξουν τρίτες χώρες, εκτός της ΕΕ, για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης με την υγεία και την οικονομία.

  Από τη μία πλευρά, η ΕΕ θέλει να γίνει μια γεωπολιτική δύναμη, η οποία απαιτεί από την Ένωση και τα μέλη της να ενισχύσουν τον υποστηρικτικό τους ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

  Από την άλλη, υπάρχουν σημάδια coronationalism (εθνικισμού με αφορμή τον κορονοϊό), καθώς κάποια εθνικά πολιτικά κόμματα αμφισβητούν το χρονοδιάγραμμα της εξωτερικής βοήθειας της ΕΕ, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες τα ίδια τα κράτη-μέλη.

  Με βάση τις συνεισφορές εμπειρογνωμόνων από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 13 χωρών, αυτό το paper ερευνά το ερώτημα του εάν και πώς η εξωτερική αλληλεγγύη εμφανίζεται στον πολιτικό και δημόσιο λόγο στην πληγείσα από τον κορονοϊό Ευρώπη.

  Διαπιστώνει ότι, προς το παρόν, ούτε "κορονοεθνικιστικές" ούτε γεωπολιτικές φιλοδοξίες κυριαρχούν στον σχετικά μικρό διάλογο για τη διεθνή συνεργασία και την αναπτυξιακή βοήθεια.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/coronationalism-vs-a-geopolitical-europe/

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ