Τετάρτη, 24-Σεπ-2025 00:05
Γεωργία: Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να "ξυπνήσει" από το Γεωργιανό Όνειρο

Του Bashir Kitachaev
Οι τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο στη Γεωργία δεν θα είναι πλήρεις εκλογές επειδή οκτώ αντιπολιτευόμενα κόμματα—συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου της χώρας—δεν συμμετέχουν. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι το κυβερνών κόμμα "Γεωργιανό Όνειρο" είναι μια μη νόμιμη κυβέρνηση λόγω της υποτιθέμενης συμμετοχής του στην νοθεία των εκλογών του 2024. Η στάση αυτή είναι κατανοητή, αλλά διακινδυνεύει να στερήσει την αντιπολίτευση από την εναπομείνασα επιρροή της.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αντιπολίτευσης είναι οι εσωτερικές συγκρούσεις. Τα διάφορα κινήματα αδυνατούν να σχηματίσουν μια ενωμένη συμμαχία. Η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη ομάδα είναι το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM) που προέκυψε από το κόμμα του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι. Άλλες ομάδες, όπως ο Συνασπισμός για την Αλλαγή και το Δυνατή Γεωργία, αδυνατούν να συγχωνευθούν. Οι διαιρέσεις εδράζονται σε προσωπικές αντιπαλότητες παρά σε πολιτικές διαφορές.
Αυτές οι διαιρέσεις ήταν οδυνηρά εμφανείς στις βουλευτικές εκλογές του 2024, όπου το Γεωργιανό Όνειρο κέρδισε επίσημα πάνω από 53% των ψήφων. Παρά τις αναφορές διεθνών παρατηρητών για εκτεταμένη νοθεία, είναι απίθανο ακόμη και ελεύθερες και δίκαιες εκλογές να είχαν δώσει νίκη στην αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο, αλλά αυτό έχει μόνο ως αποτέλεσμα να την ωθεί εκτός πολιτικής ζωής.
Οι διαδηλώσεις στο δρόμο μειώνονται. Η αντιπολίτευση έχει πάντα εστιάσει περισσότερο στη μεσαία τάξη των Τιφλίδα και Μπατούμι, με περιορισμένη υποστήριξη εκτός αστικών κέντρων. Ένα ακόμη σοβαρό σημείο αδυναμίας είναι η υπερβολική ελπίδα που επενδύει σε ξένη στήριξη. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επέκριναν την κατάσταση, αλλά αυτό δεν είχε σοβαρό αντίκτυπο στη θέση του Γεωργιανού Ονείρου.
Ενώ η αντιπολίτευση κλονίζεται, το Γεωργιανό Όνειρο εδραιώνει τη θέση του, απεικονίζοντας την αντιπολίτευση ως αποσυνδεδεμένη και κατηγορώντας την για αναζήτηση ξένης βοήθειας. Το κόμμα έχει ψηφίσει μια σειρά από καταπιεστικούς νόμους, όπως ο "νόμος για την ξένη επιρροή", και έχει αυξήσει την πίεση σε αντιπολιτευόμενους, με ορισμένους ηγέτες να φεύγουν στο εξωτερικό ή να φυλακίζονται.
Σύντομα, το Γεωργιανό Όνειρο έχει δημιουργήσει ένα σύστημα όπου μπορεί να χρησιμοποιεί τα κρατικά εργαλεία για να απαξιώνει τους αντιπάλους του. Οι τοπικές εκλογές φαίνεται να θα βοηθήσουν το κόμμα να συσσωρεύσει ακόμη περισσότερη εξουσία. Σε βάθος χρόνου, μια αδύναμη αντιπολίτευση αυξάνει τις πιθανότητες πολιτικής αστάθειας. Αν δεν υπάρχει κανείς να ηγηθεί των πιθανών διαδηλώσεων, τότε η βία είναι πιο πιθανή.
Διαβάστε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ.
Επιμέλεια - Απόδοση: Νικόλας Σαπουντζόγλου