Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουν-2020 13:39

  Το πλαίσιο της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις

  Το πλαίσιο της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Jorge Nunez Ferrer

  Οι οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις που τέθηκαν σε ισχύ το 2014, επιτρέπουν στις εθνικές αρχές την ευελιξία να ευθυγραμμίσουν τις δημόσιες συμβάσεις με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, κάτι που είναι απαραίτητο για τους στόχους της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας στην ΕΕ.

  Το άρθρο αυτό αναλύει την τρέχουσα χρήση των δημόσιων διοικήσεων στις πράσινες, βιώσιμες ή καινοτόμες δημόσιες συμβάσεις. Το report διαπιστώνει ότι οι δημόσιες αρχές δεν έχουν αξιοποιήσει επαρκώς τις δυνατότητες χρήσης στρατηγικών δημοσίων συμβάσεων για την εισαγωγή στρατηγικών δημοσίων συμβάσεων. Μια εθελονντική προσέγγιση δεν ήταν επαρκής.

  Προτείνει η ΕΕ να αυξήσει -σε συνδυασμό με την παροχή βοήθειας και εργαλείων- τον αριθμό των υποχρεωτικών πράσινων προμηθειών, είτε μέσω τεχνικών προδιαγραφών στις ανά κλάδο οδηγίες ή μέσω εξουσιοδοτημένων πράξεων στις οδηγίες περί δημοσίων συμβάσεων.

  Τα κράτη-μέλη θα πρέπει με τη σειρά τους να επαγγελματοποιήσουν τις αρχές δημοσίων συμβάσεων και να καθιερώσουν κεντρικούς φορείς αγορών ή εθνικά κέντρα, επενδύοντας παράλληλα σε εργαλεία κατάρτισης και ICT για την ενσωμάτωση στρατηγικών δημοσίων συμβάσεων, ιδίως των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων.

  © Copyright CEPS. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/the-eus-public-procurement-framework/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ