Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουλ-2019 09:25

  Ποιοι έχουν στην κατοχή τους ιταλικά κρατικά ομόλογα

  Ποιοι έχουν στην κατοχή τους ιταλικά κρατικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Daniel Gros

  Ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ της Ιταλίας παραμένει στο 130% του ΑΕΠ, και είναι ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη. Επιπλέον, με βάση τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο παρά να μειωθεί, στα επόμενα χρόνια. Αυτή η προοπτική έχει οδηγήσει την Κομισιόν να αρχίσει μια διαδικασία για το υπερβολικό έλλειμμα εναντίον της χώρας.

  Το βασικό ζήτημα δεν είναι τόσο το έλλειμμα, το οποίο έχει παραμένει χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ μέχρι στιγμής, αλλά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος δεν υποχωρεί. Εάν αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει πέρα από τα αρχικά στάδια, δεν είναι σαφές. Αλλά είναι βέβαιο πως στο τέλος, όλες οι ευρωπαϊκές αρχές αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να επιβάλλουν ένα πρόστιμο μερικών δεκαδικών του ΑΕΠ.

  Αυτός που θα αποφασίσει πραγματικά για τα ιταλικά δημοσιονομικά επομένως, παραμένουν οι αγορές όπου το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πουλήσει τα ομόλογά του για να χρηματοδοτήσει και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την μετακύλιση παλαιότερου ομολόγου που λήγει.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η δομή ιδιοκτησίας του κυβερνητικού χρέους γίνεται σημαντική. Το να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι τελικοί κάτοχοι του ιταλικού δημοσίου χρέους, είναι κρίσιμο για την απάντηση δύο σημαντικών ερωτημάτων.

  1. Ποιο είναι το ποσοστό των "υπομονετικών” κατόχων και εκείνων που είναι πιθανό να κάνουν συχνά trading;

  2. Ποιος θα αναλάβει τις ζημιές εάν υπάρξει στάση πληρωμών;

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/ceps-publications/who-holds-italian-government-debt/
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ